BRAȘOVUL 3M
Curs de arhitectură și amenajare muzeală
Organizat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov
22 – 26 iulie 2019,
orele: 9.00 – 14.00, la Clădirea Olimpia din Brașov
Str. George Coșbuc nr.2 – Brașov
ISTORIA 3 M / 3 D ?
Încă o vară benefică pentru curioși la muzeul nostru !
Dragi copii, vă lăsăm să stați și în fața calculatorului ! Însă, cu mult folos !
Dacă ai între 12 și 16 de ani, vrei să cunoști mai multe despre orașul tău și vrei să dai ,,formă” informației istorice, să vezi istoria… tridimensional, aplică pentru un training de istorie aplicată.
Aplică gratuit și participi la cele două module – curs de arhitectură și curs de amenajare muzeală – organizate de Muzeul Județean de Istorie Brașov în cadrul proiectului ,,Brașovul / 3 M”
Proiectul este deschis pentru curioși cu vârsta între 12 și 16 de ani, dornici să aibă o vacanță activă între 22 și 26 iulie 2019.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă istorie 3 D !
În perioada 22 – 26 iulie 2019 participi la un curs de arhitectură, coordonat de un arhitect cu experiență de peste 10 ani în domeniu, în cadrul căruia vei avea oportunitatea să te implici într-un proiect de studiu și design al orașului din perspectiva educației pentru patrimoniul istoric. Pe lângă noțiunile de istoria arhitecturii locale și urbanism, vei primi acces la o lume digitală, vei avea posibilitate să înveți despre 3D și geometrie spațială, în așa fel încât la sfârșitul workshop-ului să înțelegi scara obiectelor atât în mediul virtual, cât și în cel fizic. Vei lucra în echipă și asemănător unui joc, fiecare echipă va primi o misiune creativă (o clădire reprezentativă) și va trece printr-un întreg proces de design și management de proiect. Instructorul te va ghida pe parcursul proiectului printr-o călătorie care include cercetare, înțelegerea arhitecturii și istoriei orașului, dezvoltare de concept pentru machetă, schițare, modelare CAD/proiectare pe computer, imprimare 3D și prezentare.
Opera finală a modului de arhitectură va reuni cunoștințele și munca ta într-o machetă tridimensională a orașului Brașov din perioada comunistă.
Înseamnă istorie 3 M !
Dacă ești pasionat de istorie și crezi că istoria trebuie prezentată creativ, ai posibilitatea să participi, în aceeași perioadă, 22 – 26 iulie 2019, la cursul de amenajare muzeală, care se va finaliza cu organizarea expoziției ,,Brașovul / 3M”.
Coordonat de un curator de expoziție și un muzeograf vei parcurge toate etapele realizării unei expoziții cu tematică istorică pornind de la cercetarea în teren, arhive și biblioteci, până la planul de expoziție și amenajarea propriu-zisă. Rezultatul concret al acestui modul va fi amenajarea unei expoziții despre orașul muncitoresc Brașov pe galeria etajului I al Bastionului Țesătorilor. Piesa centrală a acestei expoziții va fi o machetă tridimensională.
PROGRAMUL CURSURILOR:
22 – 26 iulie 2019, orele: 9.00 – 14.00, la Clădirea Olimpia din Brașov
CURS DE ARHITECTURĂ – coordonatori curs: arh. Irina Stoican și arh. Dragoș Toader, arhitecți cu experiență în print 3D și modelare digitală.
CURS DE AMENAJARE EXPOZIȚIONALĂ – coordonator curs Nicolae Pepene, istoric, curator de expoziții în țară și străinătate, designer de expoziții muzeale, manager al Muzeului Județean de Istorie Brașov
ACTIVITĂȚI:
– Documentare istorică asupra evoluției Brașovului din punct de vedere urbanistic și al mediului construit, cu accent pe perioada regimului comunist.
– Introducere în grafica 2D și 3D: explicarea programelor de grafică și utilității digitalului, explicarea felului în care se poate desena planul unei zone și dimensionarea lui corectă, modelarea 3D a unei clădiri simple, modelarea unei zone de relief în funcție de hartă.
– Prezentarea metodele de fabricație digitală / mașini cu comandă numerică: print 3D, debitare laser. Se vor viziona filmulețe din atelier, din timpul printării 3D sau tăierii unor piese. Vei înțelege și îți vei fixa conceptul de scară a machetelor, modul în care se asamblează o machetă, nivelul de detaliu raportat la scară (clădire reală / miniatură). Fiecare echipă a modulului va modela și va printa 3D câte o clădire reprezentativă.
– Introducere în muzeografie: tematică de expoziție, plan de expoziție, documentarea științifică, noțiuni muzeale, rolurile în realizarea expoziției, proiectare și design expoziție etc.
– Documentare în arhive și biblioteci și cercetare de teren, cu subteme de cercetare împărțite pentru toți membrii modulului.
– Realizarea proiectului expoziției.
Cum se procedează ?
Ne trimiți un mesaj de participare pe emailul office@brasovistorie.ro sau în privat pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/muzeuljudeteandeistoriebrasov/ , până pe 18 iulie 2019.
Noi îți dăm răspuns pe 19 iulie 2019 și dacă este unul pozitiv, te așteptăm la cursurile noastre.
Și apoi ?
Apoi, pe lângă amintiri frumoase și cunoștințe speciale, începând cu 1 octombrie 2019 toată lumea va știi că ai participat la amenajarea expoziției temporare ,,Brașovul / 3M” deoarece în cadrul expoziției va fi menționată contribuția fiecărui membru
Te așteptăm !
/////
Organizator: Muzeul Județean de Istorie Brașov
Proiect co-finanțat.de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”