Expoziția „Istorii din `89 în benzi desenate” din capitala Portugaliei în Capitală Europeană a Culturii

„Istorii din `89 în benzi desenate”

din capitala Portugaliei în Capitală Europeană a Culturii

După lansarea din decembrie 2019, albumul „Istorii din `89 în benzi desenate” și-a început anul acesta călătoria mult așteptată, după 4 ani, sub forma unei expoziții tematice.

„Istorii din `89 în benzi desenate” este primul album de benzi desenate despre decembrie 1989 publicat în România, cel mai mare album colectiv de benzi desenate (39 de autori) și cel mai voluminos (212 pagini de benzi desenate). Toate lucrările cuprinse în album sunt originale, realizate de autori români foarte apreciați la nivel internațional, autori emblematici pentru istoria benzilor desenate istorice românești, precum și autori care din 2019 până în prezent au reușit să se impună pe piața națională de profil. Albumul a fost editat și publicat de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Itinerarea expoziției „Istorii din `89 în benzi desenate” a început în această toamnă, în Portugalia, la invitația Institutului Cultural Român de la Lisabona. 15 lucrări selectate, special traduse pentru această ocazie și în limba portugheză, au fost prezentate la galeria ICR Lisabona și s-au bucurat de aprecierile românilor, portughezilor și turiștilor. La deschiderea expoziției au participat și doamna Ecaterina Petre, ministru-consilier, șeful Secției Consulare al Ambasadei României în Republica Portugheză, dl. Artur Răducanu, ministru-consilier al Ambasada României în Republica Portugheză, și dl. Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona. La scurt timp după vernisaj în prestigiosul cotidian Diário de Notícias a apărut o prezentare măgulitoare a albumului nostru, semnată chiar de Leonídio Paulo Ferreira.

Următoarea oprire a expoziției BD a fost în Albania, la Corcea, în cadrul unui eveniment care a marcat aniversarea a 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice Albania – România. Au fost prezenți la eveniment fostul ministru de externe al României, în prezent directorul Bibliotecii Naționale a României, prof. univ. Adrian Cioroianu, Ambasadorul României în Albania, E.S. Octavian Șerban, consulul onorific al României la Corcea, dl. Elis Toci, primarul orașului Corcea, dl. Sotiraq Filo, dl. dr. Dorian Koçi, directorul de relații internaționale al Academiei de Științe a Albaniei, precum și curatorii expoziției prezentate în Centrul Multicultural al primăriei Corcea, doamna prof. univ. Daniela Stoica de la Universitatea Corcea și dl. Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov. Atât evenimentul aniversar, cât și expoziția, au fost prezentate de televiziunea națională a Albaniei.

Ultima prezentare din acest an a fost în mod simbolic, la Timișoara, în locul de unde a început totul în 1989. În perioada 7-8 decembrie, UPT Campus Creativ Timișoara a organizat, împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, vernisajul expoziției și o întâlnire a 8 artiști cu lucrări în album cu studenții pasionați de benzi desenate istorice și nu numai, ambele momente făcând parte din agenda evenimentelor ce au închis programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Expoziția poate fi văzută la Timișoara până la sfârșitul lunii ianuarie.

Și anul 2023 se încheie cu o altă veste foarte bună pentru albumul și expoziția „Istorii din `89 în benzi desenate”: invitația de a participa la cea de-a 18-a ediție a festivalului Balkan Trafik organizat la Bruxelles în luna aprilie 2024!

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed