Expoziția – Regele Mihai (1921 – 2017)

Povestea în imagini a vieții Regelui Mihai.

„Regele Mihai (1921 – 2017)”. Așa se intitulează, simplu, expoziţia de fotografie istorică dedicată Regelui Mihai I al României, deschisă la etajul Casei Sfatului, sediul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, care poate fi vizitată cu intrare liberă până sâmbătă, 16 decembrie 2017, când are loc îngroparea Majestății Sale Defuncte. Circa 60 de fotografii alb-negru şi color, din colecţii personale, sunt cuprinse în expoziția-omagiu, vernisată în ziua în care „Regele Mihai s-a întors acasă” .
60 de fotografii, unele inedite
Expoziţia este de fapt povestea vieții lui Mihai I de România în imagini reprezentative (cu scurte legende pentru vizitatori, legende ce urmează a fi traduse în engleză), repere ale unui destin istoric. Începe cu fotografii de la botezul regelui Mihai I din luna ianuarie 1922, care a avut loc la Palatul Cotroceni. Continuă cu secvenţe din copilăria fericită (inclusiv scene de joacă) a Regelui Mihai, iar fotografiile ne arată un copil adorat, împreună cu părinţii şi cu bunicii săi: Regele Ferdinand şi Regia Maria, simboluri ale României Mari. Instantaneele îl surprind şi pe copilul Mihai, în Clasa Palatină, în care au fost selectaţi copii din mai multe medii sociale, tocmai pentru ca viitorul rege să fie pregătit pentru poporul său. Sunt şi fotografii în care viitorul rege este surprins jucându-se cu copilul unui milionar american pe yachtul acestuia la Tulcea. De asemenea, sunt reflectate participarea acestuia la diverse ceremonii și scurta domnie sub regență. Alte poze ni-l arată pe Mihai I în vremea când tânjea după afecţiunea mamei, pe care o vedea doar în vacanţe, aceasta fiind exilată în străinătate, și perioada când a avut titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia. Expoziţia surprinde şi atmosfera României de după 1940 conduse în fapt de mareşalul Antonescu şi cu Regele având mai mult un rol decorativ. Şi totuşi, la 23 august 1944, Regele a scos România din alianţa cu Germania nazistă şi, conform istoricilor, a scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu aproape 6 luni. „Regele Mihai este singura personalitate la nivel mondial care a înfruntat – și care încă mai trăia până acum puţin timp, a supraviețuit până în acest secol – cele două totalitarisme care au ucis milioane de oameni, a înfruntat nazismul, rupând alianţa cu Hitler şi a înfruntat apoi comunismul”.
De la Brașov la Londra
Sunt și poze de la Predeal, de la unitatea militară a vânătorilor de munte (armă în care se instruise și Mihai I).
Pe peretele opus este suprins un moment din decembrie 1942, cu colindătorii de Crăciun la Palatul Regal, momentul semnării Tratatului de Pace de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial şi recuperarea de către România a părţii din Ardeal pierdute pe vremea lui Carol al II–lea, fotografii de la plecarea în exil (una inedită, din tren, în gara din Budapesta, împreună cu regina-mamă, Elena), fotografii cu prima conferinţă de presă a Regelui Mihai I ţinută în SUA după ce a fost forțat să abdice, de la nunta sa cu Ana de Bourbon-Parma, în Atena, și din viața de familie, în exil, unde s-au născut cele cinci fiice ale sale. De asemenea, în expoziţie pot fi văzute fotografii de la întoarcerea în ţară în 1992, o vizită la Braşov în 1994, la sediul Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, imagini cu familia regală în Bucureşti, în 1997, şi cea din 2012, când este așezat în dreapta Elisabetei a II-a a Marii Britanii, la Jubileul de Diamant al acesteia (70 de ani de la urcarea pe tron a suveranei Regatului Unit). Panoul care încheie expoziția are o poză în care Regele Mihai face un gest de rămas bun, iar dedesubt sunt transcrise două citate, din care unul desprins din celebrul discurs rostit în Parlament în 25 octombrie 2011: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”.

Expoziţia va rămâne deschisă până la jumătatea anului 2018.

31689269_10216485085748812_1881167504957505536_n

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – fotografia de Mihail Vakulovski.

Prima vizită a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, la Muzeul Județean de Istorie Brașov

17 mai 2018, Casa Sfatului, Brașov

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și ASR Principele Radu au vizitat expozițiile ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” și ,,Regele Mihai I” și au participat la evenimentul de lansare a volumului „Susține cu a ta mână Coroana Română”.

 

Comments are closed