Workshop-ul a avut loc în perioada 29 august – 2 septembrie, la Katowice, cu participarea coordonatorilor și a voluntarilor proiectului „Am fost cetățean al orașului Stalin”. Katowice a fost numit Stalin în onoarea dictatorului sovietic în perioada 1953-1956, cea mai scurtă perioadă dintre toate orașele care au participat la proiect.
La workshop au participat 3 reprezentanți din Albania, 4 din România, 5 din Bulgaria, 6 din Ungaria și 12 din Polonia (coordonatori, voluntari și asociați). Gazdele vizitei de la Katowice au fost Institutul Național de Memorie Istorică și City Garden Katowice – K. Bochenek.
În cele trei zile s-a discutat extensiv despre istoria orașelor noastre, despre efectele proiectului și s-au făcut planuri de cooperare viitoare. Coordonatorii au convenit că cercetarea cu privire la istoria orașelor Stalin din Europa Centrală și de Est ar trebui continuată și ar trebui să conducă pe termen scurt la un proiect editorial comun.
În data de 30 august 2017, la Centrul Educațional Przystanek din cadrul Institutului Național de Memorie Istorică din Katowice a avut loc o prezentare a proiectului și o dezbaterea despre Stalinogrod în memoria socială a locuitorilor din Katowice. La dezbatere au participat 49 persoane, coordonatori și voluntari din toate țările, istorici de la Institutul Național de Memorie Istorică și Universitatea Silezia și locuitori ai orașului Katowice. Un invitat special a fost domnul Zbigniew Andrzej Kędzior, născut la 9 martie 1953 la miezul nopții, fiind primul copil de sex masculin după schimbarea numelui orașului. Conform rezoluției autorităților, el a primit titlul de prim cetățean al Stalinogród și numele lui Joseph în onoarea dictatorului sovietic. Și-a reprimit numele alese de părinții săi după revenirea la numele istoric al orașului, în octombrie 1956.
După dezbatere, participanții au făcut un tur tematic ghidat al orașului Stalin și au putut vedea locurile asociate cu perioada stalinistă și orașul Stalin (Palatul Tinerilor, Casa Sindicatelor, Piața Libertății, închisoarea de pe strada Mikolowska), dar și partea modernă a orașului.
În data de 31 august, grupul a vizitat site-ul memorial Auschwitz-Birkenau, unde a văzut tragedia a milioane de victime ale Germaniei naziste. În aceeași zi, participanții la workshop au vizitat Parcul Silezian – fostul Parc Provincial de Cultură și Recreere, construit în vremurile staliniste. Ultima zi a workshop-ului a început cu o vizită la Centrul Silezian de Libertate și Solidaritate din Katowice, unde Antoni Gierlotka, participant la greva minerilor de la Wujek din decembrie 1981, le-a vorbit vizitatorilor despre acele evenimente tragice de la începutul instaurării Curții Marțiale în Polonia și lupta pentru libertatea a polonezilor. Apoi a avut loc o întâlnire cu directorul Centrului, domnul Robert Ciupa, care a prezentat planurile de extindere a muzeului. La sfârșitul vizitei, coordonatorii proiectului au aprins lumânări la Monumentul eroilor minieri de la „Wujek”, 16 decembrie 1981. Un alt punct al programului a fost cartierul istoric al minerilor de la Nikiszowiec, construit ca zonă de reședință pentru clasa muncitoare, cartier care a supraviețuit încercărilor puterii comuniste de a distruge toate urmele trecutului burghez din regiune. Apoi, s-a mers la sediul Institutului Național de Memorie Istorică din Katowice, unde participanții au vizitat arhiva IPN, cunoscând specificul și tipurile de arhive stocate acolo și specificul serviciilor de securitate comunistă și a autorităților represive din Polonia înainte de 1989.
La organizarea vizitelor și a tururilor ghidate au participat 10 specialiști.
Pentru promovarea proiectului și a dezbaterii au fost tiparite 700 flyere care au fost distribuite cu ajutorul voluntarilor.
De asemenea, despre proiect a apărut o știre și pe televiziunea națională poloneză (TVP).
Sfârșitul vizitei de la Katowice a fost o discuție a coordonatorilor cu privire la efectele proiectului și viitoarea cooperare între orașele implicate.