Expoziția – Brașov 1987

BRAȘOV Casa Sfatului

 

Expoziția permanentă BRAȘOV 1987

Datorită succesului avut, expoziția ”Brașov 1987” a devenit expoziție permanentă a Muzeului Județean de Istorie Brașov.

 

2017 a fost anul „Braşov 1987”

Braşovul a fost gazdă  în anul 2017 pentru istoricii din statele Europei care acum trei decenii au ridicat cortina de fier. Muzeul Judeţean de Istorie, împreună cu TVR, a realizat un film despre adevărul din `87, din oraşul în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”

Dacă 2016 a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, anul 2017 a fost dedicat împlinirii a 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. În acest sens, Muzeul Judeţean de Istorie a pregătit proiectul „Braşov 1987”, prezentat public de directorul instituţiei, Nicolae Pepene (foto stânga), cu o săptămână înainte ca Braşovul să marcheze 29 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni, eveniment despre care manualele de istorie vorbesc acum doar „în treacăt”.
„Nu ne vom rezuma doar la câteva evenimente organizate în preajma datei de 15 noiembrie ci vrem ca «Braşov 1987» să fie un eveniment de anvergură naţională şi internaţională. În 15 noiembrie 1987 s-a strigat la Braşov «Jos Ceauşescu!», astfel că de atunci putem vorbi despre începutul sfârşitului comunismului în România”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene.
În proiectul „Braşov 1987” a fost implicată o echipă care a realizat o cercetare serioasă, în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ale altor instituţii, dar şi ale postului Radio Europa Liberă. De altfel, în acest proiect a fost implicat şi directorul Institutului Român de Istorie Recentă, Liviu Tofan (foto dreapta), care, acum 30 de ani era jurnalist la Radio Europa Liberă.

 

„Vrem să lămurim şi să stabilim adevărul istoric de acum 30 de ani”

Prin proiectul „Braşov 1987”, Muzeul Judeţean de Istorie a realizat un film documentar, o expoziţie, un portal, dar şi o conferinţă internaţională. Filmul documentar a fost realizat de Liviu Tofan, în parteneriat cu TVR. Munca, spune acesta, nu a fost simplă, din moment ce a existat foarte puţin material documentar. „Există mărturii, dar se pare că nu există o arhivă. Deşi Miliţia şi Securitatea au făcut atunci numeroase fotografii pe care le-au folosit în anchetă, acestea nu se mai găsesc acum. La revolta de acum 30 de ani au participat câteva mii de oameni şi poate că unii au făcut fotografii. Acestea ne-ar ajuta foarte mult”, a afirmat Tofan. Acesta a mai spus că prin acest film documentar „vrem să lămurim şi să stabilim adevărul istoric de acum 30 de ani. S-au creat legende şi interpretări foarte personale, iar prin cercetare va trebui să dăm la o parte zgura, pentru a înţelege ce s-a întâmplat atunci. Documentarul, a mai spus directorul Institutului de Istorie Recentă, „va vorbi publicului de azi, care are o reală dificultate în a înţelege Braşovul de acum 30 de ani”.
Avanpremiera documentarului a avut loc la Festivalul de Film și Istorii de la Râşnov, în august 2017.

 

Braşovenii, au fost invitaţi să se implice în proiect

Braşovenii au fost invitaţi să contribuie la dezvoltarea proiectului, aducând la muzeu fotografii sau alte documente sau obiecte care să redea imaginea Braşovului din 1987.

Un moment care a plasat România pe harta europeană
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie susţine că revolta din 1987 a plasat Braşovul şi România pe harta europeană a luptei anticomuniste. „Prin proiectul «Braşov 1987» am încercat să scoatem în evidenţă semnificaţia momentului 1987. Evenimentul nu va fi «dosarul 1987». Pentru noi, ca şi comunitate locală, dar şi pentru România, a fost important să scoatem în evidenţă semnificaţia momentului 1987. În alte state s-a scos în evidenţă tot ce a însemnat lupta anticomunistă, iar noi neglijăm acest moment, respectiv 15 noiembrie 1987. Din păcate, în manualele de istorie, revolta muncitorilor braşoveni este amintită în treacăt. Noi vrem să promovăm, să impunem acest episod din istoria României”, a mai afirmat Pepene.
Rezumat, proiectul „Braşov 1987” înseamnă, pe lângă partea de documentare şi cercetare istorică, realizarea filmului documentar, a unei expoziţii şi a unei conferinţe internaţionale, la care au fost invitaţi istorici de seamă din Europa, plus alte evenimente prin care momentul 15 Noiembrie 1987 a fost promovat la nivel naţional şi internaţional. BZB.RO 

 

„BRAŞOV 1987 trebuie să fie un motiv de mândrie pentru noi”

În 2017 se împlinesc 30 de ani de la revolta anticomunistă a braşovenilor – 15 Noiembrie 1987, iar directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, a conceput un proiect care să-l scoată din „umbra istoriei recente, în care se află, pe nedrept”. „Braşovul merită mai mult. Braşov 1987 trebuie să fie un un eveniment de anvergură naţională, chiar internaţională”, consideră Pepene. El a arătat că, deși în perioada postcomunistă aproape toate țările europene din lagărul comunist au știut să își promoveze la nivel internațional mișcările de rezistență și acțiunile anticomuniste, în prezent, semnificația revoltei de la Brașov din 15 noiembrie 1987 este foarte puțin cunoscută în conștiința opiniei publice românești și internaționale. „Pe o hartă a anticomunismului european România era o pată albă, pe care a colorat-o revolta de la Braşov de acum 29 de ani!”, mai spune istoricul.

„Această revoltă ar trebui să ne facă mândri că suntem braşoveni!”

Pentru mulți istorici, revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din 1987 a fost „începutul sfârșitului” regimului comunist din România, chiar dacă a fost o revoltă de o zi, a reamintit Pepene. Revolta a început la Uzina de Autocamioane „Steagul Roșu”, mândria industriei românești de mașini grele, printr-o grevă izbucnită în noaptea de 14/15 noiembrie, la schimbul III, și continuată ziua cu un marș până în centrul orașului, în fața Comitetului Județean al PCR. Refuzul autorităților de a dialoga cu demonstranții a provocat luarea cu asalt a sediului. Muncitorii au scandat, pentru prima oară în România, „Jos Ceaușescu”, intonând ceea ce avea sa devină imnul din decembrie 1989 și, ulterior, al țării: „Deșteaptă-te, române!”. Au urmat intervenția brutală a trupelor speciale, anchetele, arestările, tortura, procesul, condamnările și deportările. Peste 500 de persoane au fost anchetate, acțiuni în urma cărora 61 de persoane au fost deportate, iar 27 persoane au avut domiciliu obligatoriu. „Cu toate acestea, noi ignorăm această revoltă care ar trebui să ne facă să fim mândri că suntem braşoveni”, afirmă directorul Muzeului de Istorie,
Pepene a subliniat că obiectivul principal al proiectului Brașov 1987 îl reprezintă cercetarea, documentarea și valorizarea la nivel național și internațional a momentului istoric 15 Noiembrie 1987, cu scopul de a asigura o aniversare care să onoreze comunitatea brașoveană și statul român: „Nu este un proiect al cuiva, nu vrem să stabilim cine a avut merite mai mari sau mai mici, ci să restabilim adevărul istoric, fiindcă pe parcurs s-au creat legende, interpretări personale şi personalizate. Să dăm la o parte această zgură, ca să avem imaginea exactă asupra acelui eveniment istoric. La nivel internațional, Brașov 1987 trebuie să devină o referință obligatorie pentru cronologia comunismului, un subiect interesant pentru istoriografia europeană, o temă de dezbatere pentru rețeaua europeană a memoriei istorice, o invitație la dialog multilateral pe tema diverselor experiențe din istoria recentă”.

Se cere ajutorul braşovenilor

Proiectul Brașov 1987 presupune realizarea unui film documentar împreună cu Televiziunea Română, o conferință internațională, un program de activități educative în școli, o expoziție temporară și un catalog de documente.
Echipa care se ocupă de proiect este condusă de Liviu Tofan, jurnalist român care a lucrat la secția română a postului Radio Europa Liberă, unde a deţinut șefia redacției de știri şi ulterior a ajuns director adjunct al secției române. Repatriat, Liviu Tofan este din 2008 director al Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR). El a început deja realizarea filmului documentar, cea mai bună metodă de promovare a unui eveniment istoric, consideră Pepene. „Filmul documentar se face singur pe parcurs. Ştii de unde pleci, dar nu ştii unde ajungi, pentru că în acest proces de documentare, care înseamnă să cercetezi, să afli, să descoperi, ajungi pe direcţii pe care nu le-ai bănuit”, a subliniat Tofan. Filmul va avea premiera în vara anului viitor, la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov.
Managerul de proiect spune că are nevoie de ajutorul braşovenilor, pentru că despre 1987 nu s-au găsit imagini filmate, deşi e clar că s-au făcut, aşa cum s-au făcut zeci, chiar sute de fotografii, pe baza cărora Miliţia şi Securitatea i-au identificat pe răzvrătiţi, dar au fost găsite foarte puţine şi de calitate proastă. „Au fost zece mii de oameni în stradă şi mii de oameni care i-au văzut pe parcurs. Doar nu le-au publicat în «Scânteia»! Trebuie să mai fie pe undeva. De asemenea, ar fi utile obiecte şi imagini care să ilustreze contextul de atunci, cum ar fi cartelele pentru alimente, pentru a putea arăta tinerilor, în primul rând, cum se trăia şi, de ce s-a ajuns la această revoltă şi cât curaj le-a trebuit celor care au ieşit să protesteze”, a mai spus jurnalistul. Nicolae Pepene a menţionat că ţinta principală a proiectului o reprezintă comunitatea braşoveană, mai ales tinerii: „Brașov 1987 trebuie să fie (re)cunoscut de către comunitatea locală și prețuit ca o parte importantă a identității istorice a Brașovului, să reprezinte un motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană și un reper al educației civice și dialogului între generații”. 
„Sunt aproape 30 de ani, adică o generaţie în termeni sociologici, iar cei de azi au dificultăţi enorme în a se raporta la modul cum era viaţa acest oraş în anii ’80. Aceasta este marea provocare!”, a spus şi Tofan.

WWW.MYTEX.RO

BRAȘOV 1987 – Cel mai nou proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov

Jurnal RTT – minutul 8

Jurnal RTT 10 11 2016

YOUTUBE.COM

Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, la MIX Actual

20643204_1525129310882250_1687069459939104509_o-519x300

Pe când, copil fiind, asculta cu tatăl lui ” Europa Liberă” , nu se gândea că va veni o zi când își va întâlni idolii și că vor face împreună film documentar și istorie ” pe viu”. Azi tata nu mai este, dar ar fi tare mândru de băiatul lui! Nicu Pepene s-a făcut istoric, iar filmul dedicat Revoltei anticomuniste din 1987 a muncitorilor de la Brașov este documentul artistic care va vorbi lumii întregi – și mai ales copiilor!- despre o pagină de istorie universală ( nu doar brașoveană! ) fără egal. Chiar în anul în care comemorăm 30 de ani de la istorii care au cutremurat lumea. Când crâmpeie de nostalgii comuniste prind sol fertil în ignoranță și chiar adună adepți. 
” Cine știe își amintește, cine nu va știi”- spune Nicolaie Pepene. Și trebuie să știm. 
Despre Orașul Stalin și oamenii lui. Despre Promenadele Brașovului de altădată și oamenii lor. Despre Castelul Bran și superba poveste a reginei Maria, ultima romantică încoronată. Despre Dracula și Vlad Țepeș, fără ca mitul să profaneze documentele istorice. Despre cavalerii festivalurilor medievale, dincolo de orgii comerciale și impostură. Istoria iese în stradă și face spectacol. E bine așa, atâta vreme cât profesioniștii și nu șnapanii țin frâiele. E bine ca tinerii să redobàndească memoria pe care nația asta a pierdut-o în anii de comunism… 
Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de istorie, la MIX Actual.

Emisiunea Mix Actual

„BRAŞOV 1987. Doi ani prea devreme” – Primul documentar istoric produs de muzeul nostru !

untitled-1-11-512x300

Cine ştie, îşi aminteşte, cine nu ştie, află acum: „BRAŞOV 1987. Doi ani prea devreme”

Duminică, la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (FFIR), va rula premiera absolută a filmului documentar „Braşov 1987 Doi ani prea devreme”, realizat de jurnalistul Liviu Tofan, consultant ştiinţific al festivalului. Proiecţia va începe de la ora 15.00 şi va avea loc în Cinematograful „Amza Pellea” din Râşnov. Ea va fi urmată de o dezbatere liberă, moderată de regizor, la care vor participa mulţi dintre protagoniştii evenimentelor istorice care constituie subiectul documentarului. 
„Eveniment cu o semnificaţie unică în epocă, manifestaţia din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României. Timişoara, în decembrie 1989, a fost, de fapt, o reeditare a revoltei de la Braşov, într-un context mult mai propice, care i-a permis să meargă până la capăt. În 1987, regimul a făcut tot posibilul să nu se afle că mii de braşoveni au scandat «Jos Ceauşescu!», au luat cu asalt sediile partidului comunist şi le-au devastat într-o explozie de mânie şi resentiment. În mediile de informare din ţară nu s-a spus nimic despre revolta din urbea ardeleană, al doilea mare oraş al ţării la vremea respectivă. S-au şters rapid toate urmele, s-au luat măsuri represive menite să inducă teamă, cazul a fost muşamalizat. Nucleul dur al muncitorilor revoltaţi a fost spart prin condamnarea lor pentru «huliganism» şi deportarea în diverse zone ale ţării. 30 de ani mai târziu, populaţia României s-a primenit cu o generaţie aflată în pericol de a nu cunoaşte mai nimic despre întâmplări şi pătimiri ce au marcat profund societatea în care trăiesc. Nevoia recuperării memoriei este acută”, a relatat istoricul braşovean Nicolae Pepene.

„Braşov 1987  Doi ani prea devreme” este un documentar gândit să le povestească tinerilor, dar şi adulţilor, de azi ce s-a întâmplat atunci. Un exerciţiu de recuperare a istoriei printr-un film realizat, nu întâmplător, de autorii unui Festival de Film şi Istorii. Co-producătorii sunt Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Casa de producţii TVR.

Intrarea la toate evenimentele Festivalului de Film şi Istorii Râşnov este liberă.

MYTEX.RO

Film documentar despre răscoala brașovenilor din noiembrie 1987

În anul 2017 se împlinesc 30 de ani de la prima revoltă populară a românilor împotriva regimului comunist. Primul semn al Revoluției din 1989 a fost dat de brașoveni. Pe 15 noiembrie 1987, mii de muncitori de la uzina Steagu Roșu au ieșit în stradă, nemulțumiți de condițile în care trăiau.

Proiectul Brașov 1987, al Muzeului Județean de Istorie, dorește să readucă în atenția publicului, semnificația revoltei de acum 30 de ani. Obiectivul principal al campaniei Brașov 1987, care va începe în primăvara anului 2017, este cercetarea, documentarea și valorizarea, la nivel național și internațional a evenimentelor din noiembrie 1987. Cea mai importantă parte a proiectului o constituie lansarea unui film documentar, care va fi realizat în colaborare cu Televiziunea Română.

Dacă ați luat parte la evenimentele din noiembrie 1987 și aveți poze sau documente, puteți să le trimiteți la adresa contact@brasov1987.ro. Astfel veți ajuta la documentarea proiectului Brașov 1987. Documentarul proiectului Brașov 1987 va putea fi urmărit, în premieră, la Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, din luna august a anului 2017.

BRASOVTV.COM|DE MARIAN STOICA

Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, la Cinema Amza Pellea – avanpremiera documentarului „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”

Duminică 6 august, în ultima zi a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, la Cinema Amza Pellea, a avut loc avanpremiera documentarului „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă.

Am avut onoarea să fac parte din această echipă şi să ilustrez citeva momente cheie din relatările muncitorilor care au participat la revoltă, desene incluse în documentar. Este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și va putea fi urmărit și pe 15 noiembrie 2017 la Televiziunea Română.
Proiectul continuă şi voi reveni cu mai multe detalii în curând.
https://www.facebook.com/brasov87doianipreadevreme/

Documentarul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” aplaudat îndelung la cinematograful Amza Pellea din Râșnov

AUDIO

Documentarul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” aplaudat îndelung la cinematograful Amza Pellea din Râșnov
Pentru prima oară s-a auzit atunci “Jos dictatorul!”, “Jos Ceaușescu!”, “Jos comunismul!”. Era în 15 noiembrie 1987, într-o Românie chinuită de lipsuri teribile, cu mâncarea pe cartelă și “mărețe realizări” doar la televizor. Protestul a început la Întreprinderea de Autocamioane Brașov (“Steagul Roșu”) printr-o grevă spontană. Nemulțumiți că li s-au tăiat salariile, pe lângă atâtea alte privațiuni…, muncitorii au ieșit în stradă. Lor li s-au alăturat mii de brașoveni, care au ocupat și devastat sediile partidului comunist din oraș. Revolta de la Brașov a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României, anunțând, cu doi ani înaintea Timișoarei, sfârșitul regimului comunist și al “epocii de aur” ceaușiste.

Documentarul “Brașov 1987. Doi ani prea devreme” produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa Festivalului de Film și Istorii Râșnov a asigurat documentarea și producția executivă, este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și va putea fi urmărit pe 15 noiembrie 2017 la Televiziunea Română.

RADIOROMANIACULTURAL.RO

Novembriştii braşoveni, aplaudaţi în picioare la FFIR

19 participanţi la revolta de acum 30 de ani au participat, la Râşnov, la premiera absolută a documentarului „Braşov 1987 Doi ani prea devreme”

Anunţat încă de la început ca fiind „momentul culminant” Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR), lansarea documentarului „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” a fost un real succes. Cinematograful Amza Pellea de la Râşnov a fost plin, oamenii venind cu ceva timp înainte de proiecţie pentru a prinde un loc în sală. La eveniment au participat şi mai mulţi oficiali, printre care ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans G. Klemm, sau unul dintre vicepreşedinţii Senatului României, Ioana Scântei. De asemenea, a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, şi primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, dar şi 19 novembrişti care au participat la revolta muncitorească din 15 noiembrie 1987. Documentarul a fost realizat de jurnalistul Liviu Tofan, producător fiind Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, iar co-producător – Televiziunea Română.
Impresia lăsată de film a fost extraordinară, pentru ca, după terminarea proiecţiei, cei peste 200 de spectatori să aplaude minute întregi în picioare. Aceeaşi reacţie au avut-o şi în momentul în care, lângă scenă, şi-au făcut apariţia braşovenii care acum 30 de ani „au scris istoria” şi ale căror mărturii au făcut obiectul documentarului.

După premiera absolută de la Râşnov, în aproximativ o lună, filmul va fi prezentat corpului diplomatic de la Bucureşti, apoi, în 15 noiembrie 2017, exact în ziua în care se vor împlini 30 de ani de la revolta din 1987, va fi difuzat de TVR.
De altfel, la propunerea vicepreşedintelui Senatului României, Ioana Scântei, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor 15 novembrişti care au murit după evenimente, unii din cauza unor boli de care au fost loviţi după revoltă, apoi, tot la propunerea ei, a fost cântat imnul naţional „Deşteaptă-te române!”, care s-a auzit acum 30 de ani, cântat de muncitori la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

26 de ore de filmări şi alte documente istorice importante

„Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revolta din 1987. Ideea realizării acestui documentar a aparţinut directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, iar obiectivul fost să redăm memoriei colective acest moment. De altfel, chiar şi dintre braşoveni, în special tineri, mulţi nu ştiu ce s-a petrecut în România acum 30 de ani. Filmul este realizat pentru tineri, iar evenimentele sunt prezentate într-un mod care le este accesibil. În 15 noiembrie 1987 a fost prima mare revoltă din România”, a declarat realizatorul documentarului, Liviu Tofan, înainte ca documentarul să ruleze.
La rândul său, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, a declarat că de acest film era nevoie pentru că „momentul 15 noiembrie nu este doar un episod al istoriei locale sau al istoriei României. Trebuie să ne mândrim cu acest moment istoric, care înseamnă foarte mult pentru noi. Înseamnă speranţă, mândrie, puterea de a crede că noi, românii, prin braşoveni, putem schimba istoria. Trebuie să transmitem acest moment de la o generaţie la alta şi unul dintre scopurile acestui documentar este de a fi o «lecţie de istorie», pe care românii mai tineri sau mai puţini tineri să o vadă, să o cunoască, să vorbească despre ea. Filmul documentar, care are o durată de 90 de minute, este doar un produs al activităţii de documentare, iar tot materialul, peste 26 de ore de filmare, este acum la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov”.
Totuşi, ceea ce au reuşit să documenteze cercetătorii implicaţi în acest proiect reprezintă doar o mică parte. De altfel, Liviu Tofan a afirmat că multe documente au dispărut fără urmă. Ba mai mult, jurnalul de acţiuni al Unităţii de Pompieri (solicitată să intervină pentru a stinge focul făcut de protestatari cu tabloul lui Ceauşescu şi cu alte materiale de propagandă) a fost modificat, dispărând orice menţiune din perioada 9 – 23 noiembrie 1987. De asemenea, chiar dacă procesul novembriştilor a fost filmat cu trei camere, peliculele nu se mai găsesc.

Materialul documentar va face obiectul unei expoziţii la Braşov

Directorul Muzeului de Istorie, Nicolae Pepene, a afirmat că arhiva istorică de o valoare inestimabilă va fi utilizată şi pentru alte proiecte. „Această memorie istorică va fi folosită pentru realizarea unei expoziţii tematice, care va rămâne în expoziţia de bază a muzeului nostru. De asemenea, vor mai fi derulate câteva proiecte educaţionale, care se vor folosi în şcolile din Braşov şi nu numai, pentru că beneficiem de actorii principali, mai precis muncitorii”, a anunţat Pepene.

Aplaudat la scenă deschisă a fost şi Nicolae Pepene, cel care a avut ideea realizării filmului.

A venit şi muncitorul „cu cască albă”, care şi-a adus aminte de Ionaş

La premiera documentarului a venit şi unul dintre „actorii principali”, Aurică Geneti, muncitorul „cu cască albă” de la Întreprinderea de Autocamioane Braşov (actuala Roman SA), care a explicat de ce era atât de important respectivul accesoriu: „Atunci, muncitorii aveau căşti albastre, iar inginerii sau alţi şefi purtau căşti albe. Eu am găsit casca unui inginer şi am pus-o pe cap apoi am încercat să deschid porţile. Oamenii au crezut că unul dintre şefi susţine protestul şi i-a motivat şi mai mult”. Ulterior, Aurică Geneti a fost anchetat şi deportat la Întreprinderea de Confecţii din Focşani. De altfel, la Râşnov, el venit cu o casca albă.

„Omul cu cască albă”, Aurică Geneti.

Pe lângă muncitori, documentarul cuprinde şi declaraţiile lui Alexandru Ionaş, unul oamenii importanţi din Miliţie (actuala Poliţie – n.r.), care au fost implicaţi în evenimentele de acum 30 de ani. În timpul documentarului, el a lăsat de înţeles că miliţienii simpatizau cu protestatarii şi că au încercat evite orice implicare. În schimb, Aurică Geneti şi-a amintit alt lucru: „Domnul Ionaş nu îşi aminteşte ce mi-a făcut în 20 noiembrie 1987. Am fost bătut de la ora 9.00 la 15.00, oră la care m-a chemat la el în birou, pentru a-mi spune că mă lasă să merg acasă, pentru a participa la botezul copilului meu. Nu am ajuns acasă, pentru că m-au dus la etaj mai sus de biroul lui şi m-au bătut până la ora 19.00. Acela a fost botezul meu”.

Cât despre conţinutul documentarului, un singur lucru spunem: filmul trebuie neapărat văzut. „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” este un documentar realizat fără încrâncenare, în care alternează mărturiile cutremurătoare ale novembriştilor, cu episoade pline de umor, cum au fost amintirile muncitorilor care au găsit roţile de caşcaval din „Judeţeana de partid” (actualul sediu al Consiliului Judeţean Braşov) sau cele legate de „omul cu cască albă”. În concluzie, pentru cei care nu au avut şansa să se afle duminică la Râşnov, recomandarea noastră este să nu rateze difuzarea filmului la TVR, în 15 noiembrie.

BZB.RO

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov – Braşov 1987. Doi ani prea devreme

Finalul proiectiei in premiera absolut a filmului documentar realizat de Liviu Tofan, in ultima zi a Festivalul de Film şi Istorii Râşnov 2017.

Live, din Cinematograful „Amza Pellea”, Râşnov
Peste 20 dintre eroii revoltei muncitoresti de la Steagul Rosu au fost azi, in sala, la Rasnov!
Alaturi de ei, dl Hans G. Klemm, ambasadorul U.S. Embassy Bucharest, si peste 200 de rasnoveni, brasoveni, bucuresteni.

Apel național de proiecte de lucrări pentru orchestră de coarde și mediu electronic în cadrul Galei Brașov 1987

GALA 1987 !
Proiect Muzeul Judetean de Istorie Brasov & UCIMR
Cofinanțat AFCN

Atenție, compozitori! Apel național de proiecte de lucrări pentru orchestră de coarde și mediu electronic în cadrul Galei Brașov 1987.

kamerata-kronstadt-450x300

Organizatorul, Muzeul Județean de Istorie Brașov, va comisiona creația unei lucrări experimentale pentru orchestră de coarde și mediu electronic, dedicate acestui moment, ce urmează a fi interpretată în 15 noiembrie, de ansamblul Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.

UCIMR.RO

Apelul național pentru Gala Brașov 1987!

O nouă veste bună legată de apelul național pentru Gala Brașov 1987!
Din cei 6 competitori înscriși – cărora le mulțumim pentru participare și pentru ideile înscrise – câștigător este Octavian Nemescu cu propunerea de lucrare intitulată ”Scară Lăuntrică”.
Despre Octavian Nemescu:

Născut în 1940, la Paşcani, a studiat compoziţia cu Mihail Jora la Universitatea de Muzică din Bucureşti, intre anii 1956-63, ulterior participând la cursurile internaţionale de specializare Ferienkurse de la Darmstadt. În 1978 obţine titlul de doctor în muzicologie, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe Sigismund Toduţă. Actualmente, este profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a predat compoziţia din 1990 şi este conducător de doctorat. A susţinut un workshop de creaţie muzicală la Conservatorul de muzică din Lausanne (Elveţia), în 2000 şi la Academia de muzică şi dans din Ierusalim, în 2006.

Acordă, în muzica sa, noi semnificaţii p a u z e i , ca, de pildă, locul vid rămas în urma dislocării prin condensare a timpului sonor (“Spectacol pentru o clipă” 1974) sau ca urmare a timpului suspendat, neterminat, întrerupt, nefinalizat, împiedicat (drept consecinţă a impactului cu o energie acustică “adversă”, opusă, potrivnică sau a unui accident fonic), abandonat, anulat, oprit, părăsit (“NegAntiDiaDua”,pentru ora 2 dimineaţa 1995), sau ca
moment de tăcere pentru invocaţie, reculegere, reflexie, meditaţie, uimire în urma derulării unui timp sonor anterior (“Quindecimortuorum”, pentru ora 1 dimineaţa 1994, “QuintaBeit”, pentru ora 5 dimineaţa 1998, “BeitSonorum”,pentru ora 6 dimineaţa 1999 etc.).

Despre ”Scară Lăuntrică”
Orchestră de coarde (12 V1, 8 V2, 6 Viole , 4 Vcel, 2Contrabaşi), (eventual 2 percuţionişti)
Durata : aprox. 12 minute

Descriere:
10 fragmente sonore, de dimensiuni diferite, unele dintre ele aflate în procese de naştere, creştere şi apoi de maturizare, apar în ipostazele confruntării, opunerii, cu curaj, faţă de alte prezenţe acustice, ce întruchipează tirania, opresiunea, maleficul. Câteva dintre aceste oponente sunt lovite în final şi mor. 
Între respectivele confruntări se ridică treptat, sunet cu sunet, cu durate lungi, în nuanţa pianisimo şi la unison (toată orchestra), o SCARĂ ASCENDENTĂ formată din 8 sunete (de la DO grav spre Do în 8-va superioară). Ea simbolizează un MONUMENT SONOR ridicat şi închinat celor care au avut curajul să se opună, în particular, dictaturii comuniste (a lui Ceauşescu) la Braşov şi, în general, tuturor regimurilor, sistemelor totalitare, violente, intolerante, indiferent de ideologia sau sistemul de credinţă religioasă în numele căruia au cultivat sau cultivă opresiunea.

Proiectul Gala Brașov 1987 este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu UCIMR, cu sprijinul AFCN.

UCIMR.RO

Brasov 1987, regizor Liviu Tofan, producție Muzeul Județean de Istorie Brasov & TVR

Vizionare pentru Corpul Diplomatic la Ambasada SUA.

amb

25 Septembrie · 
București, Vila Dante: La invitația Excelentei Sale Domnul Ambasador al SUA, Hans Klemm, am participat la prezentarea filmului documentar Brasov 1987 pentru membrii Corpului Diplomatic. Vizionarea a beneficiat si de prezenta a doi dintre eroii momentului istoric de acum 30 de ani, Danut Iacob si Marius Boeriu. A fost o seara emoționantă, cu aplauze puternice. Brasov 1987, Istoria cu care ne mândrim !

Parteneriat încheiat între Muzeul Judetean de Istorie Brasov și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

21766657_1723043051063294_3554288591445584453_n

Parteneriat încheiat între #IICCMER şi Muzeul Judetean de Istorie Brasov pentru realizarea unei expoziţii dedicate mişcărilor muncitoreşti de la Braşov din noiembrie 1987 şi încurajarea educaţiei civice a generaţiei tinere, pornind de la exemplele celor implicaţi în evenimentele de acum trei decenii >> http://bit.ly/2hwZ4Ce

Monumente în mișcare:

sculpturi monumentale pentru comemorarea Revoltei de la Brașov din anul 1987 | Nasui Gallery

aurel-vlad-1080x675

COSMINNASUI.COM

„Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”

Muzeul Judetean de Istorie Brasov și Investigare a Crimelor Comunismului.

22491922_1745620948805504_4011904411611824189_n

19 Octombrie 2017
O nouă ediţie a workshop-ului „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România” are loc zilele acestea la Braşov. Acces liber la evenimentele publice din program, detalii aici >> http://bit.ly/2iu8Fh3

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – vernisaj monument NELINIȘTEA UNEI MULȚIMI

20 octombrie 2017, vernisaj monument NELINIȘTEA UNEI MULȚIMI: 21 de sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Aurel Vlad comemorează Revolta de la Brașov din anul 1987 în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov din Piața Sfatului.

15 Noiembrie 1987

Expoziţii cu obiectele personale ale participanţilor la revoltă şi documente din arhiva Securităţii, un film documentar şi o gală.

maniestatie-strada-iuliu-maniu

BIZBRASOV.RO

Braşovul 1987: aniversare, nu comemorare

cj-5

Pe lângă evenimente tradiţionale, precum crosul sau depunerea de coroane, va şi o gală, în care se va lansa oficial filmul documentar „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, dar şi o melodie dedicată acestui moment istoric. În şcoli, copiii vor primi chiar de la eroii din `87 „manualul” de istorie în benzi desenate a revoltei anticomuniste.
BZB.RO

Invitaţie la documentarul „Braşov 1987 – doi ani prea devreme”

brasov-1987-doi-ani-prea-devreme-15009579745400-resize_62786400

Casa de Producție TVR – proiecția pentru presă a documentarului „BRAȘOV 1987 – DOI ANI PREA DEVREME”,

joi, 2 noiembrie 2017 de la ora 19.30, la  Cinema Muzeul Ţăranului.

23319159_10214407852927443_7934600623407583997_n

TVR.RO

Proiecţie de film „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”

Muzeul Național Cotroceni va găzdui miercuri, 8 noiembrie a.c., începând cu ora 18.00, proiecția filmului documentar „BRAȘOV 1987. Doi ani prea devreme”, în regia lui Liviu Tofan.
Coproducție a Muzeului Județean de Istorie Brașov și a Casei de Producție TVR, filmul „BRAȘOV 1987. Doi ani prea devreme” tratează în cele mai mici detalii manifestația din 15 noiembrie 1987 – primul protest de masă din istoria comunistă a României.

OBSERVATORCULTURAL.RO

Despre filmul documentar BRASOV 1987. Doi ani prea devreme …

Coproducție Muzeul Judetean de Istorie Brasov & TVR, regizor Liviu Tofan.

Puteti sa vedeti filmul la Brasov, in 15 Noiembrie 2017.

In seara asta, șapte dintre muncitorii care au participat la revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 au urcat pe scenă, la MȚR, după difuzarea unui excelent documentar despre acele evenimente, regizat de Liviu Tofan.

Sala arhiplină – inclusiv eu – i-a aplaudat vreme de vreo 10 minute și probabil că ar mai fi aplaudat mult timp dacă unul dintre organizatori nu intervenea. Mă uitam la ei, oameni simpli, stânjeniți și copleșiți de atâta atenție care li se acordă.

Și încercam să mi-i închipui nu cum sunt ei acum, bătrâni și onorați de atâția oameni, ci cum erau ei atunci, tineri puțin peste 20 de ani și cocoșați de bătăile cumplite pe care le-au suportat, de loviturile la rinichi profesionist aplicate ca să nu lase urme.

Pe 15 noiembrie anul acesta, toate canalele TVR vor difuza acest documentar. Vă rog să-l urmăriți, este cutremurător, cu atât mai mult cu cât are marele merit că nu are nimic vindicativ în el, nu este o altă țâfnă anticomunistă stridentă.

Dozajul este impecabil, veți găsi acolo și milițieni, și securiști, și pompieri care au participat la represiune, cu vorbele lor – rămâne ca voi să le judecați.

Regizorul Liviu Tofan era, pe 15 noiembrie 1987, sef al secției de știri de la Europa Liberă, postul care a distribuit în lumea întreagă informații despre revoltă.

Orice ziarist ar ucide pentru privilegiul pe care îl are acum Liviu Tofan: să facă azi un film cu eroii anonimi despre ale căror fapte vorbea la microfon acum 30 de ani. Dar pentru că, în pofida aparențelor, sunt un tip pașnic și nu pot ucide pe nimeni, nu-mi rămâne decât să-mi exprim profunda, copleșitoarea invidie profesională față de Liviu Tofan.

Liviu Avram

Expoziția temporară „Brașov 1987”

maniestatie-strada-iuliu-maniu

Expoziția temporară Brașov 1987 urmează să fie organizată în Casa Sfatului, cuprinzând documente și artefacte istorice referitoare la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov. Vor fi prezentate în premieră obiecte personale ale participanților la revolta din 15 noiembrie 1987, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc.

Documentarea expoziției a fost realizată de istoricii brașoveni Marius Oprea și Nicolae Pepene, împreună cu jurnalistul Liviu Tofan.

Custodele expoziției este istoricul Nicolae Pepene.

RADIOROMANIACULTURAL.RO

Am vrut să recuperez acest moment de istorie

imageresize

Regizorul filmului „Brașov 1987 – doi ani prea devreme”: Am vrut să recuperez acest moment de istorie

AGERPRES.RO

Albumul de benzi desenate „Brașov 15 Noiembrie 1987 – doi ani prea devreme”

Albumul, cu cele 50 de pagini color, este realizat de artistul Mihai Grăjdeanu și editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Proiectul cuprinde prezentarea albumului în școli, ateliere de bandă desenată și ateliere de educație civică, cu participarea autorului cărții și a unor eroi ai evenimentului din 1987.
Atelierele sunt organizate în perioada 7 – 17 noiembrie 2017.

Proiectul este dezvoltat de Muzeul Județean de Istorie Brașov împreună cu Asociația 15 Noiembrie 1987 și Radio România Cultural.

FILMUL DOCUMENTAR – BRAȘOV 1987, DOI ANI PREA DEVREME

23172470_10159785266155529_7552515571650793709_n23316713_10159785263630529_8655346442247837901_n

FILMUL DOCUMENTAR – BRAȘOV 1987, DOI ANI PREA DEVREME
Varianta pentru programul TVR urmează să fie difuzată pe TVR 1 în seara de 15 noiembrie 2017, iar varianta integrală are premiera la Brașov, în aceeași seară. Scenariul și regia: Liviu Tofan. Imaginea: Andrei Țoneș, Dinu Mărgărint. Montaj: Robert Kallos 
Ilustrații: Mihai I. Grăjdeanu. Coloana sonoră: Victor Epure
Producători executivi: Mihai Dragomir, Ionuț Cărpătorea 
Producători: Demeter Andras Istvan, Nicolae Pepene

https://radioromaniacultural.ro/brasov-1987-doi-ani-prea-d…/

Cartea de benzi desenate Brașov 15 Noiembrie 1987 – doi ani prea devreme

23316449_10159794229675529_2378147923779178299_n

Cartea este realizată de artistul Mihai Grăjdeanu și editată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Proiectul cuprinde prezentarea cărții în școli, ateliere de bandă desenată și ateliere de educație civică, cu participarea autorului cărții și a unor eroi ai evenimentului din 1987.
Parteneri: Radio România Cultural, Asociația Forums, Asociația 15 Noiembrie 1987 și Libris Editorial.
Radio România Cultural despre proiectul nostru:

RADIOROMANIACULTURAL.RO

EVENIMENT !

23434782_930386223804636_8698901494667170547_n

11.00: Ceremonialul depunerii de coroane la troița dedicată momentului istoric 15 Noiembrie 1987 (zona Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov)
13.00, Casa Sfatului: Vernisaj expoziția BRAȘOV 1987
Piața Sfatului: Vernisaj expoziția outdoor Acțiunea „1511”. Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 în arhivele Securității (expoziție Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității).
14.00, Casa Sfatului: Lansare de carte Marius Oprea, Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987, 2017.
18.30, Sala Reduta: Gala festivă BRAȘOV 1987 
– Discursuri aniversare 
– Concert de gală, cu prezentarea în premieră a piesei dedicate momentului istoric Brașov 1987, Scară lăuntrică, compozitor Octavian Nemescu / Kamerata Kronstadt, dirijor Cristian Oroșanu. 
– Premiera filmului documentar Brașov 1987. Doi ani prea devreme (coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov și TVR, regizor Liviu Tofan, 2017).

Gala festivă BRAȘOV 1987

23435252_930416603801598_2653446154414620483_n

15 Noiembrie 2017, ora 18.30, sala Reduta: Gala festivă BRAȘOV 1987
– Discursuri aniversare
– Concert de gală, cu prezentarea în premieră a piesei dedicate momentului istoric Brașov 1987, Scară lăuntrică, compozitor Octavian Nemescu / Kamerata Kronstadt, dirijor Cristian Oroșanu.

– Premiera filmului documentar Brașov 1987. Doi ani prea devreme (coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov și TVR, regizor Liviu Tofan, 2017).

pr

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – DIRECT

TVR1

23467483_1815479591796783_7382694304719201761_o

La împlinirea a 30 de ani de la revolta de la Braşov, pe 15 noiembrie 2017, de la ora 18:30, #TVR1 difuzează documentarul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”

Gala festiva Brasov 1987 – Centrul Cultural Reduta

Aplauze indelungate si respect la scena deschisa pentru eroii revoltei de la 15 noiembrie 1987. Multumim Muzeul Judetean de Istorie Brasov si d-lui Director Pepene Nicolae , motorul acestui moment emotionant de aducere aminte.

Nitulescu Dana

Kamerata Kronstadt – istorie transpusa in muzica

Brasov 1987 – Doi ani prea devreme

Final (in aplauze nesfarsite si chiar in lacrimi) al Galei #Brasov30
Multumim brasovenilor lui 15 Noiembrie pentru lectia de curaj.
Ii multumim si domnului Pepene Nicolae pentru evenimentul incredibil de emotionant.

Roxana Minzatu

CÂT DE BINE NE CUNOAŞTEM ISTORIA?

GALA ANIVERSARĂ (Sala Reduta)- 30 DE ANI DE LA REVOLTA DIN BRAŞOV!!!

 Mădălina Corina Diaconu

Fluturaşul de 0 lei, picătura care a umplut paharul în `87

untitled-1

http://www.bzb.ro/…/fluturasul-de-0-lei-picatura-care-a-ump…

Fluturaşul de 0 lei, picătura care a umplut paharul în `87: „Acum mă miră ce curaj am avut. Am avut un curaj nebun” 
BZB.RO

Câţiva novembrişti au lăcrimat în Piaţa Sfatului

Expoziţiile de la Muzeul de Istorie prezintă şi faţa nevăzută a comunismului, despre care doar se ştia.

rtt

Protestul din 87 a fost al Braşovului. Astăzi, după 30 de ani, novembriştii au fost impresionaţi de solidaritatea braşovenilor, care nu au uitat actul lor de curaj. Şi vizitatorii expoziţiilor temporare „Braşov 1987″ şi „Acţiunea 1511.

STIRI.RTTBRASOV.RO

Expoziția temporară BRAȘOV 1987

Expoziția temporară BRAȘOV 1987 este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov în Casa Sfatului, cuprinzând documente și artefacte istorice referitoare la revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987. 
Sunt prezentate în premieră obiecte personale ale participanților la revolta din 15 noiembrie 1987, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc.
Echipa expoziției BRAȘOV 1987: 
Autor concept & design: Nicolae Pepene
Documentare tematică: Liviu Tofan, Marius Oprea, Nicolae Pepene.
Realizare & logistică: Valentin Puchianu, Cornel Balate, Dan Gridean, Romică Olteanu, Cătălina Dumitrescu, Adriana Mincă, Felicia Zârnovan, Ioana Șchiopu, Dinu Zlei. 
Documentare colecții particulare & patrimoniu MJI: Marius Boeriu, Dănuț Iacob, Mircea Sevaciuc, Laura Avram, Voica Baciu, Dinu Crăciun, Florin Moței, Rozalinda Posea, Lucica Savu, Cristina Tănase. 
Restaurare patrimoniu: George Iacobeanu
Responsabil financiar: contabil șef Maria Sburlea
Responsabil achiziții: Maria Ivan.
Parteneri: Asociația 15 Noiembrie 1987, Consiliul Județean Brașov, Televiziunea Română, Penitenciarul București – Jilava, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Expoziția va rămâne la Casa Sfatului în perioada 15 noiembrie 2017 – octombrie 2018.

‎Muzeul Judetean de Istorie Brasov‎ în GALA festivă Brașov 1987

Punct culminant al evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 30 de ani de la revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, Gala festivă Brașov 1987.
Gala Brașov 1987 a fost organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în colaborare cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Centrul Cultural Reduta și Camerata Kronstadt, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, TVR și Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). 
Partener media național: Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Programul evenimentului cultural a cuprins intonarea Imnului Național (copiii Cameratei vesele), discursuri aniversare, concert de gală, cu prezentarea în premieră a piesei dedicate momentului istoric Brașov 1987 (Scară lăuntrică, compozitor Octavian Nemescu, în interpretarea Kameratei Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu), și premiera filmului documentar Brașov 1987. Doi ani prea devreme (coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov și TVR, regizor Liviu Tofan, 2017).

Echipa proiect GALA BRAŞOV 1987 
Coordonator general: Nicolae Pepene 
Manager proiect: Sebastian Gheorghiu
Asistent manager: Ioana Şchiopu
Coordonator artistic: Diana Gheorghiu 
Coordonator logistică: Marius Cisar 
Responsabil financiar: Maria Sburlea

Albumul Remember 15 noiembrie 1987 – 30 de ani

Amintirea acelei zile și a perioadei imediat următoare le-a schimbat viața. Și pe a noastră pentru că ne-a dat speranță și curaj de a merge mai departe. Ei au fost scânteia care a declanșat ceea ce a urmat. Le-am ascultat poveștile, mult timp ascunse de urechile noastre. 
Discursurile aniversare au fost secondate de Concertul de gală, cu prezentarea în premieră a piesei dedicate momentului istoric Brașov 1987, ”Scară lăuntrică”, compozitor Octavian Nemescu / Kamerata Kronstadt, dirijor Cristian Oroșanu. 
Și au cântat ”Deșteaptă-te, române!” așa cum l-au cântat atunci, în 15 noiembrie 1987, când versurile le-au venit firesc, instantaneu pentru simplul fapt că s-au potrivit momentului. Prin acest cântec s-au descătușat, susținând cauza lor, cauza noastră.
În aplauzele celor din sală, au pășit pe scenă încărcați de emoții și amintiri dureroase. Amintiri pe care ni le-au descris, așa cum și le-au amintit după atâția ani. Mărturii închegate într-un film documentar regizat de Liviu Tofan în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și TVR – ”Doi ani prea devreme” (2017).
O seară deosebită dedicată oamenilor deosebiți. 
Un gând pios plin de recunoștință celor care nu mai sunt printre noi.
Nu avem voie să uităm!
Am lăcrimat cu gândul la ce am trăit, la ce s-a întâmplat atunci. Aveam 21 de ani și toată copilăria și adolescența mi-au fost marcate de comunism, de foamete, de frig, de cozi interminabile, unde-mi pierdeam nopțile pentru o listă foarte scurtă de alimente în cantități reduse, foarte reduse…ca și ”condițiile” oferite de ”partid”.

Viviana Costan Moiseanu

Albumul 15 noiembrie 1987, Braşov

Ziua care nu se uită. Revolta braşovenilor din 15 noiembrie 1987: http://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/6555

Mihail Vakulovski

23559732_1495536810499670_8024907665779163690_n

În 15 noiembrie, s-au împlinit 30 de ani de la revolta muncitorilor din Brașov, un eveniment istoric care a pus orașul nostru pe harta demnității și a curajului într-o vreme lipsită de libertate, în cea mai neagră perioadă a regimului Ceaușescu. Povestea oamenilor care au riscat totul atunci, și cărora li s-au alăturat simbolic, dar la fel de curajos, cîțiva studenți ai Universității noastre de atunci este în mare parte necunoscută tinerilor de astăzi. Ea este foarte reușit exprimată în filmul documentar „Brasov 1987. Doi ani prea devreme” realizat anul acesta de Liviu Tofan (fost redactor și apoi director al Europei Libere), film pe care vă invitam să-l vizionăm împreună la Aula Universitatii, duminică, 19 noiembrie, de la ora 18:00. La proiecție vor participa regizorul Liviu Tofan, producătorul Nicolae Pepene, domnii Dan Iacob și Marius Boeriu (fosti muncitori participanți la protest) și, ca invitați speciali ai Universitații Transilvania, domnii Cătălin Bia și Lucian Silaghi, studenți ai Facultății de Silvicultură a Universității din Brașov în 1987, implicați atunci în evenimente printr-un gest de solidaritate cu muncitorii arestați. Alături de rectorul Universității, toți vor participa la o discuție cu studenții, despre film și despre evenimente, despre istoria recentă și despre alte lucruri pe care întrebările studenților le pot lansa. 
Ne dorim deci o participare cît mai largă, în special a studenților, din toate facultățile, la această întîlnire, ea însăși istorică.

Litere Brasov

Albumul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” — la Brașov County Museum of History.

Film documentar și album de bandă desenată. Proiect initiat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov (2017).

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – albumul – Grajdeanu Mihai Ionut.

Filmul nostru despre 15 Noiembrie 1987 a fost nominalizat pentru Premiile GOPO !

gopo

Nominalizările pentru CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR la Premiile Gopo 2018!

Braşov 1987. Doi ani prea devreme.
Regia: Liviu Tofan, producător: Demeter Andras Istvan, Pepene Nicolae (Muzeul Județean de Istorie din Brașov, Casa de producție TVR)

Eu sunt Hercule / I am Hercules
Regia: Marius Stefan Iacob, producător: Corina Gliga, Irina Andreea Malcea (MANEKINO Film) și Hanka Kastelicová (HBO Europe Documentaries)

Ouăle lui Tarzan / Tarzan’s Testicles
Regia: Alexandru Solomon, producător: Ada Solomon (Hi Film Productions)

Planeta Petrila
Regia: Andrei Dascalescu, producător: Anamaria Antoci, Hanka Kastelicová, Alina David (FilmLab, HBO Europe Documentaries, HBO Romania)

Procesul
Regia: Claudiu Mitcu, producător: Claudiu Mitcu, Ion Ioachim Stroe, Robert Fița (Wearebasca)

Țara moartă / The Dead Nation
Regia: Radu Jude, producător: Ada Solomon (Hi Film Productions)

Nominalizări 2018
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează cea de-a 12-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Acest eveniment anual premiază valorile cinematografiei româneşti actuale.
PREMIILEGOPO.RO

Final de proiectie cu sala plina la – Brasov 1987 Doi ani prea devreme – la Cinema Victoria

Final de proiectie cu sala plina la – Brasov 1987 Doi ani prea devreme – Cinema Victoria, Cluj, in cadrul Cinemateca TIFF.

Jandarmii prezenți la o lecție de istorie despre Brașovul actual și trecut

Vizită la Muzeul de Istorie Brașov

Jandarmii prezenți la o lecție de istorie despre Brașovul actual și trecut. Mulțumim pentru incursiunea în timp domnului director prof. Nicolae Pepene.

Cu această ocazie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov a oferit către Muzeul de istorie primul exemplar din Albumul aniversar al I.J.J. Brașov cu ocazia Centenarului.

Filmul nostru documentar despre Brașov – 15 Noiembrie 1987 este prezentat la Festivalul Tolerantei de la Zagreb !

Festivalul Tolerantei, festival internațional de film cu o tematica asemănătoare cu al nostru Festivalul de Film şi Istorii Râşnov. Printre multe lucruri exista si o piața a festivalurilor. Anul acesta sunt invitate 4 din toată lumea-Hong Kong, Rijeka, Bergen si….Rasnov.

Doina Cornea a fost prima care s-a solidarizat cu BRAŞOVENII din noiembrie 1987

doina

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed