Deschiderea expoziției ”CAN for Balkans” în Serbia!

Peste 30.000 de vizitatori la Bruxelles

Deschiderea expoziției la Leskovac (Serbia), sărbătoare a benzii desenate din Balcani

CAN for Balkans – trecut, prezent și viitor

Goran Cvetanovic – un primar foarte mândru că orașul său este ,,capitala” benzii desenate din Balcani

O expoziție făcută cu pasiune, creativitate și tenacitate

 

După succesul extraordinar de la Bruxelles, unde a fost văzută de cei peste 30.000 de vizitatori ai Comics Art Museum, în timpul sărbătorilor de iarnă și la începutul anului, expoziția proiectului european ,,CAN for BALKANS” (curator Nicolae Pepene), realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns în Serbia, la Leskovac.

Gazdele sârbe au avut ambiția să transforme deschiderea expoziției într-o sărbătoare a benzii desenate istorice de nivel național și chiar internațional. Pe 3 februarie 2023, programul a început dimineața, cu dezbaterea ,,Balcanii în benzi desenate, benzile desenate în Balcani”, moderată de Marko Stojanovic, președintele Școlii de Benzi Desenate ,,Nikola Mitrovic Kokan” din Leskovac. Au urmat ateliere deschise de benzi desenate, în care patru dintre premianții concursului internațional ,,CAN for Balkans”, Ionuț Popescu (premiul I), Kosta Milovanovic (premiul al II-lea), Srdan Teodorovic (premiul al III-lea) și Aljoșa Tomic (mențiune) au făcut demonstrații în fața studenților Departamentului pentru Studii Artistice și Tehnologice – Academia de Studii Vocaționale a Serbiei de Sud Leskovac.

Seara, înainte de festivitatea de deschidere a expoziției, la Centrul Cultural Leskovac a avut loc dezbaterea ,,CAN for Balkans – trecut, prezent și viitor”, la care au participat istorici, istorici B.D., artiști, membri ai Societății Istoricilor din Serbia ,,Dr. Stojan Novaković” și ai Clubului Istoricilor și Studenților la Istorie ,,11 Ianuarie” din Niš. Au luat cuvântul istoricul sârb Aleksandar Uzelac, profesor al Facultății de Istorie – Universitatea Belgrad, istoricul bulgar Aleksandar Vlackov, istoricul român Nicolae Pepene, istoricul albanez Dorian Koci, directorul Muzeului Național de Istorie al Albaniei, istoricul român B.D. Dodo Niță, Vane Trajkov, istoric, editor B.D. și președintele asociației Comic Center of Macedonia, Slobodan Ikvov, istoric sârb B.D., Manuel Fernandez, director secțiunea expoziții multimedia Centre Belge de la Bande Dessinée, și Marko Stojanovici, scenarist și profesor B.D.

            La festivitatea de deschidere a expoziției ,,CAN for Balkans” au luat cuvântul primarul orașului Leskovac, Goran Cvetanovic, directoarea Centrului Cultural Leskovac, Sanja Conic, managerul de proiect și curatorul expoziției, Nicolae Pepene, coordonatorul artistic al echipei ,,CAN for Balkans” Serbia, Marko Stojanovic.

            Referitor la partenerii media ai proiectului, după televiziunea națională din Albania în noiembrie 2022, acum și televiziunea națională din Serbia promovează expoziția ,,CAN for Balkans”.

 

            Despre ,,CAN for Balkans” la Leskovac:

,,Orașul Leskovac poartă cu mândrie epitetul de capitală a benzii desenate din Balcani. Vom continua să ajutăm școlile locale de benzi desenate, promovând creșterea artiștilor, tineri și chiar mai în vârstă, pentru că astfel de conținuturi culturale, și mai ales oamenii care le protejează, sunt mândria orașului nostru și cel mai bun program de promovare”. (Goran Cvetanovic, primarul orașului Leskovac).

,,Este o mare onoare pentru mine că Leskovac este cel care reprezintă Serbia în acest proiect internațional și că prin CAN for Balkans am reușit să facem o cercetare cuprinzătoare a benzilor desenate sârbești”. (Marko Stojanovic, președintele Școlii de Benzi Desenate ,,Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac)

,,Este pentru prima oară când în Centrul Cultural Leskovac avem o instalație artistică și totul arată minunat. Este o premieră spectaculoasă! Mulțumim, Muzeul Județean de Istorie Brașov pentru efortul extraordinar! Mulțumim, Nicolae Pepene pentru pasiunea, creativitatea și tenacitatea cu care ai realizat această expoziție inedită!” (Aleksander Stamenkovici, coordonator echipa CAN for Balkans Serbia).

 

Expoziția ,,CAN for Balkans” rămâne la Centrul Cultural Leskovac pentru perioada 3 – 27 februarie 2023, urmând să fie itinerată în Macedonia de Nord, la Veles, la începutul lunii martie 2023. Până la Leskovac, expoziția a mai fost prezentată, conform agendei proiectului european, la Brașov (octombrie 2022), Tirana (noiembrie 2022) și Bruxelles (decembrie 2022 – ianuarie 2023). 

Partenerii proiectului internațional CAN for Balkans – Comics Alliance Networking sunt: Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Comics Art Museum Brussels (Centre Belge de la Bande Dessinée), Școala de Benzi Desenate ,,Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac (Serbia) și Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord). Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului de finanțare Europa Creativa.

 

Despre expoziția ,,CAN for Balkans”:

Steaua este simbolul care a inspirat designul creat de curatorul Nicolae Pepene pentru expoziția ,,CAN for Balkans”. ,,Steaua roșie” este despre trecutul benzilor desenate istorice din Balcani, cu focus pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii BD pentru lumea balcanică. ,,Steaua galbenă”, secțiunea al cărei design a fost inspirat din drapelul Uniunii Europene, cuprinde perspectiva contemporană artistică despre Balcanii în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale realizate de 67 de artiști, din care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în cadrul concursului internațional al proiectului european, organizat în perioada martie – iulie 2022.       

9-2 8-2 10-1 6-2 7-2 4-2 2-2 3-3 1-2 5-3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *