Turn, bastion, citadelă, garnizoană, închisoare și depozit de arhivă au fost destinațiile spațiilor înconjurate de zidurile ridicate pe vârful dealului Sfântului Martin, timp de patru secole și jumătate.
Cetățuia Brașovului a fost respectată mai mult decât oricare altă clădire militară a Brașovului, dar nu a primit niciodată de la nimeni mai mult de atât, deși, acum aproape un secol, au fost brașoveni care s-au gândit că regele lor poate să-și facă din Straja o reședință, inspirați de dragostea și pasiunea cu care mama suveranului transformase o altă cetate a Brașovului, Branul, într-o „casă de vis”.
Care va fi destinul Cetățuii Brașovului în următorii ani sau zeci de ani?
Istoria ne oferă un răspuns serios! Primele nume legate de istoria Cetățuii sunt meșterul Johannis și Petrus Bawner, deci un zidar și un fel de șef de proiect. Doi oameni obișnuiți, cetățeni liberi, fără privilegii, apar în istoria scrisă a Cetățuii înaintea numelor de domnitori, împărați, generali sau primari.
Fie ca noul început al Cetățuii să fie inspirat de această realitate istorică!
Despre autor și cartea sa vor vorbi Adrian Veștea, Adrian Andrei Rusu și Bogdan Florin Popovici.
Despre Nicolae Pepene, autorul cărții, cităm din prefața prof. Adrian Andrei Rusu: ,,Deși contemporaneist, a acceptat provocarea subiectului. Și a făcut-o exact cum a procedat în majoritatea țelurilor pe care și le-a propus în carieră. A citit cam tot ceea ce se putea aduna la subiect, reținând atât cât să se lase montat coerent și mereu explicat. Scrisul este al unui istoric, nu al unui literat; adică este clar și convingător. Citadela primește la urmă o monografie de neocolit.”
Vă așteptăm vineri, 19 ianuarie 2024, de la ora 18:00, la Coresi Business Campus-Sala IAR 80, str, Turnului nr. 5, clădirea H1, la lansarea cărții „Cetățuia Brașovului”, autor Nicolae Pepene și sesiunea de autografe.
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.