FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ BRAȘOV 2018 ediția a III-a Tema ediției a III-a: CENTENARUL ARMISTIȚIULUI PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

Muzeul Judetean de Istorie Brasov 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ BRAȘOV 2018 ediția a III-a
Tema ediției a III-a: CENTENARUL ARMISTIȚIULUI PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

banner-festival-2018-01

Tema festivalului internațional de reconstituire istorică de la Brașov, la ediția a III-a, în anul 2018, va fi Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial.
Festivalul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov. Partenerii ediției 2018 sunt Asociația ,,6 Dorobanți”, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Centrul Cultural ,,Reduta” și Asociația ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”.
Ediția 2018 a Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov este cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), pe aria culturală ,,Proiecte de Tip Festival/cu Caracter Repetitiv”.

 

Ediția 2018 este împărțită în două perioade: 9 – 11 noiembrie și 16 – 18 noiembrie.
Este un produs cultural de tip living history care permite înțelegerea semnificației Armistițiului Primului Război Mondial sub o formă cultural-educativă originală de către brașoveni și turiști. Un moment crucial din istoria Europei este prezentat în Piața Sfatului, km. 0 al turismului cultural brașovean, prin intermediul unei experiențe culturale importante care include o tabără de reconstituire istorică, ateliere și instalații interactive pentru copii, o expoziție outdoor și un program artistic inspirat din tematică festivalului.

,,TRĂIASCĂ PACEA ! VIVE LA GRANDE ROUMANIE !”
– EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE ISTORICĂ

Ediția dedicată Armistițiului Primului Război Mondial începe vineri, 9 noiembrie 2018, cu deschiderea expoziției de fotografie istorică din Piața Sfatului.
Pe 40 de panouri, prezentate pe un sistem expozițional dotat cu sistem propriu de iluminare, aranjat în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov, sunt prezentate două teme istorice legate de sfârșitul Primului Război Mondial, o temă internațională și o temă locală.
,,Trăiască Pacea !” este o istorie în imagini a semnării armistițiului la 11 noiembrie 1918 și a sărbătoririi încetării Războiului cel Mare în Franța, Anglia, Belgia, Italia, Grecia, Cehia, Polonia și România.
,,Vive la Grande Roumanie!” este povestea în imagini a vizitei prietenului României, generalul Henri Mathias Berthelot, șef al Misiunii Militare Franceze din România, la Brașov, pe 5 ianuarie 1919.

PE VREMURI OAMENII ÎȘI TRIMITEAU SCRISORI

Primul sfârșit de săptămână acoperit de programul festivalului (9 – 11 noiembrie) este dedicat mai ales copiilor.
În fața Casei Sfatului, sâmbătă și duminică, brașovenii și oaspeții Brașovului au la dispoziție o reconstituire istorică cu un studio foto și un oficiu poștal cu cărți poștale istorice.
De asemenea, membrii Asociației ,,6 Dorobanți” și voluntarii festivalului vor susține și ateliere de cromolitografie istorică și istorie militară.
Atelierele interactive dedicate micuților pasionați de istoria Războiului cel Mare vor continua și weekendul următor. Mai mult, ele vor fi completate de un alt proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov, ,,Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”, care conține instalații interactive realizate în mod special pentru acest festival.

TABĂRA DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ DIN PIAȚA SFATULUI

La 11 noiembrie 2018, fostele state ale Antantei, între care și România, sărbătoresc înfrângerea inamicilor și armistițiul semnat acum 100 de ani.
Tratatul de armistițiu între Antanta și Germania a fost semnat într-un vagon de tren în pădurea Compiègne, pe 11 noiembrie 1918, şi a pus capăt Primului Război Mondial pe frontul de vest. În urma semnării armistițiului, ostilitățile încetează pe toate fronturile, iar Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de pace de la București, fiind obligată să-și retragă armata din România.
Pacea avea să vină prin tratatele semnate în perioada 1919 – 1920, iar deciziile şi acțiunile de atunci au avut consecințe globale, resimțite și astăzi, de la conflictul din Orientul Mijlociu, la politicile Uniunii Europene.
Reconstituirea istorică reprezintă o formă de istorie aplicată, atât în planul celei evenimențiale cât și al celei sociale și a mentalităților.
La nivel european există începând cu anul 2014 un circuit al evenimentelor de reconstituire istorică dedicate Primului Război Mondial.
Obiectivul general al Festivalului internațional de Reconstituire Istorică de la Brașov este conștientizarea copiilor, publicului local și turiștilor asupra însemnătății Armistițiului Primului Război Mondial și al perioadei interbelice în istoria locală, națională și europeană.

Evenimentul central al festivalului este tabăra militară din Piața Sfatului. Aici vor fi ținute prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial – momentul armistițiului din 11 noiembrie 1918, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și alte activități specifice reconstituirii istorice.
La evenimentul cultural programat în Piața Sfatului din Brașov au confirmat participarea asociații de reconstituire istorică din România, Franța, Anglia, Bulgaria și Cehia.
Coordonatorul taberei de reconstituire istorică este domnul Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu” din București.

REDUTA CU CONCERTE !

Epoca interbelică a fost una de emancipare culturală, cu o schimbare a moravurilor și modei, o epocă a jazz-ului și a romanțelor, perioada dezvoltării artei cinematografice, teatrului de stradă și radioului.
Centrul Cultural Reduta va găzdui concertele festivalului de reconstituire istorică. Tango și jazz, muzica anilor interbelici, reprezintă tema muzicală a ediției 2018.
Ansamblul ArgEnTango, cu o puternică tripletă argentiniană (Analia Selis – voce, Mariano Castro – pian și Omar Massa – bandoneon) la care s-au adăugat doi interpreți români la fel de apreciați (Rafael Butaru – vioară și Răzvan Suma – violoncel), va prezenta la Brașov povestea tangoului, de la periferiile din Buenos Aires și moda europeană interbelică, până la tangoul contemporan.
On the Fly (Marta Popovici – voce, Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitară, Alexandru Marin – contrabas, Gabi Matei – tobe), trupă de studenți ai secției de Jazz din cadrul Universității de Muzică București, îndrumați de maestrul Mircea Tiberian, prezintă la Brașov un program care implică interpretări originale, personale, ale bine-cunoscutelor Song-uri americane.

CINEMA RETRO BRAȘOV

Fiecare seară de concert se va încheia cu o incursiune în istoria filmului românesc interbelic, prin intermediul proiectului „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”.
În cadrul festivalului va fi proiectată o selecție de filme din Arhiva Națională de Filme, care redă specificul socio-cultural al perioadei interbelice românești. Filmele propuse pentru vizionare au o legătură istorică și culturală cu momentul 1918 și posteritatea lui imediată, constituindu-se într-un fel de „martori” ai epocii.
Proiecția va cuprinde două sesiuni. Prima sesiune (vineri, 16 noiembrie) prezintă filmele de ficțiune şi animaţie: „Manasse” (dramă, regizat de Jean Mihail, 1925, film mut); „Haplea” (animaţie, realizat de Marin Iorda, 1927, film mut) și „Visul lui Tănase” (comedie, regizat de Bernd Aldor şi Constantin Tănase, 1932).
A doua sesiune (sâmbătă, 17 noiembrie) va prezenta o serie de filme documentare de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940, numită generic „Reportaj Retro”: „Cursa de viteză” (1924, film mut); „Maglavit” (regizat de Constantin Petrovici, 1934); „Târgul de fete de pe muntele Găina” (regizat de Ionel Veștea, 1934, film mut); „Fabrica de bere Bragadiru” (regizat de Constantin Petrovici, 1938, film mut); „Recoltarea si prelucrarea chihlimbarului” (regizat de Eftimie Vasilescu, 1939, film mut) și „Tehnica jocului de golf” (1940, film mut).
Ambianța sonoră pentru filmele mute a fost realizată de Dragoș Mărgineanu (light & sound designer).
Proiectul „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol” este produsul colaborării dintre trei specialiști în domeniul cultural: Horea Avram (curator, istoric de artă), Mihai Ometiță (doctor în filosofie, cercetător al teoriilor filmului, traducător şi realizator de film) şi Emilian Mărgărit (doctor in filosofie, manager cultural, specialist în relații publice, președintele Asociației ”Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Pepene Nicolae, autorul conceptului festivalului, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov:
,,Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov nu este un discurs despre învingători și învinși. El își propune să dea înțelesuri corecte sfârșitului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtășite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conținuturi care să îmbogățească viața culturală a Brașovului, orașul care în 1918 a trecut de la marginea unui imperiu în inima unui regat.
Este un festival care deși apelează la tradițiile militare urmărește promovarea diversității culturale și a toleranței între foștii inamici istorici, prezintă urmările marelui război în istoria popoarelor Europei, schimbările de esență la nivelul mentalităților colective care au influențat pe termen lung societățile europene.
Prin implementarea proiectului dorim să dăm continuitate unui concept cultural de tip reconstituire istorică, care a permis și va permite brașovenilor și oaspeților orașului Brașov să înțeleagă istoria printr-o formulă culturală atractivă, inedită, interactivă, accesibilă”.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

PROGRAM 09 – 11.11.2018:

Vineri, 09.11. 2018, 16.00, Piața Sfatului:
Deschiderea expoziției outdoor despre Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial

Sâmbătă, 10.11. – duminică, 11.11.2018, Piața Sfatului:
10.30 – 16.00:
Activități de reconstituire istorică dedicate copiilor: Oficiul poștal 1918 – ,,Pe vremuri oamenii își trimiteau scrisori”, ateliere de cromolitografie istorică și carte poștală cu tematica inspirată din perioada antebelică și interbelică, studio foto.

PROGRAM 16 – 18.11.2018:

Vineri, 16.11.2018, Piața Sfatului:
16.00: Festivitatea de deschidere a taberei militare
16.15: Prezentarea instalațiilor interactive pentru copii despre Armistițiul Primului Război Mondial și a perioadei interbelice / proiectul ,,Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”;
16.30: Defilarea trupelor de reconstituire istorică în centrul Brașovului, pe traseul Piața Sfatului – Str. Republicii – Parcul Nicolae Titulescu – Str. Mureșenilor – Piața Sfatului

Vineri, 16.11.2018, Centrul Cultural Reduta:
18.00: Concert MARTA POPOVICI & ON THE FLY
Seară de muzică (jazz), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică
19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: filmele de ficțiune şi animație românești din perioada 1925 – 1932 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Sâmbătă, 17.11.2018, tabăra militară din Piața Sfatului:
10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 16.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial.

Sâmbătă, 17.11.2018, Centrul Cultural Reduta:
18.00: Concert ANALIA SELIS & ArGenTango
Seară de muzică (tango), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică.
19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: „Reportaj Retro” – filme documentare românești de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Duminică, 18.11.2018, tabăra militară din Piața Sfatului:
10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 15.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial;
15.00: Prezentarea proclamației Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov, la 100 de ani de la încheierea Armistițiului;
15.10: Festivitatea de închidere a festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *