Expoziții temporare

Expoziție Dunaújváros, Ungaria – 24 octombrie – 24 noiembrie 2017

Deschiderea expoziției organizate în cadrul proiectului Am fost cetățeanul orașului Stalin de către Universitatea din Dunaújváros a avut loc în data de 26 octombrie 2017.
Expoziția conține aproape 100 de artefacte staliniste, fotografii, cupe, obiecte, scrieri politice etc., care au fost oferite organizatorilor de către cetățeni locali și Muzeul Intercisa Dunaújváros.
Expoziția a fost amplasată în holul Universității din Dunaújváros și a fost vizitată de peste 500 de persoane, atât studenți și elevi de gimnaziu care au vizitat-o în grup organizat împreună cu profesorii, cât și persoane de persoane din afara universității, membrii ai clubului pensionarilor sau ai cluburilor fondatoare ale orașelor din vecinătate.

 


Expoziție Kucova, Albania- Noiembrie 2017

Între 24 noiembrie și 8 decembrie 2017, specialiștii Muzeului Național de Istorie al Albaniei au deschis la Kucova expoziția Am fost cetățeanul orașului Stalin, ca ultimă etapă a proiectului european.
Expoziția a fost deschisă la Biblioteca orașului Kucova și conține 18 fotografii din anii 50 și 80, perioada când Kucova a purtat numele dictatorului sovietic.  
Expoziția a fost realizată într-o manieră interactivă, 40 de cetățeni ai fostului oraș Stalin fiind implicați cu sugestii și date suplimentare despre Kucova, ca oraș Stalin.
Pentru noua generație este ceva deosebit, pentru că toate fotografiile expuse sunt prezentate în premieră și astfel tinerii au avut posibilitatea să vadă o parte din orașul lor, care astăzi nu mai există.

 


Expoziție Katowice, Polonia – decembrie 2017

În data de 20 decembrie 2017, la Galerii Miasta Ogrodów, a avut loc deschiderea expoziției Când Katowice s-a numit Stalinogrod… 1953-1956.
Expoziția cuprinde suveniruri, obiecte personale, mărturii, fotografii, documente, cărți poștale, articole de presă din perioada respectivă.  Obiectele expuse au fost achiziționate de la persoane fizice, au fost împrumutate sau provin din colecțiile unor instituții, inclusiv din colecția Muzeului de Istorie din Katowice, care s-a implicat în realizarea expoziției.
Cu ocazia vernisajului, directorul Muzeului de Istorie din Katowice, dl. Jacek Siebel, a declarat că ,,în ultimii ani perioada în care Katowice s-a numit Stalinogrod a provocat din ce în ce mai mult interes, iar muzeografii au achiziționat, de pe piață, multe articole legate de perioada respoectivă. În prezent muzeul are o mulțime de exponate pe care însă nu a avut ocazia până acum să le expună.”  
Expoziția a fost coordonată de Aleksandra Korol-Chudy (Institute of National Remembrance in Katowice) și Roksana Krzywonos (Katowice Miasto Ogrodów).
De la deschidere, expoziția a avut peste 3500 de vizitatori.

 


Expoziție Varna, Bulgaria

Cu materialele colecționate în perioada de documentare, Muzeul Regional de Istorie din Varna a organizat o expoziție finală a proiectului, care a fost prezentată cu ocazia workshopului proiectului și va fi expusă în perioada următoare în cadrul muzului. Expoziția cuprinde fotografii, documente, articole din presa vremii și mărturii ale persoanelor care au trăit în perioada în care orașul a purtat numele Stalin.

Comments are closed