Aduceţi cutia prăfuită cu amintiri a bunicilor la Casa Sfatului!

În campania militară din 1916, pe teritoriul judeţului Braşov s-au desfăşurat câteva din cele mai importante lupte de pe frontul românesc (bătălia Braşovului, Pasul Predeal, Fundata – Giuvala, Vama Buzăului), iar Braşov a fost cel mai important oraş transilvănean în care a intrat armata română (16/28 august 1916). Sunt date importante pentru naţiunea română.

Cu toate acestea, arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov are foarte puţine mărturii din acea perioadă istorică, motiv pentru care apelează la braşoveni rugându-i să caute în cuferele cu amintiri şi să ajute instituţia să realizeze o colecţie tematică.

„Obiectivul apelului este constituirea unei arhive digitale cu documente, obiecte şi fotografii vechi, din perioada respectivă, salvată în condiţii profesioniste şi valorizată prin expunerea ei pe site-ul muzeului. Realizarea arhivei digitale de documente istorice va oferi posibilitatea braşovenilor să participe în mod direct la proeictul cultural internaţional Braşov 2016, cel mai important proiect al muzeului în anul 2016. Crearea acestei arhive cu documente de familie legate de Primul Război Mondial asigură astfel prezervarea identităţilor comunitare, iar tinerilor, principalii utilizatori de conţinut digital, familiarizarea cu tematica proeictului şi conştientizarea necesităţii digitalizării memoriei istorice”, a declarat directorul muzeului, Nicolae Pepene.

Specialiştii muzeului vor scana şi fotocopia documentele istorice prezentate de cetăţenii Braşovului, le vor arhiva şi încărca în arhiva digitală pe site-ul instituţiei muzeale.

Mai mult, pentru a încuraja comunitatea locală să se implice în mod direct la crearea arhivei, cei care o vor îmbogăţi vor avea acces gratuit la expoziţia „Braşov 2016”, ţinută în Casa Sfatului, în perioada 27 august – 30 octombrie.
De asemenea, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov este dispus să achiziţioneze o parte din exponate, dacă proprietarii vor să se despartă de ele. Deocamdată, de interes sunt obiectele istorice legate de tema Braşovul şi braşovenii în Primul Război Mondial.

„Braşovenii şi pasionaţii de istoria Braşovului care vor să se alăture proiectului nostru sunt aşteptaţi la Casa Sfatului cu documente şi obiecte istorice, începând de marţi, 28 iunie (ziua comeorării atentatului de la Sarajevo – moment istoric considerat drept pretextul declanşării Primului Război Mondial”, a precizat istoricul.

Apelul a fost făcut de Nicolae Pepe azi, într-o conferinţă de presă ţinută în una din săile Muzeului de Istorie, loc ales apoi şi pentru festivitatea de premiere a elevilor care au obținut reziltate notabile la concursurile județene de istorie.

Mai multe pe mytex.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *