9 noiembrie 2017, Casa Sfatului: primul ghidaj în expoziția ORAȘUL STALIN
Noiembrie 2017 Expoziție Brașov, România
În perioada 6-9 noiembrie 2017, membrii ai echipelor Stalin din cele 5 țări participante s-au aflat la Brașov pentru deschiderea expoziției finale a proiectului ,,Am fost cetățeanul Orașului Stalin”. Alături de echipa Stalin din România, fiecare țară participantă la proiectul european (Albania, Bulgaria, Ungaria și Polonia) a trimis la Brașov câte un reprezentant.
Pe lângă participarea la deschiderea expoziției proiectului, invitații străini au participat la o vizită tematică în București. În data de 7 noiembrie 2017, ei au vizitat Casa Poporului, cel mai reprezentativ monument al comunismului românesc (în prezent, Palatul Parlamentului), Penitenciarul Jilava – Fortul 13, una dintre închisorile reprezentative pentru regimul comunist, îndeosebi în perioada stalinistă, și Muzeul Național Cotroceni, fostă reședință regală transformată în perioada stalinistă în palat al pionierilor.
În data de 8 noiembrie 2017, a avut loc deschiderea oficială a expoziției ,,Am fost cetățeanul orașului Stalin”, cu participarea a 70 de persoane (reprezentanții echipelor Stalin, studenți, reprezentanți ai mass-media, cetățeni ai fostului oraș Stalin – Brașov, persoane care au contribuit cu obiecte la realizarea expoziției). În cadrul vernisajului fiecare reprezentant al echipelor Stalin a vorbit despre importanța proiectului european pentru comunitățile lor, rezultatele proprii și dorința de a asigura continuitatea proiectului. De asemenea, colegii din străinătate au avut posibilitatea să interacționeze cu participanții la vernisaj oferind informații suplimentare despre orașul lor în perioada stalinistă sau comentând conținutul expoziției.
Expoziția proiectului ,,Am fost cetățeanul Orașului Stalin”, deschisă la etajul Casei Sfatului, este împărțită în trei săli.
Prima sală, ,,Orașele Stalin”, prezintă într-o formă interactivă fostele orașe Stalin în ordinea primirii numelui dictatorului comunist: Varna, Kucova, Dunaujvaros, Katowice. Această sală cuprinde fotografii istorice, texte explicative, cronologii istorice, filme de arhivă, prezentate atât sub forma clasică a panourilor, cât și sub o formă modernă prin intermediul echipamentelor multimedia.
Sala a II-a este dedicată prezentării regimului concentraționar din România stalinistă. Sunt expuse obiecte care au aparținut unor brașoveni arestați și închiși în perioada Orașului Stalin, piese istorice împrumutate de Penitenciarul București – Jilava și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Sala a III-a, ,,Brașov – Orașul Stalin”, cuprinde în primul rând amintiri şi obiecte ale cetăţenilor Oraşului Stalin. Registrul expozițional mai cuprinde imagini din arhivele Agenției naționale de presă AGERPRES, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național Militar, filme din arhiva istorică a Televiziunii Române, înregistrări ANF, înregistrări radio din arhiva Radiodifuziunii Române, lucrări de artă din colecţia Muzeului de Artă Braşov şi colecţii particulare.
Pe 9 noiembrie 2017 s-a desfășurat o ultimă ședință de bilanț a proiectului cu participarea reprezentanților echipelor de implementare în care au fost analizate rezultatele implementării proiectului și posibilitățile de continuare ale acestuia.
Până la finalul proiectului (30 noiembrie 2017), expoziția a avut un număr de 2009 vizitatori.
Pentru promovarea expoziției și a proiectului a fost editat un catalog în 300 exemplare.
Orașul Stalin Revelion 1960
BRAȘOV. Expoziţia ,,Oraşul Stalin” a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, declarată Expoziţia Anului 2017 în Braşov, la Gala Premiilor Anului 2017 în Cultura Braşov, se întoarce în fostele cartiere muncitoreşti.
Modulul expozițional ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor”, parte a expoziției ,,Orașul Stalin”, va fi itinerat prin școlile partenere din cartierele Tractorul, Steagul Roșu și Triaj-CFR.
În cadrul proiectului finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), elevii au participat la ateliere informale susținute de un fotograf și un muzeograf, apoi au făcut munca de ,,investigare” a trecutului recent al orașului cu ajutorul aparatelor de fotografiat de unică folosință.
Modulul educativ ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor” a stârnit curiozitatea a peste 150 de elevi din Școlile Gimnaziale nr. 1, nr. 30, nr. 31 și nr. 27,,Anatol Ghermanschi” din Brașov.
Elevii au realizat 850 de fotografii și au participat activ la realizarea expoziției ,,Orașul Stalin” cu 37 de piese cu valoare muzeală. Astfel, expoziția temporară deschisă la etajul Casei Sfatului cuprinde și munca elevilor din școlile brașovene.
Menționăm că în expoziția ,,Orașul Stalin” sunt prezentate și piese istorice provenite de la Penitenciarul Jilava-București, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, lucrări de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov și colecții particulare.
Expoziția „Orașul Stalin” a fost deschisă publicului pe 8 noiembrie 2017, la o sută de ani și o zi de la începutul revoluției bolșevice din Rusia, și rămâne în Casa Sfatului până în octombrie 2018.
Proiectul ,,Oraşul Stalin pe înţelesul tuturor” se întoarce în fostele cartiere muncitoreşti. Am surprins în imagini întâlnirea cu colegii noştri, mari şi mici, de la Şcoala Gimnazială nr.30 Braşov.
Muzeul Judetean de Istorie Brasov – 20 aprilie 2018
Casa Sfatului, expoziția ,,I was citizen of Stalin town”
Noaptea Muzeelor 2018 – Imagini din expoziția ORAȘUL STALIN