Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov 1916

Read the English version


FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ BRAȘOV 1916.
INTRAREA ROMÂNIEI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

În campania militară din 1916, orașul Brașov a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat armata română (16/28 august 1916). De asemenea, cu ocazia celor patru săptămâni anterioare retragerii peste Carpați, pentru prima oară în istoria modernă a Transilvaniei, o parte din localitățile județului Brașov, în frunte cu orașul Brașov, au fost conduse de administrație românească (primar, prefect).

În acest context istoric important, sărbătorit la nivel național, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Consiliul Județean Brașov, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Primăria Municipiului Brașov și Brigada 2 Vânători de Munte, beneficiind și de colaborarea asociațiilor de reconstituire istorică 6 Dorobanți, Tradiția Militară, Deutsches Freikorps, Clubul de Istorie Militară din Bucureşti și IR33 Cetatea Aradului, organizează cel mai important festival de reconstituire istorică din România dedicat Primului Război Mondial: Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial.

Festivalul deschide proiectul cultural Brașov 1916. Proiectul Muzeului Județean de Istorie Brașov mai cuprinde o expoziție tematică în Casa Sfatului, un program de educație civică, conferințe și prezentări de film istoric, în perioada 27 august – decembrie 2016.

Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916 se va desfășura în perioada 26 – 28 august 2016, în Piața Sfatului.

Tabăra militară urmează să fie amplasată lângă Casa Sfatului, sub forma unei expoziții cu standuri inspirate din poziţiile de luptă ale campaniei militare din august – octombrie 1916. De asemenea, în perimetrul expoziției este amplasat un tun de câmp original, împrumutat de la Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”.

În timpul festivalului, standurile expoziționale vor fi ocupate de către membrii asociațiilor de reconstituire. Apoi, expoziția outdoor are avantajul că rămâne amplasată lângă Casa Sfatului până la încheierea proiectului Brașov 1916, fiind folosită în perioada septembrie – octombrie 2016 pentru desfășurarea programului de educație culturală și civică dedicat cultului eroilor. Mai mult, accesul publicului în expoziția outdoor se poate face și în afara programului de vizitare al muzeului.

imagine-articol

La eveniment sunt invitate asociații de reconstituire istorică din Cehia, Austria, Germania, Slovacia, Ungaria și Anglia. Membrii asociațiilor de reconstituire istorică vor aborda armata română, armata germană și armata austro-ungară, programul festivalului cuprinzând prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front etc.

Până în prezent au confirmat participarea Asociaţia ,,KPVH Pardubicko” (Cehia), Asociaţia ,,Agency REX” (Brno, Cehia), Asociaţia ,,C.20 The Twentieth Century Warfare & Living History Society” (Marea Britanie), Asociaţia „Croix de guerre” (Marea Britanie) și Baron R. von Gamotha (Austria).

Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov:
,,Prin Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916 dorim să contribuim la diversificarea ofertei culturale a Braşovului prin dezvoltarea unui produs cultural de tip living history. De asemenea, datorită caracterului internațional al acestuia, introducem Brașovul în circuitul european al festivalurilor de reconstituire istorică și în agenda internațională a evenimentelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial.
Festivalul Brașov 1916 nu este un discurs despre învingători și învinși. El va da înțelesuri istoriei Brașovului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtășite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conținuturi care să îmbogățească viața culturală a Brașovului.
În cadrul proiectului Brașov 1916, festivalul de reconstituire istorică, lecție de istorie vie, reprezintă o metodă educativă ce permite înţelegerea perioadei istorice sub o formă interactivă. Apoi, foarte important, prin modulul de educație civică, tinerii învață să prețuiască cultul eroilor, fără să-i aleagă după steagul sub care au căzut pe câmpul de luptă”.

Fotografia postată de Deutsches Freikorps.

Deutsches Freikorps
 

Vă mulțumim că ai fost alături de noi week-end-ul trecut la Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial.

Garda de onoare vă prezintă onorul!

În Piața Sfatului din Brașov, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte, jandarmii, pompierii, precum și membrii asociațiilor de reconstituire istorică au prezentat onorul celor veniți alături de ei la sărbătorirea celor 100 de ani de la intrarea României în Marele Război.

Va asteptam alaturi de noi in aceasta seara, de la ora 21.00, pe cele 17 traseegoo.gl/8Gpf3M pe care militarii Armatei României vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic.

Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.

Dacă-i vedeţi pe unul din cele 17 trasee goo.gl/8Gpf3M vă rugăm să nu-i ignoraţi şi să veniţi alături de ei pentru a ne arăta împreună respectul pentru cei care au murit pentru România de azi.

Echipa Social Media MApN va fi alături de militarii noştri şi va transmite LIVE marşul desfăşurat pe itinerariul Predeal – Pârâul Rece pentru a aduce un omagiu Eroilor căzuţi în luptele angajate de Armata României, la Cimitirul Eroilor Timişul de Sus.
Cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jertfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice şi pe făptuitorii lor.

„Festivalul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate comemorării a 100 de ani de la intrarea României în prima conflagrație mondială, iar, potrivit organizatorilor, printre protagoniști se numără oameni pasionați de istorie din România, Cehia, Marea Britanie și Austria, ce interpretează rolurile militarilor care au luptat în campania din 1916.”

 
Festivalul de reconstituire istorică dedicat intrării României în Primul Război Mondial este în plină desfășurare în Piața Sfatului și se va încheia mâine seară, la ora 20.00.

Festivalul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate comemorării a 100 de ani de la intrarea României în prima conflagrație mondială, iar, potrivit organizatorilor, printre protagoniști se numără oameni pasionați de istorie din România, Cehia, Marea Britanie și Austria, ce interpretează rolurile militarilor care au luptat în campania din 1916.„De aseară am ocupat militar Piața Sfatului, cu niște soldați de duminică, totuși, însă oameni foarte pasionați de istoria Primului Război Mondial. Practic, cu acest festival intrăm în circuitul european al centenarului Marelui Război, anumite țări au început mai repede, așa cum a fost cursul istoriei, noi am început cu seara dinaintea împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”, a declarat istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, cel care a conceput întregul proiect cultural „Brașov 1916”, din care face parte festivalul.

Proclamația Regelui Ferdinand

Startul oficial s-a dat cu un ceremonial militar, prilej de prezentare a participanților veniți din țară și străinătate. După intonarea Imnului Național al României, preoții din Garnizoana Brașov au oficiat o scurtă slujbă de pomenire a tuturor eroilor, indiferent de naționalitate, urmată de un cuvânt de întâmpinare și un scurt expozeu despre momentul istoric celebrat, rostite de prefectul Ciprian Băncilă și de Nicolae Pepene. Profesorul Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istorie a Artei «George Oprescu» și un «general» al mișcării de reconstituire din România, a dat citire „Proclamației către țară” a Regelui Ferdinand I Întregitorul. După care garda de onoare, formată din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Jandarmeriei și ai ISU, dar și „trupele” participante la reconstituire au defilat în aplauzele a sute de brașoveni și turiști, deosebit de încântați de spectacol. „Era normal să avem cel mai mare festival de reconstituire istorică dedicat Primului Război Mondial la Brașov, mai precis campaniei din 1916, pentru că Brașovul a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat Armata Română în august anul acela și cred că era o datorie de onoare să organizăm o lecție de istorie pe viu, pentru că muzeul asta trebuie să facă, tot timpul trebuie să vină cu modalități cât mai atractive pentru a aduce oamenii alături de istorie și în același timp pentru a înțelege ce înseamnă acest moment istoric atât de important. Avem asociații de reconstituire istorică din România și din străinătate, dar îmbrăcate, așa cum s-a întâmplat în teatrul de operațiuni din 1916, doar în uniformele armatelor care s-au confruntat în Țara Bârsei: armata română, armata germană și armata austro-ungară”, a mai spus Pepene.

La anul, alt festival

Potrivit acestuia, întregul program a fost gândit în așa manieră încât să existe o prezentare a istoriei locale printr-o expoziție vernisată tot astăzi în interiorul muzeului – Casa Sfatului, deschisă până la începutul lunii ianuarie, dar și o lecție vie de istorie.„Avem acești pasionați de istorie care au venit din întreaga Europă, care vor avea fiecare povestea lui, avem soldați germani, austro-ungari și, bineînțeles, soldați români. Nu este un discurs despre învinși și învingători, este o prezentare deja în amănunt a ce înseamnă armament, uniforme, decorații, istoria campaniei din 1916. Însă, pe de altă parte, este și un discurs echilibrat, echidistant față de ce înseamnă de fapt războiul, dincolo de rezultatele politice, anume ororile războiului, victime, sacrificii, eroi. Sper ca această lecție de istorie pe viu la care asistăm în premieră la Brașov, este primul festival de acest fel găzduit de Brașov, să aibă continuitate și anul viitor Brașovul să devină un loc de întâlnire a pasionaților de istorie, poate și pe alte teme, nu doar despre Primul Război Mondial”, a mai spus Nicolae Pepene.

La solicitarea publicului, participanții au mai oferit momente de reconstituire: instrucție a trupelor germane, reprezentate de Asociația Deutches Freikorps, o trecere în revistă a trupelor de pe front, la care, alături Baron von Gamotha (Austria), a intrat în joc și generalul de brigadă Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii 2 VM.

MYTEX.RO
 

slide-intro

 
Alăturându-se manifestațiilor de pretutindeni, dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marele Război, Festivalul internațional de reconstituire istorică ”Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial” prezintă publicului brașovean un moment crucial, prin intermediul istoriei vii. Armata română, armata germană și armata austro-ungară se vor înfrunta timp de trei zile, programul festivalului cuprinzând prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și nu numai. 

Festivalul se va desfășura în Piața Sfatului, între 26 și 28 august, având ca invitați asociații de reconstituire istorică atât din țară – Asociația 6 Dorobanți, Asociația Tradiția Militară, Deutsches Freikorps, Clubul de Istorie Militară din Bucureşti și IR33 Cetatea Aradului, cât și din afara acesteia – Asociaţia ,,KPVH Pardubicko” (Cehia), Asociaţia ,,Agency REX” (Brno, Cehia), Asociaţia ,,C.20 The Twentieth Century Warfare & Living History Society” (Marea Britanie), Asociaţia „Croix de guerre” (Marea Britanie) și Baron R. von Gamotha (Austria).

„Răsboiul pentru întregirea neamului”, cum a ajuns să fie cunoscut, a început abia în 1916 pentru români, iar Brașovul a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat armata română, la 16/28 august 1916. 

Acest eveniment este parte a proiectului cultural ”Brașov 1916”, sub egida Muzeului Județean de Istorie Brașov, ce aduce în fața brașovenilor și o expoziție tematică în Casa Sfatului, un program de educație civică, conferințe și prezentări de film istoric, în perioada 27 august – decembrie 2016. Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică ”Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Consiliul Județean Brașov, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Primăria Municipiului Brașov și Brigada 2 Vânători de Munte.

HISTORIA.RO

„Braşovenii şi turiştii au putut „retrăi” în week-end intrarea României în Primul Război Mondial, eveniment de la care s-au împlinit 100 de ani. Braşovul (…) s-a pregătit pentru a marca acest eveniment, fiind organizate atât ceremonii oficiale, cât şi evenimente culturale, respectiv Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică „Braşov 1916”. (…)
Seara, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului de Reconstituire Istorică, când aproximativ 100 de reprezentanţii ai unor asociaţii de reconstituire istorică din România, Cehia, Austria şi Anglia, au defilat pe străzile din oraşul vechi, toţi îmbrăcaţi şi echipaţi ca soldaţii români, austro-ungari şi germani care au luptat în urmă cu un secol în Transilvania. Cu această ocazie a fost prezentat şi drapelul de luptă al Armatei Române din Primul Război Mondial.”

 
Braşovul a marcat 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial
BZB.RO
 

Fotografia postată de La pas prin Brasov.

 
 

 Fotografia postată de Ioan Toma.                                    Fotografia postată de Ioan Toma.

Ioan Toma – albumul Brașov 1916
 O reîntoarcere în timp în cadrul Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică ”Brașov 1916”.
 
 

 Fotografia postată de Adi Micsunicazone.         

 Adi Micsunicazone – 

                              

 
    
 
 Trecerea în revistă a grupurilor de reconstituire istorică şi discursul domnului Pepene Nicolae, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, la sfârşitul zilei de sâmbătă.
 

Pregătirile sunt în toi
Pentru ziua doi!

Vă aşteptăm la ora 12, în Piața Sfatului, la deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică „Braşov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”!

Fotografia postată de Muzeul Judetean de Istorie Brasov.

 

Fotografia postată de Deutsches Freikorps.
 
 
Fotografia postată de Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
 
 
 
Muzeul Judetean de Istorie Brasov  Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial
 

Cea de-a doua asociație care va compune armata română pe parcursul Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică este Clubul de Istorie Militară. Acesta a fost înființat în anul 2015 și își propune reconstituirea Armatei Române, în timpul celor două Războaie Mondiale. La Brașov vor reprezenta Regimentul 32 Mircea și o vor aduce în mijlocul lor pe Ecaterina Teodoroiu, așadar nu rata întâlnirea cu ei!

Fii parte a unităților armate române care au intrat în Brașov la 16/28 august 1916! Te așteptăm la Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial!

 
 
 
Muzeul Judetean de Istorie Brasov  Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial

Asociaţia „6 Dorobanţi” este una dintre cele două trupe care vor reprezenta armata română în cadrul Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică. A fost înființată în anul 2004, iar în activitățile pe care le desfășoară își propune să promoveze tradițiile militare românești, cu precădere pe cele ale Regimentului 6 Dorobanți „Mihai Viteazul”. Pe parcursul Festivalului, Asociaţia „6 Dorobanţi” va reprezenta Regimentul 6 de Infanterie, precum și un Punct de triere al răniților.

                                                       
Ciprian Ricean 
 In 27 august, România aniversează 100 de ani de la intrarea ţării noastre în primul război mondial. Chiar dacă evenimentul are o însemnătate deosebită la nivelinternaţional, în România, doar la Braşov se marchează momentul aşa cum se cuvine. Muzeul de Istorie în parteneriat cu alte structuri, organizează în aceste zile un amplu festival de reconstituire istorică. Braşovenii şi turiştii vor avea, trei zile în care vor putea intra în atmosfera României de la 1916.
 
Aniversarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, în 2016, va fi marcată la Braşov cu numeroase manifestări.
 
RADIOROMANIACULTURAL.RO|DE SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE
 
 

Reprezentanții monarhiei bicefale vor sosi în acest weekend la Brașov! Pasionați de istorie, membrii IR33 – Cetatea Aradului urmăresc reconstituirea unei unități militare din cadrul armatei austro-ungare, reprezentând Regimentul de Infanterie cezaro-crăiesc din Arad.

Dacă vrei să afli ce însemna acum un secol să fii soldat în armata împăratului, te așteptăm la Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial!

Fotografia postată de Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
 
 
Muzeul Judetean de Istorie Brasov 
Mai sunt doar două zile până la „Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”! Una dintre asociațiile participante la eveniment esteDeutsches Freikorps, înființată în anul 2011, la inițiativa unor pasionați de istoria și cultura militară germane. 

De la fondarea sa, Deutsches Freikorps continuă să fie singura asociație de reconstituire istorico-militară din România care comemorează și respectă memoria militarilor germani care au luptat în ambele războaie mondiale.

Vino și tu să îi cunoști la Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial!

Fotografia postată de Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
 
 
 
 

Eveniment în Piața Sfatului. „Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”

 

„Armata română, armata germană și armata austro-ungară se vor înfrunta timp de trei zile, programul festivalului cuprinzând prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și nu numai”, transmit organizatorii.

reconstituire
    

Pentru aceste eveniment vor fi invitate asociații de reconstituire istorică atât din țară – Asociația 6 Dorobanți, Asociația Tradiția Militară, Deutsches Freikorps, Clubul de Istorie Militară din Bucureşti și IR33 Cetatea Aradului, cât și din afara acesteia – Asociaţia ,,KPVH Pardubicko” (Cehia), Asociaţia ,,Agency REX” (Brno, Cehia), Asociaţia ,,C.20 The Twentieth Century Warfare & Living History Society” (Marea Britanie), Asociaţia „Croix de guerre” (Marea Britanie) și Baron R. von Gamotha (Austria).

 

„Răsboiul pentru întregirea neamului”, cum a ajuns să fie cunoscut, a început abia în 1916 pentru români, iar Brașovul a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat armata română, la 16/28 august 1916. Primul Război Mondial a reprezentat un moment de cotitură pentru întreaga lume și, în special, pentru România, însă discursul pe care vi-l propunem nu este unul al învigătorilor și învinșilor, ci dorim să aducem istoria mai aproape de oameni, prin interacțiunea membrilor asociațiilor cu publicul, cu scopul de a explica prezentul prin cunoașterea trecutului.

Acest eveniment este parte a proiectului cultural ”Brașov 1916”, sub egida Muzeului Județean de Istorie Brașov, ce aduce în fața brașovenilor și o expoziție tematică în Casa Sfatului, un program de educație civică, conferințe și prezentări de film istoric, în perioada 27 august – decembrie 2016. Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică ”Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Consiliul Județean Brașov, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Primăria Municipiului Brașov și Brigada 2 Vânători de Munte.

 

 

Vă așteptăm, alături de Deutsches Freikorps, pentru a comemora 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial!

 
Fotografia postată de Deutsches Freikorps.
Deutsches Freikorps

,Pentru prima dată, cadența noastră se va auzi în Kronstadt” – Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial.
Vielen Dank Der Fotografmaus!

 
 
Fotografia postată de Deutsches Freikorps.
Deutsches Freikorps

După ce am primit binecuvântarea preotului, putem pleca pe front. Dumnezeu este cu noi! – Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial.(26-28 august)
Vielen Dank Der Fotografmaus!

 
BRASOVISTORIE.RO
 
 Fotografia postată de Pepene Nicolae.
Pepene Nicolae
 Mai avem 3 ZILE până la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov 1916 !
 
Muzeul Judetean de Istorie Brasov 
Vino alături de noi, între 26 și 28 august, în Piața Sfatului, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică, pentru a vedea cum s-a scris istoria! Trupele de reconstituire istorică invitate vor înfățișa armata română, cea germană și cea austro-ungară, prezentându-vă armamentul și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și nu numai!

Evenimentul se adresează tuturor, specialiști sau pasionați de istorie, oameni mari și mai ales celor mici! Nu este un discurs despre învingători și învinși, ci despre interacțiunea publicului cu istoria, în încercarea de a înțelege prezentul prin intermediul trecutului.

Vă așteptăm!

slide-intro
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *