Scurtă istorie despre Gopo la FIBDIBV2023

Ce ar fi însemnat istoria animației, cinematografia și chiar benzile desenate fără Ion Popescu-Gopo?
La cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, ce va avea loc în perioada 11-13 august, vă oferim un răspuns muzeal si o să sărbătorim centenarul GOPO prin expoziția ,,Scurtă Istorie despre GOPO” (produsă de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Fundația Gopo, Arhiva Națională de Filme, Studioul Cinematografic ANIMAFILM) și prin prezentarea celor 2 albume dedicate acestuia: ,,GOPO în 100 de pagini de bandă desenată” și ,,GOPO în 100 de amintiri”. Alături de noi va fi și doamna Anca Moscu, nepoata lui Ion Popescu-Gopo și coordonatoarea celor două albume.
Ion Popescu-Gopo a fost primul realizator de animație din lume premiat cu Palme D’or la Festivalul de la Cannes, pentru pelicula „Scurtă istorie”, în 1957. Regizor, scenarist, actor, desenator, Ion Popescu-Gopo a reușit să combine cu succes filmele de animație cu cele cu actori, dovadă fiind premiile obținute de-a lungul timpului, devenind astfel un reper al istoriei cinematografului secolului XX.
Pe Ion Popescu-Gopo și pe simpaticul lui omuleț îi veți (re)descoperi la festival, începând cu vineri 11 august, dar până atunci vă lăsăm cu esența subiectului de la care a ,,plecat” omulețul Gopo:
„Când am văzut că nu pot să egalez perfecțiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumusețe-nu, culoare-nu, gingășie-nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul.”
Expoziția este realizată în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2023, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Producător: Muzeul Judetean de Istorie Brasov
Parteneri: Asociatia Forums, Coresi Shopping Resort, Historia, Fundația Gopo, Arhiva Națională de Filme, Studioul AnimaFilm Bucuresti, Apa minerala ZIZIN, Brainia
Parteneri media naționali: AGERPRES, Revista Comics, Zile si Nopti, Modernism Punct Ro
Proiect susținut de Consiliul Județean Brașov
#mjibv #fibdibv
#MinisterulCulturii
#călătoriabdcontinuă

362278370_799171255234379_9205346642877367677_n

 

Comments are closed