Expoziția ”15 years of VEKOVNICI”

Până la sfârșitul lunii august, la Casa Sfatului puteți vedea expoziția ”15 years of Vekovnici” by Marko Stojanovici.

„Vekovnici” („Veșnicii”) este o serie de benzi desenate aventuroasă despre doi parteneri: misteriosul vampir Chen și capriciosul nemuritor Kraljevic Marko, care se intersectează cu creaturi mitologice precum vampiri, ghouli, todorci, dar și figuri istorice precum Mozart, Vuk Brankovic, Stevan Sindjelic și personaje literare ca Till Oilenspiegel, Dr. Faust, D’Artagnan, Frankenstein și multe alte figuri marcante ale secolului 18, din Europa.

Seria a debutat în revista „Politikin Zabavnik” în 2007 și a continuat să apară exclusiv în albumele „System Comics”, având șapte volume publicate. În 2011 a apărut spin-off-ul (sub-seria) „Vekovnici”, numită „Beskrvni” („Fără sânge”), care, din câte știm, este primul spin-off din istoria de optzeci de ani a benzilor desenate sârbești.

Din 2015, Marko Stojanović a devenit editor independent al „Vekovnici” cu distribuția generală a „Darkwood”. (

Benzile desenate din seriile „Vekovnici” și „Beskrvni” au câștigat peste douăzeci de premii la Saloanele Internaționale de Benzi Desenate din Belgrad și Veles, inclusiv premiul pentru cea mai bună realizare în domeniul benzilor desenate clasice la Salonul Internațional de Benzi Desenate din Belgrad în 2008, Marele Premiu al Salonului Internațional de Benzi Desenate de la Veles în 2009 și 2022 și premiului „Stripoteka” în 2011. Albumul zero „Vekovnici”, intitulat „Fairy Tale and Other Truths” („Basme și alte adevăruri”), a câștigat premiul pentru cea mai bună ediție de benzi desenate autohtone (Serbia) în 2010 la al optulea Salon Internațional de Benzi Desenate din Belgrad. „Vekovnici” și „Beskrvni” au fost publicate până acum, pe lângă formatul de album, în revistele „Stripoteka”, „Politikin Zabavnik”, „Strip Pressing”, „Eon”, „Kiša”, „Strip Kreator” (Macedonia), „Devetka”(Macedonia),„Parabellum” (Bosnia și Herțegovina), „Strip Revija” (Croația), „Strip Revija Večernjej Lista” (Croația), „AARGH” (Republica Cehă), „Stripovanje” (Muntenegru), „Comics Art” (Bulgaria), „Duga” (Bulgaria), „TBD” (România) și „BDC” (România).

Revista literară din Niš „Gradina” a dedicat seriei un număr special de aproximativ cincizeci de pagini în 2011, fiind un caz special, întrucât este prima serie de benzi desenate din Serbia care primește onoarea de a apărea într-o revistă dedicată literaturii. Același lucru a fost făcut și de revista „Polja” din Novi Sad în 2022. Seria de benzi desenate „Vekovnici” nu a apărut doar în Serbia, ci și în Macedonia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, România, Grecia, Bulgaria, Cehia, Țările de Jos și Marea Britanie, și a fost, de asemenea, subiectul mai multor expoziții de grup organizate la Belgrad, Valjevo, Zaječar, Leskovac, Niš, Sombor, Trstenik, Varvarin și Laktaši (Bosnia și Herțegovina), Herceg Novi (Muntenegru), Sliven (Bulgaria) și Sofia (Bulgaria). În recenzia sa anuală, revista „Nin” a declarat seria de benzi desenate „Vekovnici” ca fiind seria anului 2012 , iar cel mai cunoscut teoretician de benzi desenate din lume, britanicul Paul Gravett, a inclus al cincilea album din „Vekovnici”, „Ghosts in a Bottle”(„Fantome într-o sticlă”), în selecția sa a celor mai bune benzi desenate din lume publicate în 2012, precum și al șaselea album „Monsters” („Monștri”), în selecția sa cu cele mai bune benzi desenate din lume pentru 2013. În total, șase albume ale seriei „Vekovnici” au fost incluse în topurile celor mai bune benzi desenate din lume în recenziile anuale ale lui Gravet. În mai 2016, seria „Vekovnici” a fost prezentată într-o expoziție la Biblioteca de Stat pentru Tineret din Moscova, în cadrul Festivalului de Benzi Desenate KoMisija, devenind astfel prima serie de benzi desenate din fosta Iugoslavia care a avut o expoziție în Rusia.

 Primul album, „Requiem” a fost refăcut în 2019, iar de atunci a fost publicat în România, Macedonia, Croația, Grecia, Bulgaria și Țările de Jos. Toate albumele „Vekovnici” și „Beskrvni”, au fost scrise și editate de Marko Stojanović din Leskovac (Serbia). Până acum, peste 200 de artiști de benzi desenate și ilustratori din Serbia, Croația, Slovenia, România, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru, Macedonia, Grecia, Spania, Slovacia, Germania, Rusia, Letonia și Brazilia au contribuit la această serie.

 

Comments are closed