12 – 16 septembrie 2017, Workshop, Albania, Tirana/Kucove

12-16 septembrie 2017, Workshop – Tirana-Kuçova, Albania.

Între 12 și 16 septembrie 2017, membrii „echipelor Stalin” din cinci țări europene au participat la workshopul organizat la Tirana și Kucova, în Albania.

În cadrul programului de cinci zile, invitații au putut participa la trei ateliere, o dezbatere publică și vizite tematice în Tirana, Kucova (fost oraș Stalin) și Berat.

Programul a început cu o prelegere despre viața în timpul comunismului susținută de dl. Daut Gumeni, fostul prizonier politic, care a petrecut 23 de ani de viață în închisoare cu sentința ,,pentru agitație și propagandă împotriva sistemului”. După întrebările adresate domnului Gumeni și discuțiile participanților, echipele implicate au prezentat o sinteză a activităților desfășurate în cadrul proiectului și semnificația proiectului pentru propriile organizații.

Turul tematic de la Tirana a inclus vizite la Muzeul Național de Istorie din Tirana, unde este prezentată în ordine cronologică istoria Albaniei. După aceea a fost vizitată Galeria Națională de Arte, unde partenerii s-au întâlnit cu directorul galeriei și au putut vedea statuia reală a lui Stalin, primită cadou de Albania de la fosta Uniune Sovietică, în 1951.
O vizită foarte specială a fost făcută la Muzeul ,,House of Leafs” care funcționează ca expoziție permanentă despre poliția politică albaneză într-o clădire care în trecut a fost folosită de Securitatea albaneză (Poliția Politică) pentru anchete și spionaj. Această vizită documentară a permis participanților să descopere atât asemănările, cât și diferențele dintre propriile lor orașe Stalin în privința sistemului represiv.

Cea de-a doua prelegere a fost organizată de dl. Ilir Kalemaj, profesor la University of New York Tirana, care a vorbit despre ,,Caracteristicile staliniste în Albania”.

La dezbaterea publică, care a avut loc pe 15.09.2017, în Kuçova, la Biblioteca Centrală a orașului, au participat 45 de persoane (5 din Polonia, 5 din Bulgaria, 2 din Ungaria, 5 din România și 28 din Albania). După prezentările despre efectele stalinismului în propriile orașe, invitații au avut ocazia să asculte experiențele personale ale supraviețuitorilor perioadei staliniste, cetățeni ai orașului Stalin – Kucova și au discutat despre nevoia de a salva memoria istorică și de a proteja patrimoniul perioadei comuniste. Întâlnirea a fost salutată și de primarul orașului, dl Selfo Kapllani, care a spus că acest proiect special și inovator pentru micul oraș Kuçova. Discuțiile au ajutat participanții să înțeleagă mai bine istoria recentă și modul în care regimul totalitar al lui Stalin a privat cetățenii de drepturile lor fundamentale.

La finalul întâlnirii, dl. Bogdan Popovici din România și dna. Blerina Braho au fost intervievați de Top Media, televiziunea națională albaneză despre scopul și obiectivele proiectului.
Turul tematic s-a încheiat cu o vizită în orașul Berat unde invitații au putut vizita vechiul castel Berat, sit istoric protejat de UNESCO și Muzeul de Iconografie, care deține icoane foarte vechi și rare.

La organizarea vizitelor și a tururilor ghidate au participat 30 specialiști.

Au fost realizate și distribuite 300 exemplare de cataloage ale proiectului, cu prezentarea workshopului organizat în Albania.

 

Mai multe informaţii pe  mhk.gov.al si here


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed