,,Începuturile sporturilor de iarnă în România” este prima expoziție temporară din cadrul ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului montan”, fiind o dezvoltare, mai ales în imagini istorice, a secțiunii dedicate în expoziția de bază.
Despre viitoarea expoziție temporară atașăm articolul documentaristului proiectului nostru, Nicolae Pepene, ,,Trăiască schiul!”, publicat în volumul Asociaţia Braşoveană de Schi (1905-1930), apărut în anul 2015, în ,,Biblioteca istorică a Brașovului”, supliment al revistei ,,Astra”.
Castelul Peleș (foto aprox. 1930, sursa: Alin Dimăncescu, Sporturi de iarnă la Sinaia. Clubul Sportiv ,,Peleș”, în ,,Astra”, serie nouă, an III(XLVI), nr. 3-4 (331-332), 2012).
Sporturile de iarnă au pe teritoriul României o tradiţie de peste un secol. Încă de la începuturile sale, „inima” sporturilor montane a fost zona delimitată de Munţii Bucegi şi Postăvarul, respectiv localităţile montane ale Ţării Bârsei (Braşov şi Râşnov) şi cele din partea superioară a Văii Prahovei (Sinaia şi Predeal).
„Prima cabană de schi a K.S.V. (1907 – 1910)” (foto Schwarze, sursa: Der Kronstädter Skiverein in den Jahren 1905 bis 1930, K.S.V., ed.
În Vechiul Regat al României, în statutul primei societăţi turistice româneşti, Societatea carpatină „Sinaia”, înfiinţată în 1893, întâlnim şi preocupări pentru sporturile de iarnă. Însă, au fost încercări timide. Primele manifestări sportive organizate iarna la sud de Carpați au apărut sub patronajul Familiei Regale Române la începutul secolului XX. De altfel, până la începutul Primului Război Mondial, patinajul, schiul, bobul, hochey-ul pe gheaţă au apărut în Vechiul Regat numai în mediul aristocratic, sub patronajul Familiei Princiare moștenitoare.
În decembrie 1909, Principele moștenitor Carol, la vârstă de 16 ani, în calitatea sa de secretar al „Clubului Sportiv Român” (C.S.R.), a luat „inițiativa” inaugurării concursurilor pentru sporturi de iarnă din România, la Sinaia.
Statutul ,,Federației Societăților Sportive din România” (F.S.S.R.)
Revista Automobilă, an VII, ianuarie 1912 (colecție Nicolae Pepene).
Activitățile desfășurate pe domeniul regal de la Sinaia au determinat și înființarea Societății „Săniuța”, cu sediul la Sinaia, dedicată numai practicării sporturilor de iarnă. Clubul era alcătuit din fruntași ai automobilismului autohton: dr. Ion Costinescu, Ion Cămărășescu și Leon Leonida.
Apoi, în perioada 23 – 24 ianuarie 1911, la „a treia reuniune a Sporturilor de Iarnă”, tot la Sinaia, pe lângă concursurile de bobsleigh, au fost organizate „Marele premiu al schiorilor” și concursul de „Sărituri în ski”, primele competiţii sportive de schi și sărituri cu schiurile cunoscute la sud de Carpaţi. Concursul individual de schi la care au participat nouă concurenţi, dintre care trei femei, s-a desfăşurat fără reguli precise pe pârtia de bob, al cărei traseu trecea prin faţa castelului Peleş.
NICOLAE PEPENE
,,Trăiască schiul!”