Pentru muzeul nostru, restaurarea și clasarea pieselor istorice din domeniul sportului reprezintă o competență profesională nouă, pe termen lung, cu o interpretare pozitivă a moștenirii istorice sportive în context cultural.

Prioritatea restaurării pieselor din colecția ,,Sport și Turism Montan” și clasarea lor subliniază importanța identificării, cercetării, inventarierii, conservării, restaurării și valorificării patrimoniului istoric al sportului românesc, în general, și al sportului brașovean, în special.


Echipa de restaurare este formată din restauratorii Claudia Moței, George Iacobeanu și ing. Valentin Puchianu, restauratori acreditați de Ministerul Culturii din România.


Echipa de cercetare a colecției este formată din istoricul Nicolae Pepene și muzeografii Rozalinda Posea și Dinu Crăciun. Însă, potrivit procedurilor interne ale Muzeului Județean de Istorie Brașov, la parcurgerea întregului circuit muzeal, începând de la depozitul colecției și comisia de restaurare bunuri culturale până la finalizarea documentaților de clasare, participă întregul colectiv de specialiști, respectiv muzeografii Voica Istrate, Laura Avram, Lucica Savu, Anca Zavate, Florin Moței și conservatoarele Cătălina Dumitrescu, Mihaela Ștefănescu, Felicia Zârnovan.

Despre activitatea de restaurare, i-am luat puțin la întrebări pe specialiștii noștri și vă împărtășim și vouă răspunsurile lor.