,,OLIMPIA – Muzeul Sportului și Turismului Montan”
(OMST)

Expoziția Permanentă

Spațiul expozițional se află la parterul clădirii Olimpia, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, str. George Coșbuc, nr. 2, Brașov.

Tematica expozițională este OMST:

Originală, Modernă, Specială și Temeinică.

Tematica principală a expoziției de bază ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului montan” este istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent. Astfel, discursul expoziției identifică și reunește temele importante de istorie locală care să fie asociate de vizitator cu noțiuni istorice recunoscute atât la nivel național, cât și în afara granițelor României, analogiile facilitând înțelegerea.

Tematica este împărțită în patru subteme cronologice: Începuturile sporturilor (a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX), perioada interbelică, perioada comunistă și perioada contemporană. Structura subtemelor este organizată după discipline sportive.

Reperele tematice sunt bunurile culturale cu o valoare istorică deosebită, printre care și primele piese din colecția ,,Sportul și Turismul Montan – STM”, restaurate și clasate în cadrul proiectului nostru, care vor beneficia de un focus muzeal interactiv cu ajutorul aparaturii multimedia.

ÎNCEPUTURILE
SPORTURILOR

Subtema ÎNCEPUTURILE SPORTURILOR este despre ,,La Belle Époque” sportului și cuprinde schiul și turismul montan sportiv, strâns legat la începuturi de practicarea schiului, prezentând cele mai vechi imagini de schiori transilvăneni, preluate după clișee de sticlă, echipament de munte, rachete de zăpadă și schiuri; imagini cu clădirea și terenul de la Olimpia, iarna cu patinatori, vara cu jucători de tenis; ciclismul, cu steagul Asociației de cicliști din Mediaș, velociped și bicicletă de la 1900; gimnastică, cu imagini de epocă de la reuniunile asociațiilor locale, tir și scrimă piese istorice, arme și măști.

BRAȘOVUL
INTERBELIC
SPORTIV

BRAȘOVUL INTERBELIC SPORTIV înseamnă în primul rând ,,capitala sporturilor de iarnă din România”, cu reprezentări, inclusiv filme de epocă, și piese istorice din domeniul schiului, patinajului și hocheiului. În această subtemă mai sunt reprezentate și alte sporturi în care Brașovul a avut performanțe: fotbalul, călăria, atletismul, tenisul.

SPORTUL
POPULAR

Subtema ,,SPORTUL POPULAR” este împărțită în sporturile de echipă cu performanțe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo). Pentru această secțiune, alături de piesele muzeale, remarcăm imaginile filmate din arhiva TVR și vitrinele speciale dedicate celui mai important sportiv brașovean din perioada comunistă, Ion Țiriac, a primului campion olimpic brașovean, luptătorul Constantin Pârvulescu, și a celui mai important fotbalist brașovean, Marius Lăcătuș.


BRAȘOVUL
OLIMPIC

Subtema ,,BRAȘOVUL OLIMPIC” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013, organizat la Brașov, Râșnov, Predeal și Fundata-Cheile Grădiștei, primul eveniment internațional olimpic desfășurat în țara noastră și cea mai mare competiție sportivă de iarnă organizată până acum în România, și pe prezentarea ultimilor sportivi importanți pentru istoria sportului brașovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, în prezent președintele C.O.S.R., campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu și Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000.

Avantajată de poziția privilegiată a Brașovului în istoria sportului din România dar și de cercetarea științifică modestă a temei până în prezent, tematica expozițională beneficiază de informații importante, inedite și interesante pentru publicul larg. Aceste informații susțin prezentarea grafică a contextului istoric pentru patrimoniul muzeal inclus în expoziție. De asemenea, cu ajutorul noilor tehnologii, tematica are un suport interactiv cu elemente surpriză pentru vizitatori, inclusiv aplicații tip ,,joc”, și folosește eficient și dinamic spațiul expozițional.

SELECȚIE PIESE pentru expoziția permanentă

Documentaristul expoziției permanente, Nicolae Pepene, unul dintre puținii specialiști români în istoria sportului și turismului montan, a selectat 243 piese istorice din colecția ,,Sportul și Turismul Montan” a Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Expoziția de bază este în faza de pregătire. Termenul de predare este iunie 2021.