FESTIVALUL DACIC COMIDAVA

Festivalului de reconstituire istorica Comidava

23-25 septembrie 2016,

Cetatea Râșnov – gazda primei ediții a Festivalului Dacic Comidava,

organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și de Primăria și Consiliul Local al orașului Râșnov,

în colaborare cu asociația de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna

 
Câteva sute de turişti au vizitat, sâmbătă, cetatea Râşnov, unde au asistat la o lecţie deschisă despre istoria dacilor şi a romanilor, în cadrul Festivalului Dacic „Comidava“, având oportunitatea de a lua lecţii de tras cu arcul sau au participat la ateliere de fierărie, ţesătorie sau ceramică.

Tabăra Terra Dacica Aeterna a fost instalată în curtea Cetăţii Râşnov, acolo unde acum 2.000 de ani se afla o cetate dacică, menţionată în izvoarele vremii cu numele Comidava, care poartă şi numele festivalului din acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Festivalul a fost deschis, vineri, cu diverse activităţi cu copiii din şcolile din Râşnov – ”Ora de Istorie Vie”, iar sâmbătă a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, cu prezentarea atelierelor civile şi interactive şi cu prezentarea echipamentului şi armamentului roman.

Cel mai aşteptat moment al zilei a fost prezentarea ritualului de dinaintea luptei şi a demonstraţiilor de luptă. Turiştii au asistat şi la demonstraţii de artilerie romană – scorpio, onager, la prezentarea armatei dacilor şi a ritualului dacic de iniţiere a unui tânăr războinic, precum şi la marea bătălie între daci şi romani, care a culminat cu asediul roman al Comidavei.

După spectacolul de luptă, vizitatorii au fost invitaţi la atelierele interactive de fierărie, metaloplastie, lemn, os, corn, ţesătorie, ceramică, mozaic, monetărie, hărţi şi caligrafie (Scriptoria).

De asemenea, vizitatorii au fost invitaţi de personajele istorice să participe la diverse jocuri romane, să guste din preparate daco-romane pregătite la ceaun sau să se antreneze la tras cu arcul sau în lupta corp la corp.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu „Rugul lui Zamolxe“ şi „arderea“ pe rug a unei căpetenii dacice, cu ritualul aferent.

Festivalul va continua şi duminică, cu începere de la ora 11.00, cînd vor fi deschide din nou atelierele de creaţie pentru turişti dornici de a cunoaşte istoria dacilor şi a romanilor. Nu vor lipsi nici demonstraţiile de luptă şi marea confruntare finală între daci şi romani.

Organizatorii festivalului, Primăria Oraşului Râşnov, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Asociaţia de Reconstituire Istorică Terra Dacica Aeterna, speră ca acest festival, aflat la prima ediţie, să devină unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România, alături de Festivalul Roman Apulum, Festivalul Cetăţilor Dacice şi DacFest.

 
MEDIAFAX.RO
 
 Fotografia postată de Firicel  cu  Har.
Firicel cu Har – albumul Festivalul Dacic Comidava.
 La Cetatea Râșnov a avut loc, între 23 și 25 septembrie, prima ediția a Festivalului Dacic Comidava, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Primăria șiConsiliul Local Râșnov și Terra Dacica Aeterna, asociație de reconstituire istorică. În program au fost cuprinse activități cu copiii; ateliere civile și interactive (prelucrare materiale: fier, metal, plastic, lemn, os, corn; ceramică, monetărie; mozaic; hărți și caligrafie; jocuri romane; întreținere echipamente; tir cu arcul; antrenamente soldați); prezentare echipament și armament roman; demonstrații militare; demonstrații de artilerie romană; prezentarea armatei dacilor – cu un ritual dacic de inițiere a unui tânăr războinic; asediul roman al Comidavei – marea bătălie între daci și romani; ritualul de ardere pe rug a unei căpetenii dacice. 

Castrul roman Cumidava este situat pe teritoriul orașului Râșnov, pe terasa mijlocie a râului Bârsa. Suprafața castrului, inclusiv zona șanțurilor, însumează 2 hectare. Cercetările arheologice și toponimul confirmă că înaintea construcției castrului roman a existat o așezare a dacică, Comidava, a dacilor cumidavens.
Un grup de arheologi a descoperit în interiorul castrului o inscripție de pe vremea împăratului roman Alexandru Sever (222-235), o lespede dedicată împărătesei Iulia Mamaea, ‘protectoarea castrelor’, pe care se putea citi inscripția „Cumidava” – denumirea romanizată a așezării. Din tot ansamblul creat cu aproape 2.000 de ani în urmă se păstrează și astăzi două fragmente, la Muzeul Județean de Istorie din Brașov.

Album II  Festivalul Dacic Comidava P II.

  
 
albumul – Alecsandra Ash
albumul – Alecsandra Ash

 

 
Festival Reconstituire Răşnov
YOUTUBE.COM
 
 
festival rasnov
YOUTUBE.COM
 
 
 albumulOraşul Râsnov.

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – partener principal al Festivalului de reconstituire istorica Comidava

icon      „Ziua 1 a Festivalului de reconstituire istorica Comidava”                                                                     
 
 
Oraşul Râsnov -albumul Comidava Fest – 2016.
 Ziua 1 a Festivalului de reconstituire istorica Comidava
 
 live videoTerra Dacica Aeterna.
                             
 
Terra Dacica Aeterna a fost în direct

Prima zi la Râșnov, urmează lupta

  live videoTerra Dacica Aeterna.
Terra Dacica Aeterna.

Cetatea Rasnov – Festivalul istoric Comidava

                             Fotografia postată de Terra Dacica Aeterna.
Dacii ăștia chiar vor să fie înfrânți!

These Dacians really want to be defeated!

 Terra Dacica Aeterna.
Fotografia postată de Terra Dacica Aeterna.
 
 Despre daci si romani in scolile din Rasnov
 
Fotografia postată de Terra Dacica Aeterna.

În perioada 23-25 septembrie 2016, cetatea Râșnov va fi gazda primei ediții a Festivalului Dacic Comidava, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și de Primăria și Consiliul Local al orașului Râșnov, în colaborare cu asociația de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna. Festivalul promite să fie eveniment de neratat pentru pasionații de istorie antică și de reconstituire istorică la cel mai înalt nivel, care vor să retrăiască istoria așa cum a fost.

 

MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE BRASOV – PARTENER PRINCIPAL               

                                icon                                                                                           14370198_668953703260211_6085443949614039044_n     fotografia – Terra Dacica Aeterna.

 

           Festivalul va avea loc în tabăra Terra Dacica Aeterna, instalată în curtea cetății Râșnov, acolo unde acum 2000 de ani se afla o cetate dacică, menționată în izvoarele vremii cu numele Comidava. 

Terra Dacica Aeterna a luat naștere în 2007 și a participat până acum la peste 200 de manifestări având în prim plan reconstituirea istorică. Trupa recreează aspecte civile și militare ale civilizațiilor dacică, romană și sarmată de acum aproape 2000 de ani. În prezent, asociația își are sediul central la Cluj, filiale la Deva și Sibiu și alte grupuri de membri și voluntari la Brașov, București și Constanța.  

Programul Festivalului Dacic Comidava va fi unul variat, axat pe demonstrații diverse. Cele mai attractive activități pentru public sunt luptele, așa că barbarii și romanii TDA se vor angaja în lupte demonstrative în perechi și bătălii între ambele tabere, dublate de prezetări concomitente de echipament, armament și tactici militare antice.

COMIDAVA FOTO 2

O parte importantă a unui astfel de festival este cea educativă civilă, TDA oferind și în acest an spectacolul unor variate ateliere, ca acum 2000 de ani, unele dintre ele interactive, pentru copii, dar și pentru adulți. Printre acestea se numără cele de fierărie, ceramică, metaloplastie, prelucrarea pielii, lemnului, osului și cornului, țesătorie, gastronomie dacică și romană, jocuri de îndemânare, monetărie romană, mozaic, sculptură în marmură, tir cu arcul, instrucție militară dacică și romană cu publicul doritor, sub îndrumarea și supravegherea membrilor asociației. 

Festivalul Dacic Comidava dorește a deveni, încă de la prima ediție, unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România, alături de Festivalul Roman Apulum, Festivalul Cetăților Dacice și DacFest, cu un înalt grad de seriozitate și profesionalism, asigurat anul acesta de Terra Dacica Aeterna. 

Program Festival Dacic Comidava – Râșnov – 23-25 septembrie 2016

Vineri, 23 septembrie 

– activități cu copiii din școlile din Râșnov – ”Ora de Istorie Vie”

Sâmbătă, 24 septembrie 

– ora 10.30 – Deschiderea oficială. Ateliere civile și interactive – fierărie, metaloplastie, lemn, os, corn, țesătorie, ceramică, mozaic, mozaic, monetărie, hărți și caligrafie (Scriptoria), jocuri romane, gastronomie daco-romană (mostre de prezentare), întreținere echipamente, tir cu arcul, antrenamente soldați, instrucție cu doritorii din public

– ora 15.00 – prezentare echipament, armament roman, ritual înaintea luptei. Demonstrații militare. Demonstrații de artilerie romană – scorpio, onager.

– prezentare armată dacă, ritual dacic de inițiere. 

– marea bătălie daco-romană – asediul roman al Comidavei.

– 16.30 – 19.00 – ateliere

– ora 21.00 – rugul lui Zamolxe/arderea pe rug a unei căpetenii dacice, cu ritualul aferent

Duminică, 25 septembrie 2016 

– ora 11.00 – Ateliere civile și interactive – fierărie, metaloplastie, lemn, os, corn, țesătorie, ceramică, mozaic, mozaic, monetărie, hărți și caligrafie (Scriptoria), jocuri romane, gastronomie daco-romană (mostre de prezentare), întreținere echipamente, tir cu arcul, antrenamente soldați, instrucție cu doritorii din public

– ora 15.00 – marea confruntare finală între daci și romani 

– ora 16.00 – ateliere civile

– ora 18.00 – închiderea oficială. 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed