Expoziția ”Bulgarian Historical Comics-XXI Century”

Benzi desenate istorice bulgare – SECOLUL XXI

”Ca și în majoritatea țărilor europene, benzile desenate au apărut în Bulgaria în anii 1920, iar Deceniile de Aur au avut loc în a doua jumătate a anilor 1930 și începutul anilor 1940, când au fost publicate zeci de periodice și a fost introdus genul ”Un roman în imagini”. Cel mai cunoscut reprezentant al benzilor desenate istorice din această perioadă este artistul Alexander Denkov.

După 9 septembrie 1944, genul a fost redenumit ”povești în imagini”. Acesta este, de asemenea, definiția celor mai populare publicații de benzi desenate din anii 80 și 90 – revistele ”Curcubeu”; și ”Lumea minunată”; iar ziarul ”Povestiri în imagini”; cel mai semnificativ reprezentant al benzilor desenate istorice al acelor ani este Stoyan Shindarov.
Cuvântul ”benzi desenate” ca definiţie a artei a fost introdus oficial în limba bulgară în 2011, când s-a înființat secțiunea Benzi desenate în Uniunea artiștilor bulgari, printre alte arte vizuale.

Genul istoric din benzile desenate bulgare joacă un rol important ca instrument de iluminare și propagandă patriotică, precum și un mijloc de informare în masă. În ele, momentul istoric este concret și real, iar epoca – căptușită cu monumente scrise și arhitecturale, culturale, desene și fotografii ale indivizilor, haine, unelte, arme și altele. În majoritatea benzilor desenate istorice, evenimentele și
personajele sunt mândrie națională și modele de urmat.

Pentru artistul unei benzi desenate istorice, este o lucrare responsabilă, consumatoare de timp, legată de cunoștințe și cercetări cultural-istorice, geografice. La crearea unui personaj – o persoană istorică, asemănarea fizică trebuie completată cu costume, obiecte,
diferitele clădiri din sate și orașe, caracteristici naturale, astfel încât cititorul să se poată identifica cu personajul și să se cufunde cu ușurință în atmosfera aventurii.

Cele mai bune serii de benzi desenate bulgare sunt create de artiști și scenariști talentați și spun povești incitante  despre regi, generali, rebeli, gânditori, călători sau chiar oameni obișnuiți plasați într-o situație istorică reală.

Expoziția actuală prezintă lucrări ale artiștilor noului secol, dar un număr mare dintre aceștia și-au început călătoria creativă în cele două reviste ale anilor 90 și sunt unitatea de bază între generații. În ciuda diferenței de vârstă și stil de desen, ceea ce îi unește pe cei
16 este atitudinea și evlavia lor deosebită față de istorie – națională și mondială.”

Artiștii expuși:

 1. Alexander Vachkov
2. Angel Angelov
3. Dimitar Stoyanov-Dimo
4. Еvgeniy Yordanov
5. Valentin Angelov
6. Venelin Valkanov
7. Veselin Pramatarov
8. Veselin Chakarov
9. Vladimir Dimitrov
10. Vladimir Konovalov
11. Peter Stanimirov
12. Plamen Genov
13. Rumen Chaushev
14. Svetoslav Hristov
15. Philip Tzonkin
16. Hristo Karjilov

Expoziția a fost prezentată cu ocazia celei de-a 5-a ediții a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov și poate fi văzută până pe 1 decembrie la Casa Sfatului!

Comments are closed