CAN for Balkans

Proiectul CAN for Balkans a fost unul dintre cele 13 proiecte câștigătoare, din cele 419 înscrise, în cadrul apelul Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019), finanțat prin programul ,,Europa Creativă” de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles

Mai multe despre proiect pe platforma oficială: CAN for Balkans

 

CE FACE PROIECTUL?
Crearea unui consorțiu cultural european

DE CE?
Benzile desenate istorice au un trecut în Balcani bazat pe discurs naționalist și propagandă comunistă sau pur și simplu nu au un trecut (cazul Albaniei). Din păcate, în multe cazuri, păcatele trecutului caracterizează și benzile desenate balcanice prezente. Discursul cultural este marcat de clișee și stereotipuri culturale și sociale. Apoi, piața regională de artă a benzilor desenate istorice este săracă, divizată și autonomă.

CUM?
O rețea europeană pentru lumea benzilor desenate istorice și cooperarea artiștilor de benzi desenate.

Consorțiul cultural al partenerilor din Albania, Belgia, Macedonia de Nord, România și Serbia declară că proiectul CAN for Balkans va crea o rețea culturală transfrontalieră pentru a facilita cooperarea dintre artiști și specialiști din lumea benzii desenate istorice din Balcanii de Vest și din Uniunea Europeană, în spiritul valorilor Uniunii Europene.

PENTRU CE?
Consorțiul cultural vrea să schimbe perspectiva proastă (ineficientă, divizată și individuală) a benzilor desenate istorice din Balcani.

Pentru a crea benzi desenate istorice în spiritul valorilor Uniunii Europene.

CUM?

 • încurajează explorarea creativă a istoriei de către artiștii de benzi desenate pentru a oferi lucrări noi, contribuții originale și neconvenționale pentru interpretarea istoriei europene în general și a istoriei balcanice în special, cu impact asupra spațiilor culturale dominate de o moștenire culturală cu accente naționaliste sau clișee și stereotipuri culturale și sociale;
 • realizarea unui mediu de lucru (arhivă digitală și studii istorice) pentru istoria benzilor desenate.
 • apel pentru mediul artistic organizat la nivel internațional (nu doar pentru artiștii din Balcanii de Vest, ci și la nivel european / mondial);
 • promovarea benzilor desenate istorice prin acțiuni culturale:
  1) EXPOZITIE,
  2) PROIECT DE CERCETARE,
  3) PLATFORMĂ ONLINE,
  4) DEZBATERI PUBLICE la Leskovac, Veles și Tirana despre clișeele și stereotipurile culturale și sociale din lumea balcanică și interpretarea lor în benzi desenate.

PENTRU CINE?
Însă proiectul NU se adresează doar grupurilor țintă profesionale (artiști, specialiști, organizații) sau pasionate de benzi desenate, ci și publicului larg și comunităților locale care găzduiesc proiectul.

Un obiectiv important al proiectului este creșterea audienței pentru domeniul benzi desenate prin oferirea accesului gratuit al publicului larg la evenimente culturale atractive (itinerarea expoziției proiectului, în țările partenere), precum și prezentare online (digital). platformă pentru proiect).

Proiect finanțat prin programul ,,Europa Creativă” de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019).

Comments are closed