Colecția de Istorie Medie

Conform ultimului inventar (anul 1995), Colecţia de istorie medie cuprinde 2780 piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria medievală a Brașovului.

Pentru istoria militară remarcăm trei spade din primul sfert al secolului XIII, descoperite în Țara Bârsei la Codlea (Cetatea Neagră) și Sânpetru, un arc oriental din secolul XVI, arme de foc din prima jumătate a secolului XVII, pistol cu rotiță și cremene (prima armă de foc portabilă de mici dimensiuni păstrată în colecțiile muzeelor din România), țevi de archebuză, puști cu cremene sau capse, manta militară de ienicer (unicat în colecțiile din România), spadă de călău.

Cea mai cuprinzătoare, mai unitară, de mare originalitate şi diversitate pentru patrimoniul medieval al muzeului este colecția lăzilor de breaslă. Muzeul Județean de Istorie Braşov deține 29 lăzi de breaslă și 12 steaguri de breaslă.

Viața meșteșugărească a Brașovului, cel mai bogat oraș al Transilvaniei medievale, este reprezentată și de colecția de obiecte din cositor, colecția de sigilii, colecția de vase de aramă.

Comments are closed