15 NOIEMBRIE 1987, O ZI CARE NU SE UITĂ ! 15 NOIEMBRIE 2017, O ANIVERSARE CARE NU SE UITĂ ! Punct culminant – Gala festivă Brașov 1987

Muzeul Judetean de Istorie Brasov

15 NOIEMBRIE 1987, O ZI CARE NU SE UITĂ !
15 NOIEMBRIE 2017, O ANIVERSARE CARE NU SE UITĂ !
Punct culminant al evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 30 de ani de la revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987 a fost Gala festivă Brașov 1987.

Gala Brașov 1987 a fost organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în colaborare cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Centrul Cultural Reduta și Camerata Kronstadt, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, TVR și Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Partener media național: Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Programul evenimentului cultural a cuprins intonarea Imnului Național (copiii Cameratei vesele), discursuri aniversare, concert de gală, cu prezentarea în premieră a piesei dedicate momentului istoric Brașov 1987 (Scară lăuntrică, compozitor Octavian Nemescu, în interpretarea Kameratei Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu), și premiera filmului documentar Brașov 1987. Doi ani prea devreme (coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov și TVR, regizor Liviu Tofan, 2017).
Echipa proiect GALA BRAŞOV 1987
Coordonator general: Nicolae Pepene
Manager proiect: Sebastian Gheorghiu
Asistent manager: Ioana Şchiopu
Coordonator artistic: Diana Gheorghiu
Coordonator logistică: Marius Cisar
Responsabil financiar: Maria Sburlea

 

Știați că există o piesă muzicală dedicată momentului istoric BRAȘOV – 15 NOIEMBRIE 1987 ?
Piesa se numește ,,SCARĂ LĂUNTRICĂ” și a fost compusă de regretatul OCTAVIAN NEMESCU.
Astăzi, 15 noiembrie 2020, avem bucuria să vă prezentăm piesa muzicală aniversară și întregul concert al Galei ,,Brașov 1987”
#gratuit #online, în intervalul orar 10:00 – 24:00, pe Bastionul Artiștilor
,,SCARĂ LĂUNTRICĂ” a fost interpretată în premieră, în cadrul Galei ,,Brașov 1987”, în seara zilei de 15 noiembrie 2017, de către Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.
Proiectul ,,Gala Brașov 1987” a fost realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Muzeul Județean de Istorie Brașov a comisionat creația dedicată galei aniversare după un apel național de proiecte de lucrări, desfășurat în perioada iunie – iulie 2017. Juriul format din compozitorul Dan Dediu, dirijorul Cristian Oroșanu și coordonatorul artistic al proiectului, compozitorul Diana Gheorghiu, a ales piesa compozitorului Octavian Nemescu, ,,SCARĂ LĂUNTRICĂ (ESCALINNER)”, o lucrare experimentală pentru orchestră de coarde și mediu electronic.
Prof. univ. Octavian Nemescu, autorul piesei:
,,Piesa simbolizează un MONUMENT SONOR ridicat şi închinat celor care au avut curajul să se opună, în particular, dictaturii comuniste (a lui Ceauşescu) la Braşov şi, în general, tuturor regimurilor, sistemelor totalitare, violente, intolerante, indiferent de ideologia sau sistemul de credinţă religioasă în numele căruia au cultivat sau cultivă opresiunea”.
#Brasov #concert #muzica

Un comentariu

  1. Pingback: „Scară lăuntrică” | UCIMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *