Benzile desenate istorice au fost din nou prezente în capitala europeană a benzilor desenate, Bruxelles

          În perioada 25-27 aprilie 2024 am avut plăcerea să fim invitați la cea de-a 18-a ediție a festivalului Balkan Trafik, organizat în Place De Brouckère, inima Bruxellului. Festivalul își propune prezentarea diversității culturale a Balcanilor printr-o varietate de genuri muzicale, dar și prin „satul” balcanic, unde publicul s-a putut bucura atât de mâncăruri și băuturi specifice zonei, cât și de interacțiunea cu reprezentanții mai multor țări din Balcani, și bineînțeles, au avut ocazia să descopere și cele 2 expoziții de benzi desenate istorice: „CAN for Balkans” și „Istorii din ’89 în benzi desenate” .

           Sute de oameni au vizitat standul României la acest festival, unde i-au întâlnit și pe 2 dintre artiștii implicați în realizarea celor 2 expoziții, și anume Octav Ungureanu și Valentin Tănase, dar și pe curatorul și managerul proiectelor, dl. Nicolae Pepene.

           În ultima zi de festival ne-am bucurat de vizita E.S. Andreea Păstârnac, ambasadoarea Românei în Regatul Belgiei, dar și de vizita doamnei Corina Panaitopol, directoarea ICR Bruxelles.

           Mulțumim ICR și ICR Bruxelles pentru sprijinul acordat în participarea la acest eveniment și Ambasadei Române în Regatul Belgiei pentru suportul permanent în toate activitățile pe care le desfășurăm.

 

        Despre expoziția CAN for Balkans:

         În acest moment, proiectul „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking for Balkans” este creditat drept unul dintre cele mai importante proiecte din istoria benzilor desenate în Balcani și cel mai important proiect european de benzi desenate istorice. De altfel, proiectul a început în 2020 prin câștigarea unei competiții importante la nivel european: apelul ”Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019”, cofinanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles. În contextul acestei competiții, menționăm faptul că 13 proiecte din 315 proiecte eligibile au fost selectate pentru finanțare la nivel european! „CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans” a fost unul dintre cele 13 proiecte câștigătoare!

Producția proiectului cu cel mai important impact pentru publicul larg a fost expoziția tematică „CAN for Balkans”, realizată exclusiv de Muzeul Județean de Istorie Brașov, care a fost itinerată după deschiderea de la Brașov, unde a fost găzduită de Coresi Shopping Mall, la Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles, Centrul Cultural Leskovac (Serbia) și Salonul de artă al Muzeului Orășenesc Veles (Macedonia de Nord), Biblioteca Națională a României, expoziția ,,CAN for Balkans” în varianta extinsă a fost văzută de peste 100.000 de vizitatori și s-a bucurat de aprecierea specialiștilor, artiștilor și a presei, în fiecare din țările în care a fost prezentată.

          Expoziția prezentată la festivalul „Balkan Trafik” este o expoziție adaptată afișării outdoor, compusă din 50 de panouri compusă din benzile desenate originale create de 47 de artiști special pentru concursul internațional, care a avut ca temă „Balcanii în istorie”.

 

Despre expoziția „Istorii din ’89 în benzi desenate”:

Această expoziție este inspirată din catalogul de benzi desenate cu același nume.

,,Istorii din ’89 în benzi desenateˮ este primul album de benzi desenate despre decembrie 1989, publicat în România, cel mai mare album colectiv de benzi desenate (39 de autori) și cel mai voluminos (212 pagini de benzi desenate). Toate lucrările cuprinse în album sunt originale. Albumul este editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și a fost publicat în decembrie 2019. În cuprinsul albumului sunt autori români foarte apreciați în acest moment la nivel internațional, autori emblematici pentru istoria benzilor desenate istorice românești, precum și autori care, din 2019 până în prezent, au reușit să se impună pe piața națională de profil.

Expoziția prezintă o selecție de lucrări din albumul BD ,,Istorii din’89 în benzi desenateˮ, realizate de artiștii Șerban Anghel, Alexandru Ciubotariu, Felix Crișan,Vlad Forsea, Alexandra Gold, Valentin Ionescu, Puiu Manu, Nicolae Negură,Xenia Pamfil, Cristian Păcurariu, Ionuț Popescu, Gabi Rusu, Ileana Surducan,Maria Surducan, Octav Ungureanu, Mihai Timoșenco.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed