Muzeul Județean de Istorie Brașov – partener al proiectului Centenar Creativ

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – Centenar creativ.

Muzeul Județean de Istorie Brașov – partener al proiectului Centenar Creativ
38134360_2147139155542661_7738376880830545920_n
La 1 decembrie 1918, în timp ce la Alba Iulia românii decideau soarta teritoriilor românești din Ardeal, Banat, Ungaria și Maramureș, în toate bisericile ortodoxe brașovene s-au tras clopotele și s-a bătut toaca. În biserica „Sf. Nicolae” din Schei s-a ținut o „mare slujbă divină”, încheiată cu urarea „Trăiască România Mare!” și cu cântecul lui Andrei Mureșanu, „Deșteaptă-te române”.
Apoi, primul gest istoric pe care l-au făcut românii din Şchei după Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost prelungirea cortegiului Junilor care se oprea în poarta Cetăţii. Junii au pătruns în Cetate, călări şi înarmaţi, şi au ocolit Casa Sfatului de trei ori. Atunci a fost scris să se împlinească tâlcul unei legende. Şi din acel moment înainte alaiul nu s-a mai oprit niciodată în poarta Cetăţii Brașovului.
Legenda spunea că Cetatea va cădea în mâinile românilor atunci când Junii vor ajunge până în Cetate şi vor face ocolirea Casei Sfatului de trei ori.
Ținuta de sărbătoare a Junilor Roşiori este formată din căciulă, cioareci, cămaşă lungă până la genunchi, brodată mai ales cu motivul viţei de vie şi ciorchinele de struguri şi împodobită cu ,,fluturi” sau paiete, și chimir confecţionat din piele dublată cu stofă de casă, decorată cu motive naţionale şi cu paiete argintii şi aurii.
Căciula de roşior cu pampon este elementul distinctiv pentru Junii Roşiori. Din bătrâni se spune că junii au primit aceste căciuli de la Nicolae Iorga, care îndrăgise obiceiurile românilor din Şchei. Cadoul a fost făcut probabil în jurul anului 1928, cu ajutorul Reginei Maria, comandantul onorific al Regimentului 4 Roşiori. Este cunoscut faptul că Regina Maria aprecia obiceiul Junilor şi făcuse chiar o promisiune publică de al sprijini material, consemnat şi în presa din epocă.
Acest costum de June Roșior face parte din colecția de Istorie Medie a Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *