Seară culturală românească veritabilă și foarte emoționantă la Montreal

Muzeul Judetean de Istorie Brasov – Asociatia Forums.

Seară culturală românească veritabilă și foarte emoționantă la Montreal.

Programul a debutat cu atelierele de artă populară. Apoi, primii oaspeți care au vizitat expoziția au fost însoțiți de vocea istorică a doamnei Irina Margareta Nistor, lecturând ,,De coada cometei”, o poveste scrisă de Regina Maria. Mister ca pe vremuri și vocea care declanșează amintiri.

Totul a devenit foarte dinamic din momentul sosirii domnului Gilles Duguay, fostul ambasador al Canadei în România, care ne-a prezentat cu multă bucurie catalogul expoziției Excelenței Sale despre Regina Maria, deja o piesă ,,istorică” 😊 a evenimentului cultural organizat în anul 1998, la Muzeul Național de Artă al României, și mai multe cărți și materiale din arhiva personală, printre care și o copie a jurnalului reginei din 1918. Excelența Sa domnul Gilles Duguay ne-a onorat și cu un discurs în cadrul vernisajului expoziției noastre. 
Dar despre Regina Maria, ambasadorul nostru irezistibil, au vorbit trei diplomați importanți. Deschiderea expoziției a fost încărcată cu o semnificație deosebită în anul Centenarului României Mari: discursurile Consulului General al României la Montreal, Excelența Sa doamna Ioana Gabriela Costache, și Ambasadorului Republicii Moldova în Canada, Excelența Sa doamna Ala Beleavschi. 
A fost un moment special când consulul general al României la Montreal a citit cu multă emoție în glas ,,Scrisoarea către Țară” a Reginei Maria. 
Partea oficială a evenimentului de deschidere s-a încheiat cu discursul managerului proiectului nostru, istoricul Nicolae Pepene.

Au urmat discuții foarte interesante despre proiect, dar și despre vizita Reginei Maria în Montreal. Domnul Marc Marinescu ne-a dat o informație care ne-a mai confirmat încă o dată că nimic nu este întâmplător în acest proiect. Programul vizitei Reginei Maria la Montreal în anul 1926 a cuprins și Côte-des-Neiges. Mai mult, destul de aproape de locul unde avem noi evenimentul, suverana României Mari s-a întâlnit cu comunitatea românească din Montreal !

Mulțumiri speciale doamnei Ala Mindicanu și domnului Alexandru Virtej pentru dăruirea cu care s-au străduit să asigure un eveniment de deschidere deosebit proiectului nostru !

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Prima zi s-a încheiat, însă reluăm activitățile vineri și sâmbătă.

12 OCTOMBRIE 2018: 
12.00 -16.00: Expoziție, ateliere de artă populară românească, ateliere pentru copii (colorare litografii istorice și cărți poștale vechi). 
14.30 – 15.30: Conferință Nicolae Pepene – ,,Inima reginei Maria” 
15.30 – 16.00: Conferință Dorin Stoica (Montreal) – ,,Personalitatea și rolul Reginei Maria în istoria României”
13 OCTOMBRIE 2018
11:00 – 13:00: Ateliere de artă populară românească, ateliere pentru copii (colorare litografii istorice și cărți poștale vechi). 
12:00 – 13:00 – Lectură publică a poveștilor scrise pentru copii de către regina Maria, cu participarea doamnei Maria Dandesh.
Intrarea este liberă !
Vă așteptăm cu drag și cu multe activități interactive la Sala Mare, 6767 Côte-des-Neiges, H3S 2T6.

Comments are closed