FESTIVALUL DACIC COMIDAVA

Festivalului de reconstituire istorica Comidava

23-25 septembrie 2016,

Cetatea Râșnov – gazda primei ediții a Festivalului Dacic Comidava,

organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și de Primăria și Consiliul Local al orașului Râșnov,

în colaborare cu asociația de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna

 
Câteva sute de turişti au vizitat, sâmbătă, cetatea Râşnov, unde au asistat la o lecţie deschisă despre istoria dacilor şi a romanilor, în cadrul Festivalului Dacic „Comidava“, având oportunitatea de a lua lecţii de tras cu arcul sau au participat la ateliere de fierărie, ţesătorie sau ceramică.

Tabăra Terra Dacica Aeterna a fost instalată în curtea Cetăţii Râşnov, acolo unde acum 2.000 de ani se afla o cetate dacică, menţionată în izvoarele vremii cu numele Comidava, care poartă şi numele festivalului din acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Festivalul a fost deschis, vineri, cu diverse activităţi cu copiii din şcolile din Râşnov – ”Ora de Istorie Vie”, iar sâmbătă a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, cu prezentarea atelierelor civile şi interactive şi cu prezentarea echipamentului şi armamentului roman.

Cel mai aşteptat moment al zilei a fost prezentarea ritualului de dinaintea luptei şi a demonstraţiilor de luptă. Turiştii au asistat şi la demonstraţii de artilerie romană – scorpio, onager, la prezentarea armatei dacilor şi a ritualului dacic de iniţiere a unui tânăr războinic, precum şi la marea bătălie între daci şi romani, care a culminat cu asediul roman al Comidavei.

După spectacolul de luptă, vizitatorii au fost invitaţi la atelierele interactive de fierărie, metaloplastie, lemn, os, corn, ţesătorie, ceramică, mozaic, monetărie, hărţi şi caligrafie (Scriptoria).

De asemenea, vizitatorii au fost invitaţi de personajele istorice să participe la diverse jocuri romane, să guste din preparate daco-romane pregătite la ceaun sau să se antreneze la tras cu arcul sau în lupta corp la corp.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu „Rugul lui Zamolxe“ şi „arderea“ pe rug a unei căpetenii dacice, cu ritualul aferent.

Festivalul va continua şi duminică, cu începere de la ora 11.00, cînd vor fi deschide din nou atelierele de creaţie pentru turişti dornici de a cunoaşte istoria dacilor şi a romanilor. Nu vor lipsi nici demonstraţiile de luptă şi marea confruntare finală între daci şi romani.

Organizatorii festivalului, Primăria Oraşului Râşnov, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Asociaţia de Reconstituire Istorică Terra Dacica Aeterna, speră ca acest festival, aflat la prima ediţie, să devină unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România, alături de Festivalul Roman Apulum, Festivalul Cetăţilor Dacice şi DacFest.

 
MEDIAFAX.RO
 
 Fotografia postată de Firicel  cu  Har.
Firicel cu Har – albumul Festivalul Dacic Comidava.
 La Cetatea Râșnov a avut loc, între 23 și 25 septembrie, prima ediția a Festivalului Dacic Comidava, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Primăria șiConsiliul Local Râșnov și Terra Dacica Aeterna, asociație de reconstituire istorică. În program au fost cuprinse activități cu copiii; ateliere civile și interactive (prelucrare materiale: fier, metal, plastic, lemn, os, corn; ceramică, monetărie; mozaic; hărți și caligrafie; jocuri romane; întreținere echipamente; tir cu arcul; antrenamente soldați); prezentare echipament și armament roman; demonstrații militare; demonstrații de artilerie romană; prezentarea armatei dacilor – cu un ritual dacic de inițiere a unui tânăr războinic; asediul roman al Comidavei – marea bătălie între daci și romani; ritualul de ardere pe rug a unei căpetenii dacice. 

Castrul roman Cumidava este situat pe teritoriul orașului Râșnov, pe terasa mijlocie a râului Bârsa. Suprafața castrului, inclusiv zona șanțurilor, însumează 2 hectare. Cercetările arheologice și toponimul confirmă că înaintea construcției castrului roman a existat o așezare a dacică, Comidava, a dacilor cumidavens.
Un grup de arheologi a descoperit în interiorul castrului o inscripție de pe vremea împăratului roman Alexandru Sever (222-235), o lespede dedicată împărătesei Iulia Mamaea, ‘protectoarea castrelor’, pe care se putea citi inscripția „Cumidava” – denumirea romanizată a așezării. Din tot ansamblul creat cu aproape 2.000 de ani în urmă se păstrează și astăzi două fragmente, la Muzeul Județean de Istorie din Brașov.

Album II  Festivalul Dacic Comidava P II.

  
 
albumul – Alecsandra Ash
albumul – Alecsandra Ash

 

 
Festival Reconstituire Răşnov
YOUTUBE.COM
 
 
festival rasnov
YOUTUBE.COM