Expoziția Centenarului Brașov 1916

Casa Sfatului, 27 august-decembrie 2016


În anul 2016, statul român aniversează 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, act istoric decisiv pentru realizarea statului național unitar român.

În campania militară din 1916, pe teritoriul județului Brașov s-au desfășurat o parte din cele mai importante lupte de pe frontul românesc (bătălia Brașovului, Pasul Predeal, Fundata – Giuvala, Vama Buzăului), iar orașul Brașov a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat armata română (16/28 august 1916).

imagine-articol-en

 

În Fundata există un monument, care este amplasat în curtea dispensarului din comună, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor“ și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“.

De asemenea, terbuie amintit faptul că, în perioada celor patru săptămâni anterioare retragerii peste Carpați, pentru prima oară în istoria modernă a Transilvaniei, o parte din localitățile județului Brașov, în frunte cu orașul Brașov, au fost conduse de administrație românească (primar, prefect).

Citeste mai mult pe newsbv.ro

 

Expoziţia “Braşov 1916” – La revedere, vitrine prăfuite!

Comments are closed