Februarie – mai 2017, Campania de documentare

Albania – Kucove/Tirana,

Campania de documentare din Albania (Tirana-Kucova) a fost un pas important și o provocare pentru noi încă de la început, deoarece Muzeul Național de Istorie are sediul în Tirana, iar orașul Stalin / Kucova se află în districtul Berat. Așadar, din cauza distanței dintre cele două orașe, a fost o provocare atât pentru găsirea voluntarilor, cât și pentru identificarea de materiale din timpul perioadei Stalin a orașului Kucova.

După publicarea comunicatului de presă de lansare a proiectului, în perioada 28-29 ianuarie 2017, în ziarele naționale din Albania, și deschiderea paginii Facebook a proiectului „Une kam qeneteraar I Qytetit Stalin” au fost primite și primele semnale pozitive.

Unii oameni care s-au născut în Kucova au venit la Muzeul Național de Istorie și au fost foarte curioși să afle mai multe despre proiect și despre cum ar putea ajuta. Ne amintim foarte bine primul voluntar care a venit la muzeu. Numele lui era dl. Rusladi, are în jur de 60 de ani, este născut în Kucova, dar locuiește acum în SUA cu familia sa. El a fost în Albania doar pentru câteva zile, iar în acea zi a citit ziarele și a găsit informații despre locul său de naștere și a fost atât de fericit că a venit imediat la muzeu pentru a contacta coordonatorul albanez. El ne-a oferit numeroase nume de istorici care au trăit în Kucova și care ar putea ajuta cu informații despre situația economică și politică a Kucovei în anii ’50 și ulterior ne-a sprijinit necondiționat.

Apoi, oamenii au început să întrebe pe pagina Facebook cum ar putea fi implicați în acest proiect. Tot din mediul virtual au aflat despre proiect și cei peste 20 de tineri care trăiesc în Tirana, dar s-au născut în Kucova și ale căror familii încă locuiesc acolo. Ei ne-au putut oferi mai multe informații. Peste 50 de persoane au fost abordate, dintre acestea 40 contribuind cu materiale.
De asemenea, am reușit să obținem de la Albanian Telegraphic Agency, aproximativ 100 de fotografii istorice ale orașului Stalin, care nu au fost niciodată expuse publicului.

Imaginile istorice au fost folosite in expoziția temporara realizata in cadrul proiectului.

Bulgaria – Varna

Pentru campania de documentare, Muzeul Regional de Istorie din Varna a organizat mai întâi o campanie pentru recrutarea voluntarilor proiectului. Aproape 20 de persoane, în majoritate tineri, au răspuns apelului. Printre acestea, cei mai numeroși au fost studenți. Dar au fost și seniorii orașului: cel mai în vârstă voluntar a fost o doamnă de 60 de ani. Odată cu implicarea în proiect, voluntarii au descoperit multe lucruri noi despre istoria orașului lor natal, legate de o perioadă insuficient cercetată.

După etapa de colectare a materialelor, care a fost finalizată până la mijlocul anului, a fost făcută o selecție a celor mai activi voluntari. După această etapă, 8 studenți au continuat să se implice în activitățile proiectului. Ei au avut cea mai mare contribuție la colectarea documentelor, intervievarea concetățenilor mai în vârstă și participarea la diferite activități.

Ca urmare a campaniei, promovată pe pagina de Facebook locală a proiectului, au fost colectate un număr mare de documente și fotografii. Ele provin din sfere diferite ale vieții și activităților. De asemenea, au fost colectate ziare, iar voluntarii au realizat 20 de înregistrări audio și video ale oamenilor care au trăit în anii în care orașul nostru s-a numit Stalin. Peste 1000 de persoane au fost informate despre proiect și campania de colectionare a pieselor istorice.  În urma campaniei, 55 de persoane au contribuit cu materiale istorice valoroase despre Orașul Stalin.

Pe lângă materialele colectate de voluntari, Departamentul ,,Istorie contemporană” al Muzeului Regional de Istorie din Varna a realizat o documentare în cadrul colecțiilor proprii, în care au fost implicați 5 specialiști. Muzeul  deține un număr foarte mare de fotografii, obiecte și documente pentru perioada Orașului Stalin, colectate în timp de către curatori și donatori.

În cadrul campaniei de digitizare a proiectului, s-au strâns până în prezent aproape 500 de materiale digitizate.

O parte din aceste materiale digitizate au fost folosite în organizarea unei expoziții tematice.

A fost creată pagina de facebook în limba bulgară, care a oferit posibilitatea promovării campaniei de documentare și a activităților proiectului.

În presa locală au apărut 10 articole despre proiect.

Polonia – Katowice

Proiectul în Katowice a început în februarie 2017 cu campania de informare privind strângerea de materiale de arhivă din perioada în care Katowice a fost numit Stalin.

Cu ajutorul mass-media (radio, presă) s-a apelat la locuitorii orașului pentru a contribui cu amintiri și obiecte personale. Ca rezultat, au fost contactați și s-a discutat cu mai mult de 100 de persoane (martori și colecționari), iar 55 dintre aceștia au împărtășit din amintirile și colecțiile proprii.

Campania a fost destul de dificilă pentru că orașul a purtat numele Stalin numai 3 ani și jumătate. Majoritatea celor care își amintesc această poveste nu mai există, iar cei care mai trăiesc erau copii în perioada Stalin. În același timp, cei care ne-au contactat au fost foarte interesați de proiect, dar a existat o reticență de a vorbi despre această perioadă. Cele mai frecvente tipuri de materiale pe care le-am primit sunt certificate școlare, cărți de identitate, carnete de muncă, documente personale sau certificate de naștere.

Documentarea s-a realizat în presa epocii și în colecțiile mai multor instituții muzeale și culturale de către 18 specialiști și 3 voluntari. Printre instituțiile care au contribuit la imaginile colecțiilor noastre au fost Museum in Chorzów (Muzeul din Chorzów), Museum of History of Katowice (Muzeul de Istorie din Katowice), Museum of Mining in Zabrze (Muzeul de minerit din Zabrze), Upper Silesian Museum (Muzeul Sileziei Superioare), Bytom Museum (Muzeul Bytom), Museum of Sport and Tourism in Karpacz (Muzeul Sportului și Turismului Karpacz), Branch of Archives of Institute of National Remembrance in Katowice (Sucursala Arhivelor Institutului Național de Memorie Istorică din Katowice), National Archives of Poland – Katowice branch (Arhivele Naționale ale Poloniei – filiala Katowice), Archive Katowice City Hall (Arhiva Primăriei Katowice), Archdiocesan Archives in Katowice (Arhiva Arhiepiscopiei din Katowice), Silesian Theater (Teatrul Silezia), Silesian Library (Biblioteca Silezia), Silesian Planetarium (Planetariul Sileziei), Karta center (Centrul Karta).

În Katowice, campania de documentare a fost implementată de la începutul proiectului (februarie 2017) și apoi pe întreaga durată a proiectului. Ca rezultat, s-a reușit acumularea a câteva sute de artefacte istorice.

În același timp, prin căutarea urmelor perioadei Stalin, s-a început campania de popularizare a perioadei Stalin din istoria orașului. Acest obiectiv s-a realizat prin prezentări media, precum și prin organizarea unor întâlniri publice la care au participat cercetători și specialiști din diferite domenii. Această parte a proiectului s-a desfășurat în perioada martie – mai 2017. S-au desfășurat șase evenimente în care am colaborat cu diferite instituții științifice din Katowice:

  •  14 martie 2017, Panel de discuții ,,When Katowice was Stalinogrod” cu participarea istoricilor Institutul Național de Memorie Istorică, Dr. Adam Dziuby, Dr. Bogusław Tracz, Dr. Sebastian Rosenbaum, la care au participat 50 de persoane.
  • 28 martie 2017, Prelegere prof. dr. Krystyna Heski-Kwaśniewicz de la Universitatea Silezia – „Gustaw Morcinek’s Works”, la care au participat 60 de persoane.
  • 29 martie 2017, prezentarea cărții ,,Literature of the planned worlds. On Socialist Realistic Prose in Upper Silesia”, cu participarea autorului Dr. Katarzyna Kuroczka și a criticilor literari de la Universitatea Silezia din Katowice, la care au participat 30 de persoane.
  • 11 mai 2017, ,,Common Day of the Stalinists”, lectură dr. Zygmunt Wozniczka de la Universitatea Silezia din Katowice, la care au participat 40 de persoane.
  • 17 mai 2017, Screening „Here Stalinogród” regizat de Maciej Muzyczuk, la care au participat 30 de persoane.
  •  31 mai 2017, ,,Avant-garde in Stalinogrod”, prelegere de Natalia Kruszyny, istoric de artă Muzeul de Istorie Katowice, la care au participat 30 de persoane.

Pentru fiecare dintre aceste evenimente, accesul a fost liber tuturor părților interesate.
Despre aceste activități mai multe informații se află și pe site-ul web al Institute of National Remembrance in Katowice și pe pagina de Facebook dedicată proiectului www.facebook.com/miastostalina

O parte din activitatea de documentare a fost prezentată într-o expoziție tematică, care va rămâne deschisă până la 2 februarie 2018.

România – Braşov

Campania de documentare a fost concentrată pe recuperarea memoriei cetățenilor care au trăit în perioada în care orașul Brașov a purtat numele de orașul Stalin și identificarea și digitalizarea fondurilor de arhivă care conțin documente relevante despre istoria orașului Stalin.

Campania a debutat la 9 mai 2017, printr-o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Sociologie și Relații Publice din cadrul Universității Transilvania din Brașov, organizată în Casa Sfatului din Brașov, în cadrul căreia studenții au fost familiarizați cu tematica proiectului și au fost invitați să se implice ca voluntari în activitățile derulate ulterior. La întâlnire, pe lângă cei 25 de tineri participanți, au fost invitați și reprezentanții presei locale, care apoi au difuzat informații despre proiect și campania de documentare (6 articole de presă și 2 știri TV).

Standul mobil al proiectului, creat pentru a informa, promova dar și pentru a atrage braşovenii care au amintiri din perioada când oraşul Brașov a purtat numele Stalin a fost prezentat în premieră în cadrul evenimentului cultural internațional Noaptea Muzeelor, în Piața Sfatului din Brașov, din 20 mai 2017. La eveniment au participat 2551 persoane.

O altă acțiune de promovare, organizată cu implicarea Asociației Mioritics, s-a desfășurat la Centrul Cultural Reduta din Brașov, în data de 17 iunie 2017, cu ocazia spectacolului de teatru Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal susținut de trupa Trap Door Theatre, din Chicago, SUA, în prezența regizorului Matei Vișniec. La eveniment au participat 350 de persoane.

Ținând cont de activitatea culturală intensă a centrului cultural, cu participarea a numeroși brașoveni, de generații diferite, standul proiectului a rămas în incinta centrului cultural în perioada 17 iunie – 20 septembrie 2017. În acest timp, raportat la numărul de participanți la evenimentele organizate, peste 1.000 de persoane au fost conștietizate cu privire la tematica proiectului nostru.

Ulterior, timp de 10 zile standul tematic a stat la dispoziţia celor interesaţi în trei foste cartiere muncitoreşti din Braşov: Astra (fostul Steagul Roşu), Tractorul şi CFR-Triaj.

În cadrul standului, muzeografi ai Muzeului Judeţean de Istorie Brașov și voluntarii proiectului au vorbit despre perioada când Braşovul s-a numit Oraşul Stalin, provocând concetăţenii își povestească amintirile și să aducă fotografii, documente sau obiecte pentru a fi digitalizate sau expuse temporar la muzeu, în cadrul expoziţiei „Oraşul Stalin”.

În cele 10 zile peste 1000 de persoane au vizitat standul.

Echipa proiectului a strâns, digitizat şi înregistrat zeci de documente şi fotografii. Au fost donate sau date în custodie pentru expoziţie obiecte cum ar fi radiouri, difuzoare, telefoane, articole vestimentare, cărţi, ziare, tablouri, hărţi, documente de călătorie, documente personale etc.

Au fost înregistrate/digitizate peste 100 de obiecte cu valoare muzeală.

O altă componentă a campaniei de documentare a pus accent pe implicarea elevilor în identificarea şi valorificarea elementelor de patrimoniu material şi imaterial. Această acțiune a răspuns necesităţii identificării, informării publice, conservării şi valorificării unui deceniu (1950-1960) care a marcat iremediabil istoria Braşovului şi a determinat structura actuală a comunităţii braşovene. Peste 170 de elevi și cadre didactice din şcolile gimnaziale braşovene au participat la modulul de educație nonformală.

În urma campaniei de promovare și documentare derulată prin modulul de educație nonformală, peste 150 de persoane au contribuit cu documente, obiecte și mărturii la crearea fondului documentar ,,Orașul Stalin”.

O prezentare a proiectului a fost realizată de către managerul de proiect, Dl. Nicolae Pepene, în data de 19.10.2017 în fața celor 30 de specialiști participanți la workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului in Romania.

Cercetarea de arhivă a proiectului, constituită în prezent în muzeu într-un fond documentar denumit ,,Oraşul Stalin”, cuprinde în acest moment 3345 documente digitizate, selectate din fondurile Arhivelor Naţionale Istorice Centrale. În proiectul de cercetare au fost implicați 10 specialiști.

A fost creată pagina de facebook în limba română a proiectului, care a oferit posibilitatea promovării campaniei de documentare și a activităților proiectului.

 

Ungaria – Dunaujvaros

Pentru partenerul coordonator din Ungaria, Universitatea din Dunaújváros – campania de documentare a fost concentrată pe pagina Facebook ,,Am fost cetățean al orașului Stalin” („Sztálinváros polgára voltam”).

Pe pagina de Facebook a proiectului au fost postate fotografiile, obiectele și artefactele digitalizate. Toate vizitele de studiu în orașele partenere din cadrul proiectului au fost, de asemenea, documentate aici, la fel și workshopul și expoziția care au avut loc la Universitatea din Dunaújváros.

Toți cetățenii din Dunaújváros au fost invitați să contribuie cu materiale pe această pagină, prin împărtășirea propriilor amintiri și documente din perioada orașului Stalin. Ca urmare, majoritatea fotografiilor afișate pe pagina Facebook au provenit din colecții private. Pe durata campaniei, peste 350 de persoane au aflat despre campania de documentare, dintre acestea 100 de persoane au contribuit cu documente, obiecte, fotografii și mărturii la arhiva proiectului.

Mai mult de 12 articole în ziare locale și publicații în revistele universitare au documentat, de asemenea, activitățile proiectului. Pe canalul de radio național a fost difuzat un program radio, care a inclus interviuri cu coordonatorii de proiect maghiari, membrii echipei proiectului și cetățenii locali care au contribuit la realizarea proiectului.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed