Singurul proiect românesc care va fi finanţat de Comisia Europeană pe componenta „Memorie istorică europeană” în anul 2016 şi primul proiect cu finanţare de la Comisia Europeană câştigat de o instituţie culturală din Brașov

stalinBraşovul a primit o finanţare europeană pentru proiectul „I Was Citizen of Stalin Town / Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin”, care se va derula împreună cu alte foste oraşe Stalin din Europa.

Mulţi ştiu că a fost o vreme când pe Tâmpa era scris numele „Tătucului popoarelor” – Stalin. Se mai spune că turiştilor care vroiau să ajungă în Poiana Braşov – pe atunci „Poiana Stalin” – li se dădea ca punct de plecare statuia lui Stalin de pe actualul Bulevard al Eroilor. Sunt poveşti din vremea când Braşovul s-a numit Oraşul Stalin (1950-1960) şi acest lucru era marcat peste tot: certificatul de naştere, certificatul de căsătorie, buletinul de identitate, carnetul de partid, repartiţia locului de muncă, contractul apartamentului primit de la stat, diploma de studii, însă şi pe somaţiile Miliţiei, sentinţele Tribunalului militar, certificatul de deces.

Poveşti şi drame mai puţin cunoscute vor ieşi la iveală, dincolo de arhivele istorice, printr-un proiect câştigat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov – „ I Was Citizen of Stalin Town / Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin”. „În 21 iunie 2016, Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA) a Comisiei Europene a publicat proiectele câştigătoare pentru programul ,,Europa pentru Cetăţeni”, Componenta 1 „Memorie istorică europeană”. Între proiectele europene câştigătoare se află şi proiectul depus de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, «I Was Citizen of Stalin Town / Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin». Este singurul proiect românesc care va fi finanţat de Comisia Europeană pe componenta „Memorie istorică europeană” în anul 2016 şi primul proiect cu finanţare de la Comisia Europeană câştigat de o instituţie culturală braşoveană. Proiectul va beneficia de un grant de 100.000 de euro, suma maximă oferită de program”, a explicat istoricul Nicolae Pepene, director al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

mai multe pe site-ul bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *