Războaie în Bastionul Țesătorilor

14222168_172405573165429_6030867261990417071_n

Razboiul Tesatorilor la Casa Artelor Sibiu

Proiectul cultural „Războaie în Bastionul Ţesătorilor”, desfășurat în perioada iulie -octombrie 2016 la Brașov și Sibiu, îşi propune aducerea în atenţie a unui element de patrimoniu imaterial, străvechea tehnică a ţesutului la război, prin transcederea acesteia în lucrări de artă contemporană.

Meşteşugurile reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial. Meşteşugul de prelucrare a fibrelor textile din Țara Bârsei, în special din zona Branului, păstrează tehnici străvechi, consemnate de cercetări etnografice. 
Prelucrarea lânii şi a fibrelor textile vegetale a constituit o îndeletnicire casnică importantă în cadrul economiei autarhice specifice satului brănean de altădată. Meşteşugul ţesutului a fost practicat în toate satele Branului.

Șase cunoscători şi păstrători ai tehnicii tradiţionale de ţesut la război, din zona Branului, şi şase artişti vizuali contemporani au lucrat împreună. 
Vă așteptăm la vernisajul expoziției cu lucrările lor finale, 9 septembrie 2016 ora 15.00 la Casa Artelor din Piata Mică nr.21, Sibiu.

RazboiulTesatorilor
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA
Muzeul Judetean de Istorie Brasov
Asociatia Forums

RBT_Afis-web

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.
6 artiști și 6 artizane au lucrat împreună și își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov (10 – 30 august 2016).
Vernisajul expoziției este programat pentru miercuri, 10 august, de la ora 18.00.

Șase artiști vizuali selectați din toată țara au avut posibilitatea, în luna iulie 2016, să înveţe tehnica tradiţională de ţesut la război de la șase artizane, să se documenteze asupra motivelor tradiţionale şi să valorifice aceste lucruri prin realizarea unor tapiserii după o lucrare proprie propusă. În selecția artiștilor, organizatorii au căutat, pe lângă originalitatea propunerilor și posibilitatea de transpunere a lucrării în tehnica tapiseriei, o cât mai mare diversitate a mediilor de creație.

 

„Ca artist, aleg sa fiu parte a unor proiecte de tip experimental, pentru că acestea îmi oferă ocazia de a întâlni situaţii noi şi provocatoare, în care oamenii îşi pot testa limitele”, spune Dorina Horătău. Artista are un doctorat în domeniul artelor vizuale și este conferențiar universitar titular la UNARTE București. A lucrat alături de Rodica Tişcă din familia Moşoiu din Moieciu de Sus, care a învăţat să ţeasă la război la vârsta de 15 ani de la mama sa.

Doina Voinescu, cunoscută în satul său ca Doina lui Noe a lui Neguleț, l-a acompaniat pe Daniel Brici în aventura primei sale țesături. Daniel este un artist din Reșița, născut în 1987, cu un masterat în pictură la Universitatea de Artă din Timișoara.

Arhitecta Irina Stoican are experiență de 10 ani in proiectare și modelare tridimensională computerizată. Ea a facut echipă cu Nicoleta Olteanu, originară din satul Cheia, al cărei prim obiect ţesut a fost un preş, la războiul de țesut al bunicilor, când avea 15 ani.

Bianca Mann, masterandă la secția Sculptură a UNARTE București și membră a Uniunii Artiştilor Plastici, este născută în 1991 și consideră importantă aducerea artei plastice contemporane şi a celei decorative tradiţionale împreună. „Am propus un desen pe care l-am considerat potrivit pentru tehnica războiului de ţesut. Rezultatul a fost diferit faţă de cum îmi imaginam eu lucrarea finală, însă m-am bucurat de transpunerea desenului în materialul textil”. Victoria Ialomiţan din Malul Tișcanilor, care i-a fost alături în cadrul atelierului, țese la război de la 6 ani, făcând primul covor la 14 ani.

Georgiana Gămălie, artistă brașoveană, iconograf și conservator, și-a transpus în țesătură ideea lucrării propuse îndrumată de Maria Gârbacea din Ișanii Moieciului de Sus, având o experiență de 52 de ani de țesut la război.
„Mi s-a părut interesant să transpun pixeli în ţesătură” spune Daniel Djamo, artist și regizor, care a provocat-o pe Maria Pepene să lucreze împreună un… selfie. Tanti Pepenica a învăţat să ţeasă la vârsta de 10 ani de la mama şi bunica sa. Avea în casă un război făcut de bunicul său, care era tâmplar.

Pe 10 august 2016 (18.00), în Bastionul Ţesătorilor din Braşov, va fi vernisată expoziția „Războaie în Bastionul Ţesătorilor”, alături de directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, istoricul Nicolae Pepene, și de curatorul proiectului Cosmin Năsui.

Cele mai vechi reprezentări ale războiului de ţesut şi a tehnicii ţesătoriei ne sunt transmise din Egiptul Antic, celebră fiind imaginea celor două ţesătoare lucrând la un război vertical, aflată pe fresca mormântului lui Amenhotep, datând din anul 2000 î.Hr.
Pe teritoriul de azi al României, rezultatul săpăturilor din Dobrogea (Tulcea) au dus la concluzia că războiul de ţesut era cunoscut pe aceste meleaguri încă din prima jumătate a secolului al XI-lea, foarte probabil pe filieră bizantină.

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.
Parteneri strategici: Complexul Muzeal Astra Sibiu, Modernism.ro

Mai multe informații:
www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

,,Para-site”, lucrarea realizată de prof. Dorina Horătău în anul 2016, în cadrul proiectului Războaie în Bastionul Țesătorilor

,,Para-site”, lucrarea realizată de prof. Dorina Horătău în anul 2016, în cadrul proiectului Războaie în Bastionul Țesătorilor, a fost expusă la Institutul Cultural Român, în expoziția ,,De la textil la tactil – o lume a visului”.
Fotografii preluate de pe site www.icr.ro

SÂMBURI DIGITALI – FIR CU FIR, STRAT CU STRAT – Romania Traditiilor Creative

Salvează
Muzeul Judetean de Istorie Brasov – RazboiulTesatorilor.

Lucrările neconvenționale din prima serie a proiectului nostru continuă să aibă succes. După ICR, unde a fost expusă țesătura cu iarbă realizată de prof. Dorina Horătău, țesătura care incorporează printul 3D, realizată de arh. Irina Stoican este prezentată pe platforma România Tradițiilor Creative. Frumoasă prezentare! Mulțumim Irina!
https://traditiicreative.ro/samburi-digitali-fir-cu-fir-st…/

SÂMBURI DIGITALI – FIR CU FIR, STRAT CU STRAT – Romania Traditiilor Creative
Site realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, prin fondurile alocate patrimoniului cultural imaterial, perioada 16 ianuarie – 31 octombrie 2017.

TRADITIICREATIVE.RO

 

 

Comments are closed