Expoziția ,,Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”

2023 a fost decretat prin lege ,,Anul Ciprian Porumbescu” și, cu această ocazie, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție itinerantă dedicată marelui compozitor.

            ,,Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” a fost deschisă în 27 martie 2023, la Suceava, pe pietonalul din fața Palatului administrativ, și la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul Județean de Istorie Brașov, pe 5 aprilie 2023.

            Expoziția conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu: copilăria și primii ani de școală la Ilișești, perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică, Serbarea de la Putna din 1871, perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți, Societatea studențească ,,Arboroasa” și temnița habsburgică, Berta – o iubire imposibilă, perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov și premiera Operetei ,,Crai Nou”. Expoziția mai cuprinde și secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.

            Expoziția realizată de Muzeul Național al Bucovinei este prezentată în Piața Sfatului din Brașov în perioada 5 aprilie – 5 mai 2023.

Comments are closed