Expoziția de fotografie istorică – „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”

Expoziția de fotografie istorică – „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”

Despre tradiții românești și Casa Regală a României la Casa Sfatului, de Ziua Culturii Naționale:
Expoziția de fotografie istorică „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”

Sărbătorile, obiceiurile și ritualurile populare românești, unele dintre ele, unice în lume au reprezentat de-a lungul timpului, asemenea costumelor tradiționale, cea mai eficientă formă de legătură între generații, contribuind, alături de limbă, cultură, religie, la identitatea românească.
Fie că ne referim la obiceiurile calendaristice populare, ca exemplu, cele din preajma Crăciunului, (Pluguşorul, Capra, Sorcova, Cântecele de Stea etc.), sau cele aflate în jurul Paștelui (Floriile, încondeierea ouălor etc.), fie la cele familiale, legate de naștere, căsătorie, au fost cunoscute, susținute și, în parte, celebrate de-a lungul timpului de Familia Regală a României.
Este de notorietate faptul că monarhia a reprezentat o garanție pentru păstrarea acestor tradiții şi obiceiuri româneşti, așezându-le și promovându-le alături de valorilor statului român modern. Admirația și aportul pe care Regina Elisabeta și Reginei Maria l-au avut pentru promovarea portului popular tradițional, a meșteșugurilor și obiceiurilor din jurul satului românesc le-a transformat pe suveranele României în adevărate ambasadoare pentru cultura tradiţională românească.
Expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești” ilustrează, în parte, sărbătorile, obiceiurile, tradițiile și ritualurile populare românești, componente, și ele, ale identității culturale naționale, precum și felul în care acestea s-au regăsit la Casa Regală a României.
Nunta, botezul, Bobotează, Paștele, obiceiurile de Paști, Crăciunul și obiceiurile de Crăciun, Anul Nou și obiceiurile din jurul său, portul popular tradițional românesc, Familia Regală și costumul popular tradițional românesc, precum și Familia Regală a României prezentată în cărți poștale ilustrate, sunt subiecte prezente în această expoziție fotografică.
Acest proiect cultural reunește fotografii aflate în colecțiile Muzeului Național Cotroceni și a altor instituții culturale: Arhivele Naționale ale României; Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”; Muzeul Municipiului București; Muzeul Naţional de Istorie a României; Muzeul Național al Țăranului Român; colecția Daniel Mladin.
Lansată la Brașov, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, expoziția temporară de la Casa Sfatului face parte din portofoliul de acțiuni culturale realizate de Muzeul Național Cotroceni împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, din care reamintim cu mare plăcere expoziția de patrimoniu și design de mobilier ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al artei românești”, prezentată în Palatul Cotroceni și apoi la Casa Sfatului, în perioada octombrie 2018 – mai 2019.

Comments are closed