Uniforma în care a murit Regele Ferdinand I este în Casa Sfatului.

Uniforma purtată de Regele Ferdinand I în ultimele clipe de viaţă este expusă, începând de astăzi, la Muzeul de Istorie.

Cea mai valoroasă piesă adusă după 90 la Braşov face parte din expoziţia Centenarul Vânătorilor de Munte.
vlcsnap-2016-11-04-18h37m09s141.png
Este o uniformă a vânătorilor de munte, ale căror cele mai importante şi valoroase obiecte şi echipamente au fost reunite în expoziţia din Casa Sfatului – o lecţie de istorie în obiecte, imagini şi film, începând din 1916 până în 1989. Expoziţia prezintă şi importanţa schiului în România, o activitate legată în mod organic de vânătorii de munte. Ofiţerii din Garnizoana Braşov au fost şi primii instructori de schi din perioada interbelică.

vlcsnap-2016-11-04-18h38m06s210.png
Cea mai valoroasă piesă de muzeu adusă în Braşov este însă uniforma Regelui Ferdinand I, specifică vânătorilor de munte, pe care regele a purtat-o în ultimele sale clipe de viaţă.
vlcsnap-2016-11-04-18h28m57s135.png
„Toţi regii au fost ofiţeri în cadrul vânătorilor de munte, chiar şi ultimul rege al României, majestatea sa Regele Mihai I, a fost ofiţer, chiar primul său grad de ofiţer în Armata Română a fost primit în uniforma vânătorilor de munte”, a explicat Nicolae Pepene, directorul Muzeul Judeţean de Istorie.

Expoziţie însoţită de reprezentări reale de istorie

Cea mai mare bucurie a vânătorilor de munte este că braşovenii vor avea ocazia să se apropie mai mult de istoria militarilor români.

vlcsnap-2016-11-04-19h54m55s108.png
„Prin astfel de expoziţii, tânăra generaţie trebuie să fie targhetul nostru, astfel încât şi aceşti copilaşi, doar neajungând faptul că citesc într-o carte sau surprind o imagine, să vadă cu ochii lor lucruri cu care au fost echipaţi vânătorii de munte, cu care au luptat şi nu în ultimul rând să le rămână în memorie câte victime, această armă a dat pe cele două campanii din Est şi din Vest”, a precizat generalul de brigadă Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii 2 Bânători de Munte „Sarmizegetusa”.

Cei care au trecut astăzi prin faţa Casei Sfatului au fost impresionaţi de autenticitatea aspectului militarilor români din Primul şi din al Doilea Război Mondial, întruchipaţi  de membrii asociaţiilor de Reconstituire Istorică din România şi Republica Cehă.  

vlcsnap-2016-11-04-18h31m16s188.png
„Mai nou, în plan muzeografic, se merge şi pe linia de a însoţi o manifestare expoziţională cu reprezentări reale de istorie, astfel încât publicul nu numai să vadă în vitrină obiecte, dar şi să poată să vină în contact efectiv, să atingă obiecte legate de epoca respectiva”, a spus Horia Şerbănescu, cercetător la Muzeul Militar Naţional.

 vlcsnap-2016-11-04-19h58m01s192.png

Expoziţia a fost vizitată joi, în avanpremieră, de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi de oficialii militari români şi străini, care au participat la ceremonialul militar şi religios ce a avut loc în Piaţa Sfatului de Ziua Vânătorilor de Munte, armă ce a împlinit pe 3 noiembrie 100 de ani de la înfiinţare.

STIRI.RTTBRASOV.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *