FOTO Comorile descoperite în subteranul Brașovului

Cel mai de preț exponat arheologic are o valoare estimată de peste 10.000 de lei

verigile-de-aur

Verigile de aur
Brașovul are un potențial arheologic excepțional, iar acest lucru o demonstrează cercetările sistematice efectuate de către Muzeul Județean de Istorie Brașov, care este singura instituție din județ care cercetează, protejează și controlează siturile arheologice.

După cum ne-a declarat directorul muzeului, istoricul Nicolae Pepene, colecția de arheologie a muzeului cuprinde 112.291 piese. Numai anul trecut, colecția s-a îmbogățit cu 323 de piese. „81 de piese provin din săpăturile arheologice de la castrul roman Cumidava, cinci piese au fost descoperite cu ocazia deplasării la Ormeniş, 189 piese arheologice provin din donațiile detectoriștilor și pentru șase piese arheologice s-a plătit o recompensă în valoare totală de 6.523 lei”, ne-a declarat Nicolae Pepene.

Care sunt cele mai valoaroase piese din colecție

Acesta ne-a prezentat și câteva dintre cele mai valoroase piese care se află în colecția muzeului. Nicolae Pepene a precizat că piesa evaluată anul trecut care a primit valoarea de inventar ce mai mare în colecția de arheologie este un inel de buclă descoperit în Țara Bârsei: 10.500 lei.

Un alt exponat de valoare este un lanţ din aur format din patru verigi, dintr-un depozit ritual, aparținând perioadei de început a Primei epoci a Fierului, a cărui valoare a fost estimată la 7.896 de lei. „Piesa este formată din patru verigi aproximativ circulare, cu secţiunea rotundă mai groasă central, subţiindu-se către capete. Fiecare verigă este decorată pe cca 80% din suprafaţă cu «brăduţi», dispuşi longitudinal către mijlocul piesei”, ne-a descris Nicolae Pepene exponatul.

Pe lista exponatelor neprețuite din colecția muzeului brașovean se mai găsește un inel din argint aparținând perioadei Latene din spațiul geto-dacic, cu o valoare de 10.000 lei (o piesă cu patru spirale din sârmă de argint, descoperită la Augustin-Tipia Ormenişului), o piesă de podoabă din argint cu resort din 8 x 2 spirale aparținând perioadei Latene din spațiul geto-dacic (în valoare de 10.000 lei), descoperită la Racoș – Piatra Detunată și un coif roman din alamă, tip Weisenau, secolul I d. Hr. (10.000 lei). „Apărătoare de ceafă ce provine de la un coif roman, realizat din alamă. S-a păstrat doar începutul calotei, zonă unde pot fi identificate şi urme de tăiere din piesă. Forma apărătorii este semilunară. Deşi păstrată parţial piesa este importantă pentru că are păstrat pe ea numele proprietarului, respectiv soldatulului roman. Prin lovire cu dalta-punctator a fost realizată inscripţia «C CORELIVS ACUSTUS»”, a explicat Nicolae Pepene.

Continuă săpăturile în castrul roman de la Cumidava

În ultimii ani, muzeul a efectuat cercetări arheologice de teren în mai multe zone din județ la Râșnov, Ormeniş – Dealul Rotund, Budila, Bod, Măieruș, Hărman, dar și în municipiul Braşov, pe Drumul Poenii, str. Michael Weiss, pe str. Şt. O. Iosif etc. Anul acesta, instituția de cultură va continua cercetările arheologice la Castrul roman Cumidava, având o alocare bugetară în acest sens de 25.000 de lei, o sumă mai mică față de anul trecut, când a fost o alocare de 29.000 de lei. „Șantierul arheologic este organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României și Primăria Râșnov, cu participarea unei echipe de studenți din Canada, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Rezultatele sunt cuantificabile în conturarea identității istorice locale, naționale și europene prin extinderea informațiilor privind ultima frontieră de Răsărit a Imperiului Roman și îmbogățirea patrimoniului muzeului cu piese istorice de o valoare excepțională. O nouă etapă s-a desfășurat în perioada iulie – august 2016”, a spus Nicolae Pepene.

Căutătorii de comori, o problemă

Acesta a subliniat faptul că o problemă delicată pentru Muzeul Județean de Istorie Brașov o reprezintă cercetările arheologice neautorizate (de exemplu căutătorii de comori), exporturile ilegale, dar și distrugerile siturilor arheologice. „Din mai 2014, Muzeul Județean de Istorie Brașov a stabilit o comunicare foarte bună cu detectoriștii de patrimoniu arheologic, dar a acționat și pentru întărirea parteneriatului cu Inspectoratul Județean de Poliție Brașov și Direcția Județeană de Cultură Brașov pentru supravegherea siturilor arheologice și a zonelor de protecție istorică și arhitecturală”, a explicat directorul Muzeului Județean de Istorie.

Vedeți mai jos piesele de valoare din colecția muzeului brașovean:

Andrei Dinca
BIZBRASOV.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *