,,Istorii din 89 în benzi desenate” este PRIMUL album de benzi desenate despre decembrie 1989 publicat în România, cel mai MARE ALBUM COLECTIV de benzi desenate (39 de autori) și cel mai VOLUMINOS (212 pagini de benzi desenate). Albumul este tradus și în limba franceză.
,,Pe bună dreptate, se spune că atunci, în decembrie 1989, am fost mai uniți ca niciodată. După 30 de ani, acest subiect istoric a unit ca niciodată autorii de benzi desenate din România! 39 DE ARTIȘTI au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la acest album. Iar prima surpriza a fost vârsta lor. 21 aveau sub 14 ani în ’89 și șase au certificatele de naștere fără stema republicii populare sau socialiste. Așa că sunt multe istorii cu copii, părinți și bunici, despre un Crăciun dulce-amar, televizoare care dau revoluție, nu desene, libertatea de a-ți dunga mașina să arate ca o zebră, portretele arse sau mâzgălite ale lui Ceaușescu, dar și despre un manechin spânzurat și primul om mort văzut vreodată, la televizor sau în realitate.” (Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov, editor ,,Istorii din ’89 în benzi desenate”).
EXPOZIȚIA
,,ISTORII DIN 89 ÎN BENZI DESENATE”
Expoziția este realizată cu o selecție de lucrări originale publicate în albumul ,,Istorii din 89 în benzi desenate”.
Participanți în expoziție: Mircea Arapu, Puiu Manu, Maria Surducan, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Timosenco, Viorel Pîrligras, Șerban Andreescu, Ionuț Popescu.
Expoziția cuprinde 40 de panouri cu o selecție a celor mai cunoscuți autori de benzi desenate publicați în album, iar numărul panourilor poate fi adaptat în funcție de spațiul de expunere propus.
Albumul „Istorii din 89 în benzi desenate” a fost desemnat cartea anului la Premiile Anului în Cultură la Brașov 2019.