25 – 29 septembrie 2017, Workshop, Bulgaria, Varna

În perioada 25 – 29 septembrie 2017 a avut loc la Varna, Bulgaria, workshop-ul dedicat proiectului ,,Am fost cetățeanul orașului Stalin”, organizat de Muzeul Regional de Istorie Varna.

Pentru participanții din orașele partenere, programul a cuprins ateliere de lucru, o dezbatere publică și un tur tematic ,,Orașul Stalin”, vizite la muzee și alte situri culturale și istorice din Varna.

Pe 26 septembrie 2017, conform unei vechi tradiții bulgare, participanții au fost întâmpinați la Muzeul Arheologic – cel mai mare muzeu din structura Muzeului Regional de Istorie Varna, cu pâine și sare. Programul a început cu prelegerea ,,Bulgaria în anii stalinismului”, prezentată de dr. Kostadinov de la Academia Bulgară de Științe. Scopul prelegerii a fost familiarizarea oaspeților cu situația politică, economică și culturală din Bulgaria în perioada orașului Stalin. Gazdele din cadrul Departamentului de Istorie Modernă al Muzeului Regional de Istorie Varna au pregătit cu această ocazie o mini-expoziție în care a fost prezentată o selecție de documente, picturi și obiecte, despre istoria și cetățenii orașului Stalin.

După această primă întâlnire, participanții au avut ocazia să viziteze Muzeul Arheologic, deținătorul celui mai vechi tezaur de aur prelucrat din lume de la Necropolis-ul Chalcolithic din Varna.

A urmat vizita la Retro Museum și la Waxworks Museum, muzee unice din Bulgaria. Retro Museum este cel mai mare muzeu privat dedicat socialismului din Bulgaria, care prezintă o colecție foarte de bogată de exponate din toate sferele epocii socialiste, precum și peste 50 de mașini produse și utilizate în acea perioadă. La Waxworks Museum, participanții au putut vedea figurile unor lideri politici renumiți din epoca socialistă și ale unor celebrități din lumea artistică și muzicală. Oaspeții au avut posibilitatea de a face o fotografie cu… însăși Joseph Visarionovici Stalin.  

Pe 27 septembrie 2017, a avut loc o dezbatere publică privind amintirile din orașul Stalin (Varna), 1949 – 1956, în sala de conferințe a Universității de Management din Varna. Au fost prezente 50 de persoane – parteneri, colegi de la instituții culturale, jurnaliști, cercetători, rezidenți din Varna care au fost martorii perioadei abordate și alții. Numărul de participanți din orașele partenere de proiect a fost după cum urmează: 4 din România, 2 din Albania, 3 din Ungaria și 4 din Polonia.

Întâlnirea a început cu o prelegere introductivă a Prof. Stanislav Ivanov, vice-rector la Universitatea de Management din Varna, cu privire la patrimoniului turismului comunist.

Participanții din celelalte echipe ,,Stalin” au avut ocazia să-și prezinte instituțiile și munca depusă în proiect, în fața cetățenilor din Varna și să audă poveștile personale ale unor persoane care au trăit în acea perioadă. Aceste povestiri fac parte din arhiva digitală colectată în cadrul proiectului.

Turul tematic ,,Orașul Stalin” a inclus vizitarea locurilor și clădirilor din Varna, reprezentative pentru perioada când Varna s-a numit Stalin. Participanții au avut ocazia să cunoască arhitectura acelor ani și să facă o comparație cu orașele lor.

În ultima zi a vizitei la Varna, oaspeții au vizitat Palatul Euxinograd, în prezent o reședință guvernamentală. Palatul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea ca resedința de vară a prințului Alexandru I din Battenberg. În perioada comunistă, palatul regal a fost naționalizat și a devenit o reședință pentru elita Partidului Socialist Bulgar. A urmat vizita la cea mai faimoasă mânăstire medievală de pe malul bulgar al Mării Negre: Mânăstirea Aladzha.

Vizita la Varna s-a încheiat cu un atelier final al participanților la proiect, unde au fost împărtășite impresiile. O parte din voluntarii din Varna au subliniat unele dintre provocările cu care s-au confruntat în timp ce au lucrat la proiectul european, precum și beneficiile participării lor, întrucât, și acesta este cel mai important efect, proiectul a trezit interesul tinerilor pentru istoria orașului natal.

Pentru promovarea proiectului și a dezbaterii au fost tiparite 150 flyere care au fost distribuite cu ajutorul voluntarilor.

La organizarea vizitelor și a tururilor tematice ghidate au participat 15 specialiști.

 

Informaţii pe museumvarna.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44876bras/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed