Vineri, 21 septembrie 2018, de Noaptea Culturii irlandeze – la Robert Emmet Community Development Project din Dublin

Muzeul Judetean de Istorie Brasov 

Dublin Irlanda 

Vineri, 21 septembrie 2018, chiar de Noaptea Culturii irlandeze, am marcat la Robert Emmet Community Development Project din Dublin începutul proiectului nostru despre mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat frumusețea şi bogăția artei populare românești.

21, 22 și 23 septembrie au fost zile de sărbătoare! Spiritul reginei a patronat un eveniment cultural integrat în viața culturală a Dublinului, de care s-au bucurat români, irlandezi, englezi, indieni, polonezi etc. – în total, peste 450 de copii, părinți și bunici. Unii s-au dovedit buni cunoscători ai istoriei noastre, alții acum au auzit pentru prima oară de Centenarul Marii Uniri și de Regina Maria. Unii au venit uniți în cuget și simțiri cu noi, alții au înțeles acum că au multe valori comune cu românii. Mulți au plecat acasă cu suveniruri, munca lor de câteva ore sau zeci de minute la atelierele proiectului, alături de Tanti Pepenica, Georgiana Gamalie, Dana Pepene și Rodica Tișcă. Și mai mulți au rămas cu amintiri înregistrate în memoria aparatelor foto sau a telefoanelor, la loc de cinste fiind oaspetele nostru special, doamna Irina Margareta Nistor.

Implicarea Romanian Community of Ireland a fost extraordinară ! De la obținerea unui spațiu expozițional potrivit într-un timp record și promovarea evenimentului, până la dragostea cu care au avut grijă de toate detaliile specifice unei gazde impecabile. Vă mulțumim din suflet !

A fost o muncă de echipă și echipa câștigătoare nu se schimbă! Credem în continuitatea colaborării noastre cu Romanian Community of Ireland și după experiența zilelor petrecute împreună suntem mândri că proiectul nostru a devenit și un proiect marca RCI. Pentru acest bilanț minunat, mulțumim, președintelui RCI, Domnului Bratulescu George, Domnului Alexandru Maioru, Doamnei Anca Lupu, Doamnei Daniela Jurj, Părintelui Simion Raul, tuturor membrilor echipei RCI care au fost alături de noi în cele trei zile ale evenimentului de la Dublin!

La deschiderea evenimentului am avut onoarea să avem lângă noi Ambasada României în Irlanda. Excelența Sa Doamna Ambasador Manuela Breazu a ținut un cuvânt de deschidere. Mulțumim ! Am apreciat foarte mult acest gest de prețuire. Nu știm câți ambasadori au participat la Culture Night, dar România a avut această reprezentare datorită ambasadorului nostru irezistibil, Regina Maria. 😊

Last but not least, mulțumim Pepene Nicolae, profesionistul care a inventat acest proiect, care a realizat expoziția, care a legat povestea reginei de meșteri populari și artiști, care ne-a adus aproape cea mai potrivită voce pentru poveștile reginei, care a pus la dispoziția proiectului minunata sa colecție de fotografie istorică și care ne impresionează de fiecare dată cu respectul său față de Maria, Regina României Mari !

Un alt aspect important care a contribuit la realizarea evenimentului nostru dedicat Centenarului: proiectul internațional ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.

Comments are closed