Proiectul ,,Studio Dacia Felix”

,,STUDIO DACIA FELIX” BRAȘOV, 1968 – 2018
AFCN

În perioada 13 noiembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, Muzeul Județean de Istorie Brașov prezintă la Casa Sfatului expoziția temporară Studioul studențesc de film ,,Dacia Felix” Brașov (1968 – 1984).

Expoziția face parte din proiectul ,,Studio Dacia Felix”, în cadrul căruia arhiva studioului de film studențesc, înființat la Brașov în 1968, a fost cercetată, inventariată, digitizată, analizată, evaluată și, începând din 13 noiembrie 2018, exploatată curatorial.

Proiectul ,,Studio Dacia Felix” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Universitatea ,,Transilvania” Brașov – Facultatea de Sociologie și Comunicare. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Începând din această vară, echipa proiectului, formată din specialiști în istorie contemporană, cercetare arhive de film și digitizare arhive istorice, a pus în practică un proiect complex care cuprinde o cercetare istorică, memorialistică și artistică în domeniul filmelor de scurt metraj realizate de membrii studioului de film studențesc ,,Dacia Felix” în perioada comunistă (1968 – 1984), păstrate în prezent de fondatorul și coordonatorul studioului, domnul Mircea-Vova Bârsan.

Proiectul a avut în prima etapă o cercetare de arhivă pentru contextul istoric și artistic în care a evoluat studioul studențesc din Brașov, a inițiat înregistrarea surselor directe, respectiv interviuri cu o parte din membrii studioului, și activitatea cea mai importantă, cercetarea conținutului rolelor de film salvate.

În același timp cu cercetarea rolelor de film a fost realizată o inventariere a acestora după criteriile unei arhive de film, precum si digitizarea în studiourile Televiziunii Române, instituție cu care Muzeul Județean de Istorie Brașov are deja o colaborare deosebită în zona cercetării și valorizării istoriei recente (filmul documentare ,,Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, expoziția temporară ,,Cerbul de Aur 50”). Rezultatele cercetării arhivei au fost analizate și evaluate curatorial și primul rezultat concret a fost deschiderea unei expoziții multimedia la Casa Sfatului din Brașov.

Henri Coandă, Ion Popescu Gopo, Ion Irimescu

Între cele 128 de pelicule salvate, care au în total peste 11.000 metri de film, apar înregistrări inedite cu Henri Coandă (1975), Ion Popescu Gopo (1976), Ion Irimescu (1975), parada Junilor brașoveni din 1968, cicliștii echipei CIBO Brașov, Festivalul ,,Arta studențească” Tg. Mureș (1979), Festivalul Național Studențesc Brașov (1984), Uzina de Autocamioane Brașov, COLOROM Codlea etc. De asemenea, arhiva cuprinde și câteva din filmele produse de studioul studențesc: ,,A fost, este și va fi – experiment” (1968), ,,VENI… VIDI… chiar și VICI” (1972), ,,Eternul formelor trecătoare” (1975), ,,Țurai !” (1984) etc.

Aparat de proiecție din 1930, realizat în Germania

Expoziția cuprinde și aparatură din colecția domnului Mircea-Vova Bârsan, multe dintre piese fiind folosite în activitatea studioului studențesc: aparat de filmat BOLEX Reflex H 16 (Elveția); aparat de proiecție film 16 mm BOLEX 421 (fabricat în Italia); aparat proiecție 8 mm. MIR 2 (URSS); aparat de proiecție film 8 și 16 mm., realizat în Germania în 1930; vizioneză film 16 mm marca MEONET 16 (Cehoslovacia) etc.

De la viața studențească din perioada comunistă la media digitală

Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov, inițiatorul proiectului:
,,Cercetarea se constituie în cel mai important element de sustenabilitate al proiectului ca sursă pentru viitoare explorări și exploatări. Subiectul vieții artistice studențești în perioada comunistă încă așteaptă o astfel de cercetare istorică, antropologică și artistică. Este extrem de provocatoare o tematică concentrată pe amintirile multor români și chiar străini despre viața de student, la care se adaugă, în cazul nostru, preocupările artistice deosebite ale unor studenți brașoveni în perioada 1968 – 1984, concretizate în filme de scurt metraj. Arhiva de film și documentația proiectului se constituie ca o bază de cercetare atât pentru alcătuirea expoziției multimedia cât și pentru interpretări de specialitate istorică, antropologică, sociologică și artistică ce vor fi disponibile ulterior.
Salvată de la degradare, organizată și păstrată în condiții de conservare specifice muzeului, colecția studioului studențesc ,,Dacia Felix” va reprezenta punctul de plecare pentru alte acțiuni culturale despre viața studențească în perioada comunistă, iar îmbogățirea sa va deveni o sarcină anuală pentru instituție.
Mai mult, proiectul nostru a creat o punte de legătură artistică între generațiile de studenți membri ai studioului de film studențesc ,,Dacia Felix” din Brașov și generația actuală de studenți pasionați de arte vizuale și istoria filmului, în general, și a studenților din cadrul Universității Transilvania Brașov, în mod special.”

Lector dr. Florin Nechita, prodecan cu studenții și coordonator al programului Media digitală:
,,Șansa unui proiect despre 50 de ani de istorie a audio-vizualului universitar brașovean ne-a oferit-o domnul Vova-Bârsan, care își pune la dispoziția comunității brașovene colecția de aparate funcționale și arhiva de filme, și, mai mult decât atât, memoriile și experiența unei vieți dedicate cu pasiune acestui domeniu. Această expoziție realizată cu profesionalism de către Muzeul Județean de Istorie, sub coordonarea domnului Nicolae Pepene, coincide cu deschiderea noului program al Facultății de Sociologie și comunicare, Media digitală. Astfel, studenții noștri vor avea ocazia să afle despre istoria mijloacelor de comunicare audio-vizuală direct în cadrul unei expoziții deosebit de sugestive”.

afcn-01


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed