În perioada 1-6 august 2017, membrii ,,echipelor Stalin” din 5 țări europene au participat la școala de vară organizată la Brașov & Râșnov, Romania.
În cadrul programului organizat, pe durata a cinci zile, aceștia au avut posibilitatea să participe la trei întâlniri de lucru, o dezbatere publică, două conferințe, un tur tematic ,,Orașul Stalin” și au vizitat obiective culturale și turistice din județul Brașov.
Programul a debutat cu o întâlnire de lucru, în care echipele implicate au prezentat o sinteză a activităților derulate până în prezent în cadrul proiectului și semnificația proiectului pentru propriile organizații.
Turul tematic a cuprins vizitarea unor obiective reprezentative ale orașului Brașov din perioada stalinistă. Această vizită de documentare a dat posibilitatea participanților să descopere atât asemănările cât și diferențele cu propriile orașe Stalin. În organizarea turului tematic și a vizitelor de documentare au fost implicați 10 specialiști.
La dezbaterea publică, organizată în data de 3 august 2017, în sala festivă a Consiliului Județean Brașov (fost Palat de Justiție și sediul administrativ din perioada stalinistă), au participat 64 persoane (6 din Polonia, 5 din Albania, 5 din Bulgaria, 2 din Ungaria și 46 din România).
Participanții au avut posibilitatea să asculte experiențele personale ale unor supraviețuitori ai regimului stalinist, cetățeni ai Orașului Stalin, și au discutat despre necesitatea salvării memoriei istorice și protejarea patrimoniului provenit din perioada comunistă. Discuțiile au ajutat participanții să înțeleagă mai bine istoria recentă și modul în care regimul totalitar stalinist a privat cetățenii de drepturile lor fundamentale. Toate aceste istorii și experiențe trăite, povestite de supraviețuitori au fost înregistrate și fac parte din arhiva digitală a proiectului, urmând să fie valorificate în expoziția tematică.
Proiectul ,,Am fost cetățeanul orașului Stalin” a fost promovat, cu implicarea Asociației Mioritics, în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2017, în mod direct prin includerea unui poster în cadrul caietului program al festivalului și prin prezentarea proiectului în cadrul școlii de vară a festivalului.
Apoi, prin participarea la două dintre conferințele organizate în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2017, având ca teme populismul, propaganda și viitorul Europei, membrii echipelor Oraselor Stalin au avut posibilitatea să interacționeze cu lectorii, personalități importante de nivel internațional, și cu alți participanți la festival interesați de proiectul ,,Am fost cetățeanul orașului Stalin”.
Conferințele s-au desfășurat la cinematograf Amza Pellea din Râșnov, după următorul program:
– 03.08.2017: Rival Powers in our region? Russia, populists, propagandists. Lectori: Dimitar Bechev (Atlantic Council, SUA), Paata Gaprindashvili (Georgia), Jelena Milic (Serbia), Dunja Mijatovic (ex-Reprezentant OSCE pentru Libertatea Presei). La conferință au participat 130 persoane.
– 04.08.2017, What Future for Europe? Lectori: Paul Brummel (Ambassador UK), Adrian Cioroianu (UNESCO Ambassador), Cornelius Adebahr (Carnegie Endowment for International Peace). La conferință au participat 150 persoane.
,,Această școală de vară a demonstrat că ne unesc valori comune, pasiunea pentru istorie și dorința de a salva mărturiile istorice legate de perioada în care orașele noastre au purtat numele Stalin. După numai o săptămână petrecută împreună, viitorul proiectului nostru depășește cu mult obiectivele inițiale și sunt convins că deja formăm o singură echipă Stalin ” – Nicolae Pepene, director Muzeul de Istorie Brașov – manager de proiect.