2017 va fi anul „Braşov 1987”

Braşovul va fi oraş gazdă anul viitor pentru istoricii din statele Europei care acum trei decenii au ridicat cortina de fier. Muzeul Judeţean de Istorie, împreună cu TVR, pregăteşte un film despre adevărul din `87, din oraşul în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”
Dacă acest an a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, anul 2017 va fi dedicat împlinirii a 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. În acest sens, Muzeul Judeţean de Istorie a pregătit deja proiectul „Braşov 1987”, prezentat public ieri de directorul instituţiei, Nicolae Pepene (foto stânga), în contextul în care, săptămâna viitoare, Braşovul marchează 29 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni, eveniment despre care manualele de istorie vorbesc acum doar „în treacăt”.
„Nu ne vom rezuma doar la câteva evenimente organizate în preajma datei de 15 noiembrie ci vrem ca «Braşov 1987» să fie un eveniment de anvergură naţională şi internaţională. În 15 noiembrie 1987 s-a strigat la Braşov «Jos Ceauşescu!», astfel că de atunci putem vorbi despre începutul sfârşitului comunismului în România”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene.
Reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie a mai spus că în proiectul „Braşov 1987” va fi implicată o echipă care va realiza o cercetare serioasă, în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ale altor instituţii, dar şi ale postului Radio Europa Liberă. De altfel, în acest proiect va fi implicat şi directorul Institutului Român de Istorie Recentă, Liviu Tofan (foto dreapta), care, acum 30 de ani era jurnalist la Radio Europa Liberă.

„Vrem să lămurim şi să stabilim adevărul istoric de acum 30 de ani”
Prin proiectul „Braşov 1987”, Muzeul Judeţean de Istorie va realiza un film documentar, o expoziţie, un portal, dar şi o conferinţă internaţională. Filmul documentar va fi realizat de Liviu Tofan, în parteneriat cu TVR. Munca, spune acesta, nu va fi extrem de simplă, din moment ce există foarte puţin material documentar. „Există mărturii, dar se pare că nu există o arhivă. Deşi Miliţia şi Securitatea au făcut atunci numeroase fotografii pe care le-au folosit în anchetă, acestea nu se mai găsesc acum. La revolta de acum 30 de ani au participat câteva mii de oameni şi poate că unii au făcut fotografii. Acestea ne-ar ajuta foarte mult”, a afirmat Tofan. Acesta a mai spus că prin acest film documentar „vrem să lămurim şi să stabilim adevărul istoric de acum 30 de ani. S-au creat legende şi interpretări foarte personale, iar prin cercetare va trebui să dăm la o parte zgura, pentru a înţelege ce s-a întâmplat atunci. Documentarul, a mai spus directorul Institutului de Istorie Recentă, „va vorbi publicului de azi, care are o reală dificultate în a înţelege Braşovul de acum 30 de ani”.
Pe de altă parte, directorul Muzeului Judeţean de Istorie a anunţat că filmului documentar va putea fi urmărit în premieră la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, din luna august 2017.

Braşovenii, invitaţi să se implice în proiect
Pe de altă parte, la fel cum s-a întâmplat şi în acest an, braşovenii vor fi invitaţi să contribuie la dezvoltarea proiectului, aducând la muzeu fotografii sau alte documente sau obiecte care să redea imaginea Braşovului din 1987.
Oricine a participat la evenimente sau are fotografii de la Revoltă sau din acele zile este încurajat să trimită materialele pe adresa contact@brasov1987.ro pentru a veni în sprijinul proiectului.
Un moment care a plasat România pe harta europeană
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie susţine că revolta din 1987 a plasat Braşovul şi România pe harta europeană a luptei anticomuniste. „Prin proiectul «Braşov 1987» încercăm să scoatem în evidenţă semnificaţia momentului 1987. Evenimentul nu va fi «dosarul 1987». Pentru noi, ca şi comunitate locală, dar şi pentru România, este important să scoatem în evidenţă semnificaţia momentului 1987. În alte state s-a scos în evidenţă tot ce a însemnat lupta anticomunistă, iar noi neglijăm acest moment, respectiv 15 noiembrie 1987. Din păcate, în manualele de istorie, revolta muncitorilor braşoveni este amintită în treacăt. Noi vrem să promovăm, să impunem acest episod din istoria României”, a mai afirmat Pepene.
Rezumat, proiectul „Braşov 1987” va însemna, pe lângă partea de documentare şi cercetare istorică, realizarea unui film documentar, a unei expoziţii şi a unei conferinţe internaţionale, la care vor fi invitaţi istorici de seamă din Europa, plus alte evenimente prin care momentul 15 Noiembrie 1987 va fi promovat la nivel naţional şi internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *